hardlopen in de herfst

10 tips voor hardlopen in de herfst

“Hoor de wind waait door de bomen”. Er valt meer regen naast je dan op je”. De herfst is in aantocht. Blijf lekker hardlopen in de herfst met deze 10 tips!

Herfst weetjes

  • De herfst kent verschillende begindata. Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Dit is de reden dat de herfst meestal op 22 of 23 september begint. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Voor de weerkundigen start de herfst op 1 september en duurt het seizoen t/m 30 november.
  • De wintertijd gaat in het laatste weekend van oktober in. 
  • Het weer in de herfst kan heel wisselend zijn. De laatste jaren hebben we dagen gehad tussen de 20 en 25 graden. Er kunnen zeker ook depressies ontstaan met veel wind en regen.

1. Gebruik de wind in je voordeel

Hardlopen met wind kost natuurlijk meer kracht en energie. Dit is een goede manier om je spieren extra aan het werk te zetten, het is een soort conditie- en krachttraining in één. Het effect van een sportschool, maar dan buiten en ook nog gratis. Het voordeel van hardlopen in de herfst.

Daarnaast word je mentaal uitgedaagd door de wind, je loopt misschien minder snel dan je wil. Dit kan frustraties opleveren waarmee je leert omgaan. Van deze mentale uitdagingen word je alleen maar sterker, zowel tijdens het hardlopen als in je dagelijkse leven. 

Je kan de wind ook inzetten om jezelf uit te dagen. Het werkt motiverend om het eerste gedeelte van je training tegen de wind in te lopen, dan heb je het zwaarste deel aan het begin meteen gehad. Sommige hardlopers draaien het bewust om, dan heb je een extra mentale training en ren je eerst met de wind mee en terug tegen de wind in. Dit kan je kracht en motivatie geven. En je geeft niet op, je zal toch echt naar huis moeten!

Je kan de wind ook gebruiken als intervaltraining. Als je tegen de wind in versneld en daarna met de wind in de rug rustig rent, heb je een prima intervaltraining. Je herstelt van je versnelling met de wind mee, dat levert je weer energie op voor de volgende versnelling. Een leuke ervaring en afwisselende training. 

hardlopen met wind

5 tips voor hardlopen met wind

Hardlopen met wind heeft vele voordelen en is echt genieten. Pas je training een beetje aan en let op deze tips voor een heerlijk rondje hardlopen.

2. Geniet van de regen

Het is juist zo fijn dat je hardlopen altijd en overal kan doen. Ook in de regen is hardlopen echt prima, sterker nog, het heeft zelfs voordelen. Het meest ingewikkelde moment is vaak om de deur uit te gaan als het al regent. Als je eenmaal aan het hardlopen bent, vinden de meeste hardlopers het niet eens erg. Sterker nog ze genieten er juist van. Na het hardlopen geeft het je zelfs een extra kick en voldaan gevoel. Een betere mentale training bestaat niet! Je verlegt je grenzen, je daagt jezelf uit en bent super trots als je dit hebt gedaan. En zeg nou eerlijk, wat is het ergste dat er kan gebeuren als je hardloopt in de regen? Kletsnat worden… we zijn toch niet van suiker!

hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen

Ook in de regen is hardlopen echt prima, sterker nog, het heeft zelfs voordelen. Dus hardloopschoenen aan en gaan! Als je nog twijfelt, lees dan de volgende tips en voordelen voor, zodat ook jij overtuigd raakt.

3. Draag een goed harloopjack 

Een goed hardloopjack is je beste maatje in de herfst. Die beschermt tegen kou, wind en regen. Een jack moet goed aansluiten en niet te strak of te los zitten. Je moet juist precies genoeg bewegingsruimte hebben. Een goed hardloopjack voor iedereen bestaat niet. Het is zowel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur als van de weersomstandigheden. Ben je een koukleum of heb je het juist snel warm tijdens je training? Een hardloopjack doet alleen zijn werk als je je houdt aan het 3-lagensysteem. Het jack behoort tot de derde laag, de beschermende laag. Je kan de eerste laag, thermo, weglaten als het niet heel koud is. In de herfst zal je meestal een jack dragen met één laag eronder, kies voor een shirt dat het zweet goed afvoert. 

Waterdichte hardloopjacks voor dames

Gore R3 GORE-TEX Infinium Partial Jacket DamesGore R3 GORE-TEX Infinium Partial Jacket Dames - € 131.95
koop bij all4running
€ 131.95koop bij all4running
Salomon GTX Windstopper Shell Jacket DamesSalomon GTX Windstopper Shell Jacket Dames - € 159.95
koop bij all4running
€ 159.95koop bij all4running
Salomon Bonatti Waterproof Jacket DamesSalomon Bonatti Waterproof Jacket Dames - € 169.95
koop bij all4running
€ 169.95koop bij all4running
Regenjack voor trailrunning dames okergeelRegenjack voor trailrunning dames okergeel - € 69.99
koop bij decathlon
€ 69.99koop bij decathlon

Waterdichte hardloopjacks voor heren

Newline Waterproof Jacket HerenNewline Waterproof Jacket Heren - € 71.95
koop bij all4running
€ 71.95koop bij all4running
Gore R3 GORE-TEX Infinium Partial Jacket HerenGore R3 GORE-TEX Infinium Partial Jacket Heren - € 131.95
koop bij all4running
€ 131.95koop bij all4running
Scott RC Waterproof Jacket - heren - SmallScott RC Waterproof Jacket - heren - Small - € 139.00
koop bij bol
€ 139.00koop bij bol
Regenjack voor trailrunning heren zwart/bronsRegenjack voor trailrunning heren zwart/brons - € 69.99
koop bij decathlon
€ 69.99koop bij decathlon

4. Let op het weer

Het weer kan erg wisselvallig zijn. Check het even voordat je gaat en let niet alleen op de temperatuur en regen, maar zeker ook op de wind op bijvoorbeeld Buienrader. In de zomer ga je wellicht vrij makkelijk in korte broek en shirtje de deur uit. Dit kan in de herfst soms echt te koud zijn. Dat is niet prettig hardlopen en het vergroot de kans op blessures

5. Geniet van de natuur

Vergeet vooral niet te genieten van de prachtige natuur in de herfst: de kleuren van de bomen, de vallende blaadjes en de paddestoelen in het bos.

6. Val op en kies voor verlichting

Hoewel de meeste hardlopers de voorkeur geven aan hardlopen met daglicht, dwingen de beperkte uren licht in de herfst je soms tot hardlopen in het donker. Zeker als de klok een uur is teruggezet, is het ‘s avonds vroeg donker. Zorg voor reflecterende kleding en draag verlichting. Val op en loop veilig! Lees ook meer in ons artikel veilig hardlopen in het donker.

Bee Seen Led Vest USBBee Seen Led Vest USB - € 32.95
koop bij runningdirect
€ 32.95koop bij runningdirect
Gato LED Sport VestGato LED Sport Vest - € 22.50
koop bij all4running
€ 22.50koop bij all4running
Gofit Loopschoenen VeiligheidsclipGofit Loopschoenen Veiligheidsclip - € 23.69
koop bij bol
€ 23.69koop bij bol
Bee Seen Led Safety ArmbandBee Seen Led Safety Armband - € 9.95
koop bij runningdirect
€ 9.95koop bij runningdirect
Ledlenser NEO6R Running HeadlampLedlenser NEO6R Running Headlamp - € 49.95
koop bij runningdirect
€ 49.95koop bij runningdirect

7. Bescherm je hoofd met een pet

Sommige hardlopers vinden iets op hun hoofd niet prettig en genieten liever van de wind en regen door de haren. Een pet kan ook vele voordelen bieden tijdens het hardlopen in de herfst. Het is multifunctioneel voor alle weertypes in: het beschermt je tegen zon, regen, wind en kou. Lees ook meer in ons artikel ‘wat draag je op je hoofd met hardlopen.’

8. Warming-up en cooling-down

Sla je warming-up en cooling-down niet over, maar verplaats deze naar binnen. Dat is net zo effectief en lekker warm en droog. 

9. Wissel je training af

Als het waait of regent, maak daar dan gebruik van. Bijvoorbeeld door tegen de wind in te versnellen. Dit zorgt voor een extra krachttraining. Of als je tijdens een bui wat sneller thuis wil zijn, kan je prima stukken sprinten, een soort fartlek training in de regen! 

10. Train voor een doel

Als je een doel nodig hebt om te blijven lopen in de herfst, schrijf je dan in voor een hardloopevenement. Hiervoor moet je wel trainen. Doe dit eventueel samen met een maatje. 

Geniet van je hardlooprondjes in de herfst!

Hardloopjack voor de herfst

Hardlopen in de herfst? Natuurlijk, gewoon doen! Zorg ervoor dat je een goed hardloopjack aanschaft. Wat is een goed jack en waar moet deze aan voldoen? Tips voor een goed hardloopjack.
Hardloopverlichting

De beste hardloop verlichting voor een rondje in het donker

Hardlopen in het donker is niet te voorkomen in de herfst en winter. Kies voor een combinatie van hardloop verlichting waarmee je opvalt én die er ook voor zorgt dat jij zelf de weg goed kan zien. Zo blijf je ook in het donker lekker doorlopen.
Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
7
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
Hardlooptips
Lees verder

10 hardlooptips voor elke loper

Hardlopen is een sport voor iedereen. Sommigen met een reden en doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of conditie opbouwen. Anderen omdat ze een sport willen beoefenen die op elke tijd en plek kan. Hardlopers heb je in allerlei soorten en maten, maar deze 10 hardlooptips zijn er voor iedereen!
hardlooproute
Lees verder

Hoe stippel je een hardlooproute uit?

Loop je elke keer hetzelfde rondje en wil je wat afwisseling? Stippel dan eenvoudig je hardlooproute vooraf online uit. In dit artikel beschrijven we een aantal handige sites waarmee dat kan.
Hardloopverlichting
Lees verder

De beste hardloop verlichting voor een rondje in het donker

Hardlopen in het donker is niet te voorkomen in de herfst en winter. Kies voor een combinatie van hardloop verlichting waarmee je opvalt én die er ook voor zorgt dat jij zelf de weg goed kan zien. Zo blijf je ook in het donker lekker doorlopen.