hardlopen in de herfst

10 tips voor hardlopen in de herfst

De herfst is in aantocht. Met regen, wind en kou vergt het best wat discipline om te blijven hardlopen. Maar de echte fanatiekelingen laten zich natuurlijk niet weerhouden door herfst weer. Blijf lekker hardlopen met deze 10 tips voor hardlopen in de herfst!

Verstelbare pet voor hardlopen

Met deze hardlooppet is je hoofd beschermd op al je zonnige trainingen! Verstelbaar met klittenband. De pet blijft goed zitten en droogt snel. Voor dames en heren, verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Tijdelijk voor €7,99.

1. Gebruik de wind in je voordeel

Hardlopen met wind kost natuurlijk meer kracht en energie. Dit is een goede manier om je spieren extra aan het werk te zetten, het is een soort conditie- en krachttraining in één. Het effect van een sportschool, maar dan buiten en ook nog gratis. Het voordeel van hardlopen in de herfst.

Daarnaast word je mentaal uitgedaagd door de wind, je loopt misschien minder snel dan je wil. Dit kan frustraties opleveren waarmee je leert omgaan. Van deze mentale uitdagingen word je alleen maar sterker, zowel tijdens het hardlopen als in je dagelijkse leven. 

Je kan de wind ook inzetten om jezelf uit te dagen. Het werkt motiverend om het eerste gedeelte van je training tegen de wind in te lopen, dan heb je het zwaarste deel aan het begin meteen gehad. Sommige hardlopers draaien het bewust om, dan heb je een extra mentale training en ren je eerst met de wind mee en terug tegen de wind in. Dit kan je kracht en motivatie geven. En je geeft niet op, je zal toch echt naar huis moeten!

Je kan de wind ook gebruiken als intervaltraining. Als je tegen de wind in versneld en daarna met de wind in de rug rustig rent, heb je een prima intervaltraining. Je herstelt van je versnelling met de wind mee, dat levert je weer energie op voor de volgende versnelling. Een leuke ervaring en afwisselende training. 

2. Geniet van de regen

Het is juist zo fijn dat je hardlopen altijd en overal kan doen. Ook in de regen is hardlopen echt prima, sterker nog, het heeft zelfs voordelen. Het meest ingewikkelde moment is vaak om de deur uit te gaan als het al regent. Als je eenmaal aan het hardlopen bent, vinden de meeste hardlopers het niet eens erg. Sterker nog ze genieten er juist van. Na het hardlopen geeft het je zelfs een extra kick en voldaan gevoel. Een betere mentale training bestaat niet! Je verlegt je grenzen, je daagt jezelf uit en bent super trots als je dit hebt gedaan. En zeg nou eerlijk, wat is het ergste dat er kan gebeuren als je hardloopt in de regen? Kletsnat worden… we zijn toch niet van suiker!

3. Draag een goed harloopjack 

Een goed hardloopjack is je beste maatje in de herfst. Die beschermt tegen kou, wind en regen. Een jack moet goed aansluiten en niet te strak of te los zitten. Je moet juist precies genoeg bewegingsruimte hebben. Een goed hardloopjack voor iedereen bestaat niet. Het is zowel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur als van de weersomstandigheden. Ben je een koukleum of heb je het juist snel warm tijdens je training? Een hardloopjack doet alleen zijn werk als je je houdt aan het 3-lagensysteem. Het jack behoort tot de derde laag, de beschermende laag. Je kan de eerste laag, thermo, weglaten als het niet heel koud is. In de herfst zal je meestal een jack dragen met één laag eronder, kies voor een shirt dat het zweet goed afvoert. 

Waterdichte hardloopjacks voor dames

Gore R3 GORE-TEX Infinium Partial Jacket DamesGore R3 GORE-TEX Infinium Partial Jacket Dames - € 59.98
koop bij all4running
€ 59.98koop bij all4running
Mizuno Waterproof 20K ER Jacket DamesMizuno Waterproof 20K ER Jacket Dames - € 98.95
koop bij all4running
€ 98.95koop bij all4running
Odlo Zeroweight Waterproof Jacket WomenOdlo Zeroweight Waterproof Jacket Women - € 99.00
koop bij runningdirect
€ 99.00koop bij runningdirect
Regenjack voor hardlopen dames rain+ zwartRegenjack voor hardlopen dames rain+ zwart - € 84.99
koop bij decathlon
€ 84.99koop bij decathlon
Damesregenjack voor traillopen okerDamesregenjack voor traillopen oker - € 69.99
koop bij decathlon
€ 69.99koop bij decathlon
Odlo Zeroweight Reflective Jacket WomenOdlo Zeroweight Reflective Jacket Women - € 89.00
koop bij runningdirect
€ 89.00koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopjacks

Waterdichte hardloopjacks voor heren

Odlo Zeroweight Waterproof Jacket HerenOdlo Zeroweight Waterproof Jacket Heren - € 89.95
koop bij all4running
€ 89.95koop bij all4running
Odlo Zeroweight Waterproof Jacket MenOdlo Zeroweight Waterproof Jacket Men - € 99.00
koop bij runningdirect
€ 99.00koop bij runningdirect
New Balance Impact All-Terrain Waterproof Jacket HerenNew Balance Impact All-Terrain Waterproof Jacket Heren - € 107.95
koop bij all4running
€ 107.95koop bij all4running
Bekijk alle hardloopjacks

4. Let op het weer

Het weer kan erg wisselvallig zijn. Check het even voordat je gaat en let niet alleen op de temperatuur en regen, maar zeker ook op de wind op bijvoorbeeld Buienrader. In de zomer ga je wellicht vrij makkelijk in korte broek en shirtje de deur uit. Dit kan in de herfst soms echt te koud zijn. Dat is niet prettig hardlopen en het vergroot de kans op blessures

5. Geniet van de natuur

Vergeet vooral niet te genieten van de prachtige natuur in de herfst: de kleuren van de bomen, de vallende blaadjes en de paddestoelen in het bos. Er zijn prachtige routes door de natuurgebieden.

10 tips voor hardlopen in de herfst
Tips voor hardlopen in de herfst: Vergeet vooral niet te genieten van de prachtige natuur in de herfst.

6. Val op en kies voor verlichting

Hoewel de meeste hardlopers de voorkeur geven aan hardlopen met daglicht, dwingen de beperkte uren licht in de herfst je soms tot hardlopen in het donker. Zeker als de klok een uur is teruggezet, is het ‘s avonds vroeg donker. Zorg voor reflecterende kleding en draag verlichting. Val op en loop veilig! Hieronder vind je de meeste populaire hardloopverlichting:

Bee Seen Led Vest USBBee Seen Led Vest - usb oplaadbaar - € 22.50
koop bij runningdirect
€ 22.50koop bij runningdirect
Gato LED Sport VestGato Led Hardloopvest - € 24.95
koop bij all4running
€ 24.95koop bij all4running
Bee Seen Led Safety ArmbandBee Seen Led Safety Armband - € 9.50
koop bij runningdirect
€ 9.50koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopverlichting

7. Bescherm je hoofd met een pet

Sommige hardlopers vinden iets op hun hoofd niet prettig en genieten liever van de wind en regen door de haren. Een pet kan ook vele voordelen bieden tijdens het hardlopen. Het is multifunctioneel voor alle weertypes in de herfst: het beschermt je tegen zon, regen, wind en kou. In dit overzicht vind je tientallen fijne hardlooppetjes.

8. Warming-up en cooling-down

Sla je warming-up en cooling-down niet over, maar verplaats deze eventueel naar binnen. Dat is net zo effectief en lekker warm en droog. 

9. Wissel je training af

Als het waait of regent, maak daar dan gebruik van. Bijvoorbeeld door tegen de wind in te versnellen. Dit zorgt voor een extra krachttraining. Of als je tijdens een bui wat sneller thuis wil zijn, kan je prima stukken sprinten, een soort fartlek training in de regen! 

10. Train voor een doel

Als je een doel nodig hebt om te blijven lopen in de herfst, schrijf je dan in voor een hardloopevenement. Hiervoor moet je wel trainen. Doe dit eventueel samen met een maatje. 

Dit waren de 10 tips voor hardlopen in de herfst. Vanaf nu laat jij je niet meer weerhouden door herfst weer. Geniet van je hardlooprondjes in de herfst!

Unieke 2-in-1 hardloopbroek

Deze besteller hardloop broek heeft een handig binnenbroekje met binnenzak voor je smartphone. Ideaal om tijdens het hardlopen je mobiel in te schuiven, zodat je deze snel bij de hand hebt! Je telefoon blijft goed op de plek tijdens het sporten. Tijdelijk voor €24,95.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
heuveltraining voor hardlopers
Lees verder

Pak eens een heuvel!

Wil je sterker en sneller worden? Zoek dan tijdens je duurloop een heuvel, duin of brug op. Door heuveltraining ontwikkel je sterkere beenspieren, waardoor je juist op het vlakke stuk weer een stukje sneller gaat.
hardlopen op een loopband
Lees verder

Hardlopen op een loopband of buiten. Wat is beter?

Terwijl sommige hardlopers zich liever buiten in het zweet werken, kiezen anderen voor de loopband. Zeker als het buiten koud is, is het heel verleidelijk om thuis of in de sportschool op de loopband te trainen. Is dat aan te raden als je normaal buiten traint? En maakt het verschil? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
hardlooproute
Lees verder

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je elke keer hetzelfde rondje en wil je wat afwisseling? Stippel dan eenvoudig je hardlooproute vooraf online uit. In dit artikel beschrijven we een aantal handige sites waarmee dat kan.
trailrunning
Lees verder

Trailrunning, jouw nieuwe uitdaging?

Steeds meer hardlopers zoeken naar een nieuwe uitdaging. Niet meer hardlopen op asfalt met verkeer om je heen, geen zin meer in wedstrijden, maar je grenzen verleggen in de natuur. Trailrunning is een snel groeiende sport en razend populair! Wil jij weten waarom?