hardlopen in de zomer

Hardlopen in de zomer

We keken er al naar uit! De zomer komt eraan. De temperatuur neemt toe. Heerlijke dagen om te gaan hardlopen. Toch zijn er dingen waar je extra aandacht aan moet besteden. 7 tips voor hardlopen in de zomer bij warm weer.

1. Blijf drinken!

Oke. We geven het toe. Dit is een open deur, maar zo ontzettend belangrijk. Het is normaal gesproken al van belang om goed gehydrateerd te blijven, maar zeker bij warme temperaturen is voldoende drinken belangrijk. Je verliest als gevolg van transpiratie meer vocht dan normaal. Als je een lange afstand gaat lopen is het handig om een drankgordel met extra vocht mee te nemen. In het artikel ‘De beste drinksystemen voor hardlopers‘ hebben we alle handige oplossingen voor je op een rijtje gezet.

2. Kies het juiste moment

Op echt tropische dagen is het rond het middaguur het warmst. Kijk niet alleen naar de hoge temperaturen, vergis je zeker niet in de hoge luchtvochtigheid. Hardlopen bij een hoge luchtvochtigheid is zwaar, de warmte voelt drukkend en benauwd aan. Dat komt omdat koeling door verdamping bij een hoge luchtvochtigheid moeilijker is. Waarschijnlijk ga je meer zweten dan normaal, maar het zweet kan niet verdampen. Hierdoor koel je niet goed af, stijgt je lichaamstemperatuur en gaat je hartslag omhoog. Je lichaam heeft het pittig. Er gaat minder zuurstof naar je spieren, het hardlopen wordt zwaarder. Pas de intensiteit van je training aan. Kies voor de meest koele momenten, bijvoorbeeld ‘s ochtendsvroeg of laat in de avond. Onderzoek toont aan dat hardlopen beter gaat in de avond.

3. Kies de omgeving

Lopen in het bos is op zulke dagen vele malen koeler dan lopen op warm asfalt. Plan daarom een rondje in de schaduw of over koele ondergrond. Dit scheelt aardig wat zweetdruppels.

4. Stel je verwachtingen bij

Op een windstille dag met een zachte temperatuur zijn de omstandigheden het best om een goede tempoloop of interval te doen. Bij warm weer zul je merken dat het zwaarder is om je normale niveau bij te houden. Wees realistisch en stel je verwachtingen op die dagen bij.

5. Hardlopen in de zomer: Bescherm je tegen de zon!

Loop je vol in de zon? Dan is het zeker aan te raden om voor vertrek wat zonnebrandcrème op te doen. Zeker als je midden op de dag loopt of een lange duurloop gaat doen. De risico’s van onbeschermd in de zon lopen zijn hoog. Een ventilerend petje is ook aan te raden. Je ogen bescherm je met een zonnebril.

Ciele Go Cap Athletics AyersCiele Go Cap Athletics Ayers - € 29.00
koop bij runningdirect
€ 29.00koop bij runningdirect
Compressport Pro Racing CapCompressport Pro Racing Cap - € 29.95
koop bij runningdirect
€ 29.95koop bij runningdirect
Nike AeroBill Tailwind Cap UnisexNike AeroBill Tailwind Cap Unisex - € 24.95
koop bij all4running
€ 24.95koop bij all4running
Craft Running CapCraft Running Cap - € 19.95
koop bij all4running
€ 19.95koop bij all4running
Compressport Pro Racing CapCompressport Pro Racing Cap - € 29.95
koop bij all4running
€ 29.95koop bij all4running
Bekijk alle hardlooppetten

6. Pas je kleding aan

Pas je kleding aan op de hitte. Kies voor dunne en ventilerende sportkleding als je gaat hardlopen in de zomer. Trek nooit katoenen kleding aan, omdat dit vocht opneemt in plaats van afdrijft. Een singlet of tanktop is lekker luchtig tijdens de warmste dagen van het jaar. Hieronder enkele populaire modellen. Of bekijk dit overzicht voor meer hardloopshirts.

Nike Dri-FIT UV Run Division Miler Singlet HerenNike Dri-FIT UV Run Division Miler Singlet Heren - € 22.95
koop bij all4running
€ 22.95koop bij all4running
Nike Dri-FIT UV Run Division Miler Singlet HerenNike Dri-FIT UV Run Division Miler Singlet Heren - € 22.95
koop bij all4running
€ 22.95koop bij all4running
Nike Stock Dry Miler Singlet MenNike Stock Dry Miler Singlet Men - € 24.95
koop bij runningdirect
€ 24.95koop bij runningdirect
Bekijk alle singlets en tank tops
New Balance Printed Fast Flight Singlet DamesNew Balance Printed Fast Flight Singlet Dames - € 9.98
koop bij all4running
€ 9.98koop bij all4running
ASICS Race Singlet DamesASICS Race Singlet Dames - € 15.00
koop bij all4running
€ 15.00koop bij all4running
Nike One Dri-FIT Singlet DamesNike One Dri-FIT Singlet Dames - € 17.37
koop bij all4running
€ 17.37koop bij all4running
Bekijk alle singlets en tank tops

7. Geniet!

Doe rustig aan en geniet van je omgeving. Het is tenslotte een mooie dag 😉

Hardlopen hoeft niet duur te zijn

Met de Jogflow hardloopschoenen loop je comfortabel voor een goede prijs. Helemaal opnieuw ontworpen met als doel om je comfortabel en blessurevrij te laten hardlopen.
Ontdek de Jogflow nu voor € 49,99.

Total
30
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlopen gaat beter in de avond
Lees verder

Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de namiddag of avond, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Birmingham. Zij stellen dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging. Dus stel je ochtendrondje maar uit en draai je nog een keer lekker om, want later opstaan leidt tot betere sportprestaties in de avond.
drinken en hardlopen
Lees verder

Wat kun je het beste drinken voor, tijdens en na het hardlopen?

Drinken wordt vaak onderschat en vergeten. Goed drinken is minstens zo belangrijk als gezonde voeding. Voldoende drinken is zonder sporten al van belang, laat staan wat drinken betekent als je ook nog hardloopt. Maar wanneer en hoeveel moet je dan drinken?
heuveltraining voor hardlopers
Lees verder

Pak eens een heuvel!

Wil je sterker en sneller worden? Zoek dan tijdens je duurloop een heuvel, duin of brug op. Door heuveltraining ontwikkel je sterkere beenspieren, waardoor je juist op het vlakke stuk weer een stukje sneller gaat.