marathon tips

7 tips om van je eerste marathon een succes te maken

De marathon is voor veel hardlopers het ultieme doel, maar ben je klaar voor het grote werk? Met deze 7 tips maak je van je eerste marathon een succes!

1. Neem voldoende rust

In de laatste weken bouw je de trainingsintensiteit geleidelijk af. Hierdoor kom je extra uitgerust aan de start. Dit noemen ze ook wel tapering off’.  De grootste valkuil is de angst om te weinig te trainen. De opbouw heb je achter de rug, het is nu van belang dat je jezelf niet overtraind voor de wedstrijd. Let in deze fase dus vooral goed op je rust. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en extra op te laden voor de grote dag. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en gezond eet. Je lichaam zal je dankbaar zijn op de wedstrijddag!

2. Voorkom verrassingen

Misschien wel een van de de belangrijkste marathon tips. Probeer nooit iets nieuws op een marathon dag en zeker niet bij je eerste marathon. Kleding, schoenen, eten en drinken moet je allemaal getest hebben tijdens je trainingen. Nieuwe hardloopschoenen is vragen om problemen, maar ga ook niet lopen met een drankgordel als je dat tijdens trainingen niet geoefend hebt. Zorg ook dat je weet hoe het parcours in elkaar zit, waar de verzorgingsposten zijn en waar je het startnummer op moet halen. Geen stress op de wedstrijd dag!

3. Zorg voor de juiste kleding

Na 42,195 kilometers gaat je kleding op vervelende plekken schuren. Zorg dat je met Vaseline of pleisters de beruchte schuurplekken bedekt. Regent het of is het koud? Trek een vuilniszak of oud shirt aan om warm te blijven in het startvak. Zorg ook dat je de juiste spullen mee hebt die je al hebt uitgeprobeerd tijdens de training, zoals een fijne pet, drinkrugzak, startnummerband e.d. Hieronder vind je de meest populaire gadgets voor tijdens hardloopwedstrijden:

Compressport Ice CapCompressport Ice Cap - € 34.95
koop bij all4running
€ 34.95koop bij all4running
Marathonvest wit/geelMarathonvest wit/geel - € 29.99
koop bij decathlon
€ 29.99koop bij decathlon
Compressport Pro Marathon SocksCompressport Pro Marathon Socks - € 24.95
koop bij runningdirect
€ 24.95koop bij runningdirect
Maurten Gel 100 BoxMaurten Gel 100 Box - € 35.95
koop bij all4running
€ 35.95koop bij all4running
Craft Rush Marathon Shorts DamesCraft Rush Marathon Shorts Dames - € 29.95
koop bij all4running
€ 29.95koop bij all4running
Bekijk meer handige hardloopaccessoires

4. Begin rustig

Start niet te snel! Bedenk van te voren hoe hard je wilt lopen tijdens de wedstrijd en zorg dat dit een realistische tijd is. De grootse valkuil is om harder te gaan lopen dan je uiteindelijk over de gehele afstand kunt volhouden. Zeker aan het begin van de wedstrijd zul je geneigd zijn te hard te lopen, omdat je nog fris bent. In de laatste fase van de wedstrijd ga je hier echter de prijs voor betalen, en verlies je meer tijd dan dat je in het begin hebt gewonnen.

5. Blijf voldoende drinken en eten

De afstand is te lang om volledig op je ontbijt te kunnen lopen. Zorg wel dat je 2 uur voor de start je ontbijt op hebt, om onderweg geen maagproblemen te krijgen. Eenmaal onderweg is het wel van belang dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Bij de marathon moet je onderweg zelfs extra voeding tot je nemen. Probeer bij elke verzorgingspost wat te drinken en vul je glycogeen weer aan met een energiegel of energiereep. Wij hebben zelf goede ervaringen met SIS Go en Powerbar. Het is belangrijk dat je zelf test in de trainingen voorafgaand aan de wedstrijd wat voor jou werkt.

Powerbar Protein Plus Bar Vanilla Caramel-Crisp BoxPowerbar Protein Plus Bar Vanilla Caramel-Crisp Box - € 34.95
koop bij all4running
€ 34.95koop bij all4running
Powerbar Powergel Shots Orange BoxPowerbar Powergel Shots Orange Box - € 43.02
koop bij all4running
€ 43.02koop bij all4running
Bekijk alle energie gels en repen

6. Deel de afstand op in stukken

Zeker bij lange wedstrijden kan het helpen om de wedstrijd in stukken op te delen. Hierdoor wordt de afstand minder zwaar. Concentreer je op de afstand tot de volgende verzorgingspost in plaats van de totale afstand. Voor je het weet sta je aan de finish.

7. Finish als een held!

En de laatste van de marathon tips: Pers er alles uit wat je nog hebt en zet de laatste sprint in. Niemand die ziet dat je de laatste kilometers hiervoor gestrompeld, gevloekt en gestreden hebt. Bij de finish worden ook de meeste foto’s en films gemaakt en staan de meeste toeschouwers. Geniet van je eerste marathon en ga als een held over de finish! Meer weten over het lopen van de marathon? Deze drie boeken zijn absolute aanraders:

De tien, de halve en de heleDe tien, de halve en de hele - € 36.99
koop bij bol
€ 36.99koop bij bol
Focus van start tot finishFocus van start tot finish - € 16.50
koop bij bol
€ 16.50koop bij bol
Missie MarathonMissie Marathon - € 21.99
koop bij bol
€ 21.99koop bij bol
Bekijk alle hardloopboeken

Bonus tip: Zo maak je jouw startnummer vast

Geen gaten in je shirt met deze handige startnummerbanden en magneten. Hiermee bevestig je eenvoudig je startnummer aan je kleding en zorgen ervoor dat je startnummer gedurende je wedstrijd goed blijft zitten. Het voorkomt gedoe met spelden en je kleding blijft heel.

Ronhill Race Number BeltRonhill Race Number Belt - € 16.95
koop bij all4running
€ 16.95koop bij all4running
Gato Race Number MagnetGato Race Number Magnet - € 9.95
koop bij all4running
€ 9.95koop bij all4running
Startnummerband triathlon lange afstandStartnummerband - € 11.99
koop bij decathlon
€ 11.99koop bij decathlon
Bekijk alle startnummerbanden en magneten
Thone TW3 draadloze oordopjes voor hardlopers

Thone TW3: De beste draadloze oordopjes voor hardlopers

Deze oordoppen zijn uitermate geschikt om mee hard te lopen, zelfs met veel bewegen blijven ze in je oren zitten. Zweetdruppels of regen? Geen stress. Ze zijn waterdicht. De batterij in de oordoppen zelf kan tot zes uur achter elkaar muziek afspelen. Nu voor slechts € 119,-. Bestel direct en vertrouwd via Bol.com en je kunt er morgen al mee lopen.

Total
4
Shares
Gerelateerde artikelen
drinken en hardlopen
Lees verder

Wat kun je het beste drinken voor, tijdens en na het hardlopen?

Drinken wordt vaak onderschat en vergeten. Goed drinken is minstens zo belangrijk als gezonde voeding. Voldoende drinken is zonder sporten al van belang, laat staan wat drinken betekent als je ook nog hardloopt. Maar wanneer en hoeveel moet je dan drinken?
Hardlooptips
Lees verder

10 verrassende hardlooptips die je direct kunt toepassen

Hardlopen is een sport voor iedereen. Sommigen met een reden en doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of conditie opbouwen. Anderen omdat ze een sport willen beoefenen die op elke tijd en plek kan. Hardlopers heb je in allerlei soorten en maten, maar deze 10 hardlooptips zijn er voor iedereen!
Hardlopen op vakantie
Lees verder

8 tips voor hardlopen op vakantie

Wat is er nou mooier dan hardlopend je vakantiebestemming verkennen? Hardlopen kan tenslotte overal, daarom acht tips om lekker te trainen als je op vakantie gaat. Pak die hardloopschoenen dus maar in!
Hardlopen met je hond
Lees verder

Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond is gezellig, motiverend en gezond. Zorg ervoor dat dit veilig en verantwoord is voor je sportieve viervoeter en bereid je goed voor met de volgende tips.