“Er valt meer regen naast je dan op je”. Dus geen excuus om het hardlopen over te slaan! Natuurlijk gaan we liever hardlopen als het droog is. Maar in Nederland regent het nu eenmaal regelmatig. Laat je daardoor niet beïnvloeden en je hardlooptraining ontnemen. Het is juist zo fijn dat je hardlopen altijd en overal kan doen. Ook hardlopen in de regen is prima, sterker nog, het heeft zelfs voordelen. Dus hardloopschoenen aan en gaan! Als je nog twijfelt, lees dan de volgende tips en voordelen, zodat ook jij overtuigd raakt.
In dit artikel:
De beste mentale training
Het meest ingewikkelde moment is vaak om de deur uit te gaan als het al regent. Als je eenmaal aan het hardlopen bent, vinden de meeste hardlopers het niet eens erg. Sterker nog ze genieten er juist van. Na het hardlopen geeft het je zelfs een extra kick en voldaan gevoel. Een betere mentale training bestaat dan ook niet. Je verlegt je grenzen, daagt jezelf uit en bent super trots als je dit hebt gedaan. En zeg nou eerlijk, wat is het ergste dat er kan gebeuren als je hardloopt in de regen? Kletsnat worden… we zijn toch niet van suiker!
Tips voor hardlopen in de regen
- Sla de warming-up en cooling-down zeker niet over, maar doe dit eventueel binnen zodat je niet kletsnat bent en snel afkoelt.
- Probeer plassen zoveel mogelijk te ontwijken. Je kan namelijk niet zien hoe diep deze zijn en dat kan een vervelende misstap opleveren. Een natte schoen is vervelend omdat dit zwaarder loopt en het de kans op blaren vergroot. Daarnaast is het slim om goed te letten op gladheid van het wegdek of blaadjes.
- Je telefoon en hardloophorloge houden ook niet zo van regen. Check of je spullen waterdicht zijn, anders wordt het een duur hardlooprondje in de regen. Stop ze goed weg onder je kleding, bescherm ze met een waterdicht hoesje of laat ze een keertje thuis.
- Daag jezelf uit en maak van je rustige duurloop een tempoloop. Dan ben je eerder thuis en je varieert in je training. Dubbel zo goed!
Wat trek je aan als je gaat hardlopen in de regen?
Goede hardloopkleding is altijd van belang, maar zeker als het regent maakt dit een groot verschil. Het voorkomt blaren, schuurplekken en houdt je (enigszins) droog. Als het regent hoeft dit niet te betekenen dat het ook koud is. Kijk en voel even goed wat de temperatuur is, zodat jij je goed kan aankleden.
Er is natuurlijk wel een verschil tussen hardlopen in lichte regen of aanhoudende flinke buien. Bij lichte regen is een waterafstotend hardloopjack of shirt genoeg om te dragen. Eventueel kan je een pet opzetten. Als het met bakken uit de hemel komt, is het een ander verhaal. Dan kan je even wachten en buienradar checken tot er een beter moment komt. Hoevaak komt het nou de hele dag met bakken uit de hemel? Of je kiest ervoor om er doorheen te lopen met goede kleding aan.
Een goed jack is van belang, zodat je bovenlichaam droog en warm blijft. Een hardloopjack is waterafstotend of waterdicht, winddicht en ventilerend. Een waterafstotend jack beschermt je enige tijd tegen lichte regen en miezer. Het zal je niet droog houden als je in harde buien loopt of een lange training hebt. Als je een waterdicht jack draagt, ben je volledig beschermd tegen regen, want dit is gemaakt van stof die geen water doorlaat. Tegenwoordig zijn de meeste waterdichte hardloopjacks ook ventilerend, waardoor je het niet veel te warm krijgt. Het nadeel hiervan is dat het erg duur is. Je komt al snel terecht bij kleding wat deels gemaakt is van Gore-tex, dit materiaal is waterdicht en ademend.
Naast een goed jack is een petje onmisbaar. Zeiknat haar, water in je ogen en gezicht is niet prettig. Een pet voorkomt dat voor het grootste gedeelte. Ga voor een sneldrogende pet die geschikt is om mee te sporten, zodat je geen warm hoofd krijgt.
Waterdichte hardloopjacks voor dames
Waterdichte hardloopjacks voor heren
Laat je hardloopschoenen goed drogen
Als je klaar bent en weer thuis, zorg dan eerst voor jezelf en daarna ook even voor je hardloopschoenen. Schoenen houden ook niet van water en kunnen hierdoor vervormen en stinken. Laat ze drogen met de binnenzool eruit. Je kan er kranten in stoppen om ze sneller te laten drogen, vervang deze als ze nat zijn. Zet je schoenen niet op de verwarming, maar wees geduldig, ze drogen vanzelf. Of kies voor een Shoefresh schoenendroger die je hardloopschoen na een rondje in de regen eenvoudig droog en geurvrij maakt. Nooit meer natte voeten!
Als je vaak loopt in de regen is het handig om meerdere hardloopschoenen te hebben. Het klinkt misschien gek, maar hardloopschoenen moeten sowieso herstellen na elk loopje. Als ze dan ook nog kletsnat geworden zijn, krijgen ze wel erg veel te verduren.
Beloon jezelf naar het hardlopen in de regen. Zorg ervoor dat je na de training niet afkoelt. Doe je natte kleding uit, neem een lekkere warme douche, zet een kop thee en wees trots op jezelf! Hardlopen in de regen… Gewoon doen!
De draadloze sporthoofdtelefoons van Shokz bieden de veiligste manier om naar muziek of podcasts te luisteren zonder je omgevingsgeluid te blokkeren. Dankzij het volledig titanium frame van slechts 26 gram en het open-ear design blijf je bewust en veilig van je omgeving. Samen met een draadloze Bluetooth verbinding is de OpenRun volledig IP67 waterbestendig.