Browsing Category

Blessures

15 posts

Hardlopen is ontzettend populair, meer het is ook een sport die voor veel blessures zorgt. Vaak door een verkeerde looptechniek of door overbelasting bij (beginnende) renners die te fanatiek van start gaan. Op deze pagina vertellen we je wat je kunt doen als je tegen hardloopblessures aanloopt, zoals een hardlopersknie, steken in je zij, blauwe teennagels of maagklachten. Maar ook hoe je deze klachten kunt voorkomen met deze zeven tips, door voldoende rust te nemen en tijdig je schoenen te vervangen. Met de tips op deze pagina zorg je dat jij blessure vrij blijft en met plezier blijft hardlopen. Ben je net begonnen met hardlopen, download dan ook ons superdikke GRATIS e-book om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief gratis hardloopschema.

Krijg je van hardlopen artrose in je knieën?
Lees verder

Krijg je van hardlopen artrose in je knieën?

“Ik doe niet aan hardlopen, dit is te belastend voor je knieën en je hebt kans op artrose.” Een discussiepunt die regelmatig oplaait in de maatschappij en wat sommige mensen tegenhoudt om te gaan hardlopen. Nergens voor nodig!
Hielspoor en hardlopen
Lees verder

Hielspoor en hardlopen

Hielspoor, vaak uitgelegd als pijn onder de hiel, is een term die je helaas regelmatig hoort bij hardlopers. Een vervelende blessure die, als je niet oppast, je maanden aan de kant kan zetten. Wat is hielspoor eigenlijk? Hoe kom je eraan? En nog veel belangrijker: Hoe voorkom je het?
achillespees blessure hardlopen
Lees verder

Klachten aan je achillespees

Pijn aan je achillespees is helaas een veel voorkomende klacht onder hardlopers. Maar als je er op tijd bij bent en klachten serieus neemt, kan je meestal relatief snel en volledig herstellen
steken in je zij
Lees verder

Wat kun je doen tegen steken in je zij?

Veel hardlopers hebben hier weleens last van. Steken in je zij kunnen plotseling opkomen tijdens je loopje. Heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Hoe komt het en wat kun je er aan doen?
rustdag
Lees verder

Rustdag, de belangrijkste dag in je hardloopschema

Een rustdag is geen teken van zwakte, maar de belangrijkste dag of dagen van je week. Hoe je deze dag invult, daar heb je zelf invloed op en zal per hardloper verschillen. Bewegen mag, maar wel met mate en niet intensief.
blauwe teennagels
Lees verder

Zo voorkom je blauwe teennagels

De meeste langeafstandlopers krijgen hier vroeg of laat een keer mee te maken: blauwe teennagels. Hoe komt dit en wat kun je er aan doen?
Hardlopersknie
Lees verder

Hoe voorkom je een hardlopersknie?

Een hardlopersknie of lopersknie is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Meestal is de klacht gerelateerd aan een verkeerde wijze van bewegen of een eenzijdige belasting. Of wanneer de spieren in je heup of billen niet sterk genoeg zijn.
Spierpijn en hardlopen
Lees verder

Wat te doen tegen spierpijn na het hardlopen?

De meeste hardlopers krijgen weleens te maken met spierpijn. Maar wat moet je doen als je altijd spierpijn hebt na het sporten? Hoe kan je spierpijn voorkomen en sneller herstellen? We leggen uit hoe spierpijn werkt en wat je er aan kan doen.
rekken hardlopen
Lees verder

Moet je wel of niet rekken?

Moet je nu wel of niet rekken? De meningen onder hardlopers zijn sterk verdeeld. Er zijn genoeg lopers die nooit rekken en toch blessurevrij blijven. Of sporters die verkeerd rekken en daardoor juist een blessure veroorzaken. Toch zijn stretchoefeningen voor lopers enorm belangrijk om flexibeler en leniger te worden.
Hoeveel kilometer hardlopen is gezond?
Lees verder

Hoeveel kilometer hardlopen is gezond?

Sommige hardlopers lopen het liefst elke dag, terwijl anderen genieten van een rustdag. Maar hoeveel kilometer hardlopen is nou gezond? We hebben goed nieuws: verrassend weinig!
Lees verder

Hoe gezond is hardlopen?

Inactieve mensen zijn al na één jaar hardlopen minder zwaar. Dat concludeert een onderzoeksteam van het VUmc. Dat ging op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe gezond is hardlopen? Wat blijkt? De gezondheidsvoordelen zijn enorm. Na één jaar hardlopen zijn mensen minder zwaar en hebben ze minder lichaamsvet.