Maag- en darmklachten tijdens het hardlopen

Maag- en darmklachten tijdens het hardlopen? Dit kan je er aan doen

Iedere hardloper krijgt er een keer mee te maken: Maag- of darmklachten tijdens het hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle hardlopers hier last van heeft. Met name lange-afstandslopers zijn vaker de dupe. Hoe voorkom je die maagproblemen?

Thone TW3 draadloze oordopjes

Deze oordoppen zijn uitermate geschikt voor hardlopen, zelfs met veel bewegen blijven ze in je oren zitten. De oordopjes wegen weinig: slechts 5 gram totaal. Door de fijne siliconen en het lage gewicht merk je amper dat je de oordopjes in hebt. Zweetdruppels of regen? Geen stress. Deze draadloze oordopjes zijn IPX7 getest, dat betekent dat je ze een half uur lang kopje onder kunt houden tot een meter diep.

Waarom krijg je maag- en darmklachten tijdens het hardlopen?

Er zijn een aantal oorzaken van maag- en darmklachten, namelijk een genetische aanleg, verkeerde voeding, te weinig vocht, inspanning of stress. De klachten uiten zich in allerlei verschijnselen, zoals buikpijn, kramp, ontlastingsverlies, diarree of een prikkelbare darm

De ene hardloper is er gevoeliger voor dan de andere. Er is dan ook geen kant en klare oplossing voor deze klacht. Er zijn hardlopers die zweren bij een kop koffie voor het hardlopen en bij anderen beginnen de darmen al bij het idee te werken. Het is vaak uitproberen wat voor jou het beste werkt. Toch zijn er aantal dingen die je kunt doen om maagproblemen voor te zijn: 4 manieren om maag- en darmproblemen te voorkomen:

1. Stop 2 tot 3 uur voor de inspanning met eten

De tijd tussen de maaltijd en de training is van belang. Je lichaam heeft anders niet genoeg tijd om de voeding te kunnen verteren. Voordat je gaat lopen, kan je iets licht verteerbaars eten. Neem geen producten die ook veel vet, eiwit, kruiden of voedingsvezels bevatten, maar kies voor gezonde producten. Eet 2 tot 3 uur van te voren een goede maaltijd en drink een halve liter vocht. Ga vlak voordat je gaat trainen nog een keer naar het toilet.

2. Eet bepaalde producten niet

Voedingsstoffen zijn van invloed op het ontstaan van maag- en darmklachten. Probeer daarom de volgende producten te vermijden: vetrijke producten, uien, pittig of sterk gekruid eten en vezelrijke producten. Vezelrijke voeding is gezond, maar stimuleert ook de stoelgang. Vermijd cafeïne- en koolzuurhoudende dranken voor en na het hardlopen.

3. Blijf drinken

Uitdroging heeft maag- en darmklachten tot gevolg. Start daarom gehydrateerd voor je wedstrijd of training, en blijf voldoende drinken tijdens de inspanning. Er zijn veel handige oplossingen om drinken mee te nemen met hardlopen. De vochtbalans moet zowel voor, tijdens als na de training goed zijn. Zeker als het warm is of de inspanning langer duurt dan een uur is het aan te raden te blijven drinken. Gebruik je sportdrank, kies dan voor de isotone variant. Wij hebben goede ervaringen met SIS, Powerbar en Maurten. Probeer zelf uit wat het beste voor jou werkt.

SIS Go Hydro Tablets Berry 20x4gSIS Go Hydro Tablets Berry 20x4g - € 11.95
koop bij runningdirect
€ 11.95koop bij runningdirect
Maurten Drink Mix 320 CAF 100 BoxMaurten Drink Mix 320 CAF 100 Box - € 47.95
koop bij all4running
€ 47.95koop bij all4running
Bekijk alle sportdranken

4. Weet wat je eet

Ga voor een wedstrijd niet ineens andere producten eten. Je weet niet hoe je lichaam hierop reageert. Test dan ook tijdens trainingen wat voor jou het beste werkt, zodat je bij de wedstrijden hier geen last van hebt en je niet voor verrassingen komt te staan. Meer tips vind je in ons artikel: Wat kun je het beste eten voor en na het hardlopen.

Meer lezen over gezond eten en hardlopen?

We selecteerden vijf leuke boeken over gezond eten, speciaal voor hardlopers en andere duursporters.

Afvallen met gezond en vooral lekker etenAfvallen met gezond en vooral lekker eten - € 27.50
koop bij bol
€ 27.50koop bij bol
Eet als een atleet - hardloopeditieEet als een atleet - hardloopeditie - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Food2run - Gezonder eten, sneller lopenFood2run - Gezonder eten, sneller lopen - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding
Verstelbare pet voor hardlopen

Met deze hardlooppet is je hoofd beschermd op al je zonnige trainingen! Verstelbaar met klittenband. De pet blijft goed zitten en droogt snel. Voor dames en heren, verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Tijdelijk voor €7,99.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikelen
Training overslaan
Lees verder

Is het erg om een training over te slaan?

Af en toe een training overslaan? We doen het allemaal. Het gevaar is echter dat je al snel meerdere trainingen overslaat en voor je het weet is al dat harde werk helemaal voor niets geweest. Wat voor effect heeft het overslaan van een hardlooptraining op je lichaam?
hardlooproute
Lees verder

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je elke keer hetzelfde rondje en wil je wat afwisseling? Stippel dan eenvoudig je hardlooproute vooraf online uit. In dit artikel beschrijven we een aantal handige sites waarmee dat kan.