Terwijl sommige hardlopers zich liever buiten in het zweet werken, kiezen anderen voor de loopband. Zeker als het buiten koud, donker en nat is, is het heel verleidelijk om thuis of in de sportschool op de loopband te trainen. Is dat aan te raden als je normaal buiten traint? En maakt het verschil? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
In dit artikel:
Je telefoon meenemen tijdens hardlopen kan ook nog wel eens oncomfortabel zijn, want waar laat je je mobiel? Deze waterdichte sportarmband is je beste vriend en is het ook mogelijk om je sleutel, geld, ID of bankpas mee te nemen. Tijdelijk voor €14,39. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.
De voordelen van hardlopen op de loopband
- Bij hardlopen op een loopband heb je geen last van tegenwind, kou of regen.
- Je kunt het makkelijk combineren met krachttraining als je toch al in de sportschool bent.
- Of kies ervoor om zelf een loopband te kopen, dan hoef je het huis helemaal niet uit.
- Tijdens het lopen kun je kijken naar je favoriete televisieprogramma.
- Bij de meeste loopbanden kun je diverse (interval)programma’s of andere trainingen inladen.
- Je hoeft niet op je hoede te zijn voor andere weggebruikers of honden die tegen je aanspringen.
- Je hoeft ook nooit meer te stoppen voor verkeerslichten onderweg.
- Ook al is het donker en durf je niet goed de straat op. Binnen kun je altijd blijven lopen.
De nadelen van hardlopen op de loopband
- Hardlopen op een loopband kan een stuk zwaarder voelen dan buiten. Je hebt dan wel geen last van tegenwind, maar het vergt meer balans en coördinatie om op de band te blijven rennen. Al kan dit natuurlijk ook een voordeel zijn als je juist dit wilt trainen.
- De band bepaalt het tempo voor je. Als je naar buiten gaat zul je merken dat het lastiger is om zelf je tempo te bepalen én vast te houden, omdat je dat niet gewend bent.
- Hardlopen op de band is voor velen wellicht saai en eentonig.
- Buiten sporten is toch een stukje gezonder. Met name vanwege de luchtkwaliteit, blijkt volgens dit onderzoek uit de Volkskrant.
- Je krijgt het al snel warm en mist de verkoeling die je buiten wel hebt door de lagere temperatuur en tegenwind.
Dus? Naar buiten of naar binnen?
Voor de echte hardloper is buiten hardlopen natuurlijk ‘the real thing’ en niet te vergelijken met het hardlopen op een band. Om je conditie op peil te houden werkt een loopband echter natuurlijk net zo goed als het rondje buiten. Zeker wanneer je de loopband ook iets schuin zet (helling 1%) zodat je dezelfde weerstand van buiten ervaart. Train je echter voor een wedstrijd, dan is het wel aan te raden om voor die tijd een paar keer op de weg te oefenen. Zo leer je te lopen met dezelfde factoren (regen, wind, ondergrond) die je ook tijdens de wedstrijd zal ervaren. Hierdoor leer je ook zelf het tempo te bepalen en vast te houden. Iets wat binnen de loopband voor je doet.
Thuis trainen op een loopband
Wil je trainen op een loopband, maar heb je geen zin om hier een abonnement bij de sportschool voor af te sluiten? Je kunt ook zelf een loopband kopen. Bekijk dit uitgebreid overzicht van loopbanden. Hieronder hebben we de meest populaire loopbanden voor je op een rijtje gezet:
“Ik háát hardlopen”! Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Dit is het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte. Een boek dat geschreven is voor iedereen die zoekt naar dat ene raam dat open gaat, nadat er een deur is dicht gegaan.