Hardlopen bij koud weer

Hardlopen bij koud weer: 7 tips voor hardlopen in de winter

Hardlopen bij koud weer is niet altijd een pretje. Zeker niet in de winter en de herfst. De dagen zijn donker en kort. Het weer is nat en guur. De trainingen in dit seizoen zijn dan ook alleen weggelegd voor de echte doorzetter. Maar geen paniek! Er is iets te doen aan die koude handen en oren. Met deze 7 tips blijf je deze winter vrolijk doorlopen en ga je fit het voorjaar in.

1. Doe een warming up 

Een goede warming-up is in alle seizoenen van belang, maar in de winter zeker. Als het koud is kun je deze ook prima binnen doen, in de warmte van je huis. Loop een paar keer de trap op en af, of start met een reeks oefeningen met een foamroller of een springtouw. Je gaat dan al goed opgewarmd naar buiten en kunt direct beginnen met je looptraining.

TriggerPoint The Grid FoamrollerTriggerPoint The Grid Foamroller - € 34.90
koop bij bol
€ 34.90koop bij bol
Life Style Goods - Professioneel springtouwLife Style Goods - Professioneel springtouw - € 9.95
koop bij bol
€ 9.95koop bij bol
Bekijk alle foamrollers

2. Kleed je warm 

Dit lijkt een open deur, maar veel lopers hebben moeite om hun kleding af te stemmen op de buitentemperatuur. Je wilt warm blijven, maar ook weer niet oververhit raken. Een advies is om je te kleden alsof het 5 tot 10 graden warmer is. Kies voor ademende, vochtregulerende kleding (dri-fit) en het liefst in lagen. Dit kan bestaan uit thermokleding en een hardloopshirt, met daarover een waterafstotend en winddicht hardloopjack. Dit moet warm genoeg zijn als je gaat hardlopen bij koud weer. Ligt de temperatuur rond het vriespunt? Trek dan ook handschoenen aan, en zet een muts op.

Odlo HardloopmutsOdlo Hardloopmuts - € 13.50
koop bij bol
€ 13.50koop bij bol
Odlo Gloves Warm UnisexOdlo Gloves Warm Unisex - € 17.50
koop bij all4running
€ 17.50koop bij all4running
Bekijk thermoshirts voor hardlopers

3. Val op! 

Enorm belangrijk tijdens deze donkere dagen. Zorg dat je opvalt! Kies voor kleding met fluorescerende elementen of een opvallend hesje. Heldere verlichting zorgt er tenslotte voor dat je niet meer te missen bent. In onze shop vind je een groot assortiment verlichting en reflecterende hesjes. Hieronder hebben we de meest populaire items verzameld.

Bee Seen Led Vest USBBee Seen Led Vest USB - € 29.95
koop bij runningdirect
€ 29.95koop bij runningdirect
Gofit Loopschoenen VeiligheidsclipGofit Loopschoenen Veiligheidsclip - € 23.68
koop bij bol
€ 23.68koop bij bol
Bee Seen Led Safety ArmbandBee Seen Led Safety Armband - € 9.95
koop bij runningdirect
€ 9.95koop bij runningdirect
Ledlenser NEO hoofdlampLedlenser NEO hoofdlamp - € 51.90
koop bij bol
€ 51.90koop bij bol
Bekijk alle hardloopverlichting

4. Bepaal een doel 

Schrijf je in voor een wedstrijd in het voorjaar, of spreek met iemand af om samen te lopen. Met een stok achter de deur blijf je ook lopen als de temperatuur (en je motivatie) wat lager is.

5. Zorg voor voldoende energie 

Als je koude lucht inademt merk je minder goed dat je vocht verliest, waardoor je sneller uitdroogt. Ook verbruik je meer energie als het het koud is. Blijf dus goed drinken en neem op langere duurlopen water en een energiereep mee.

6. Loop overdag 

’s Ochtends of ’s avonds na je werk, is het in deze tijd alweer snel donker. Veel lopers vinden dit niet prettig. Kijk daarom of je wellicht overdag kunt lopen. Bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of in het weekend.

7. Hardlopen bij koud weer niets voor jou? Kies voor de loopband 

Is hardlopen bij koud weer niets voor jou? Dan is bewegen op een loopband in de sportschool of thuis altijd nog een optie. Het is wellicht niet zo lekker als buiten, maar je kunt in ieder geval aan je conditie blijven werken. Hieronder vind je populaire modellen. Ben je op zoek naar een loopband, bekijk dan het volledig aanbod loopbanden in dit overzicht.

Loopband - Focus Fitness Jet 1Loopband - Focus Fitness Jet 1 - € 399.00
koop bij betersport
€ 399.00koop bij betersport
VirtuFit TR-100 LoopbandVirtuFit TR-100 Loopband - € 649.00
koop bij bol
€ 649.00koop bij bol
Everfit TFK 155 SLIM Loopband - Inklapbaar - VoorgemonteerdEverfit TFK 155 SLIM Loopband - Inklapbaar - Voorgemonteerd - € 699.00
koop bij fitnesskoerier
€ 699.00koop bij fitnesskoerier
Bekijk alle loopbanden
Total
1
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlopen op een loopband
Lees verder

Hardlopen op een loopband of buiten. Wat is beter?

Terwijl sommige hardlopers zich liever buiten in het zweet werken, kiezen anderen voor de loopband. Zeker als het buiten koud is, is het heel verleidelijk om thuis of in de sportschool op de loopband te trainen. Is dat aan te raden als je normaal buiten traint? En maakt het verschil? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
heuveltraining voor hardlopers
Lees verder

Pak eens een heuvel!

Wil je sterker en sneller worden? Zoek dan tijdens je duurloop een heuvel, duin of brug op. Door heuveltraining ontwikkel je sterkere beenspieren, waardoor je juist op het vlakke stuk weer een stukje sneller gaat.
Hardlopen met je hond
Lees verder

Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond is gezellig, motiverend en gezond. Zorg ervoor dat dit veilig en verantwoord is voor je sportieve viervoeter en bereid je goed voor met de volgende tips.
De meest gemaakte fouten met hardlopen
Lees verder

De 11 meest gemaakte fouten met hardlopen

De meeste (beginnende) hardlopers gaan te fanatiek van start. Ze willen snel resultaat in een te korte tijd, met overtraining en blessures tot gevolg. Tien valkuilen om niet in te trappen, met tips om ervoor te zorgen dat je met plezier en blessurevrij blijft lopen.