Hardlopen motivatie tips

Hardlopen & motivatie: 10 tips als je geen zin hebt om te lopen

Voor sommige hardlopers is het lastig om gemotiveerd te blijven. Zeker voor de beginnende loper. Een blessure, slecht weer of gewoon een keer geen zin in hardlopen. Je slaat een training over en voor je het weet staan je hardloopschoenen alweer een maand in de kast. Herkenbaar deze motivatiedip? Tien tips om je hardlopen motivatie weer een boost te geven.

1. Loop samen

Vind je het saai of moeilijk om alleen te lopen? En ben je je motivatie om hard te lopen kwijt? Ga dan met een vriend of vriendin op stap. Je hebt dan niet alleen een stok achter deur, maar samen hardlopen is ook leuk. Je kunt ook lid worden van een atletiekvereniging of hardloopgroep. Zo hou je elkaar gemotiveerd en verbeter je ook nog je looptechniek.

2. Geen zin? Loop eens een ander rondje

Iedere keer hetzelfde rondje om je huis gaat snel vervelen, waardoor je al gauw je motivatie verliest. Ga eens op zoek naar een andere route. Pak Google Maps erbij of ontdek nieuwe routes in de buurt via Strava of Runkeeper. Kun je nog niet zo ver hardlopen, fiets dan een stukje weg van huis en start ergens anders om nieuwe routes te ontdekken.

3. Varieer

Varieer in je trainingen, doe bijvoorbeeld eens een interval of fartlek training. Het maakt je rondje een stuk afwisselender én je wordt er ook nog eens sneller van.

4. Slecht weer bestaat niet

“There is no such thing as bad weather, only inappropriate clothing.” Oftewel, hardlopen kan altijd! Weer of geen weer. Natuurlijk lopen wij ook liever in het zonnetje. Met goede hardloopkleding ben je echter gewapend tegen kou, regen of storm.

Hardloopjack voor de herfst

Hardlopen in de herfst? Natuurlijk, gewoon doen! Zorg ervoor dat je een goed hardloopjack aanschaft. Wat is een goed jack en waar moet deze aan voldoen? Tips voor een goed hardloopjack.

5. Lees een motiverend hardloopboek

Zit je in een dipje? Je bent niet de enige. Je moet eigenlijk van jezelf hardlopen, maar je hebt honderdduizend smoesjes. Je schoenen liggen te ver weg; het is koud, te nat, te warm; je hebt spierpijn of een kater; je hebt het echt veel te druk en je bent moe… Met andere woorden, je motivatie is ver te zoeken. Ik heb geen zin staat vol motiverende verhalen van Annemerel de Jongh en van bekende en onbekende hardlopers. Of lees Ik háát hardlopen. Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte.

Ik heb geen zin
Ik heb geen zin staat vol motiverende verhalen van Annemerel de Jongh en van bekende en onbekende hardlopers.
Ik haat hardlopen
Het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte.
Heerlijk hardlopen
Heerlijk hardlopen is een boek om mee aan de slag te gaan en je motivatie in hardlopen weer terug te vinden.

6. Go social!

Met de huidige techniek loop je nooit alleen. Hardloopprestaties kun je gemakkelijk delen met anderen via Instagram, Strava, Runkeeper of Nike+. Of deel je ervaringen op één van de vele hardloopgroepen op Facebook. Hardlopen motivatie is geen probleem meer. Je bent niet alleen!

7. Neem kleine stappen

Zeker wanneer je net begint kijk je op tegen de snelle tijden of lange afstanden van andere hardlopers. Vergeet niet dat die lopers al vele trainingskilometers in de benen hebben. Trap niet in de valkuil door direct te snel of te veel te willen. Dit levert ongetwijfeld blessures op.

8. Voorbereiding

Er is altijd een smoes om niet te gaan hardlopen. Voorbereiding is dan het sleutelwoord, zodat je geen excuus meer hebt. Nog een tip: Wil je na het werk gaan hardlopen, zorg dan dat je hardloopschoenen en sportkleren netjes voor je klaar liggen als je thuis komt. ’s Morgens hardlopen? Trek dan direct al bij het opstaan je sportkleren aan.

9. Kies een doel

Maak je progressie? Schrijf je dan in voor een hardloopwedstrijd. Het geeft je een doel om naar toe te trainen en je voortgang bij te houden. Daarnaast geeft het hardlopen van de wedstrijd zelf je ook een enorme boost!

10. Korte rondjes tellen ook

Ook in een half uur kun je een paar kilometer afleggen. Elke kilometer is er tenslotte één. Al ga je maar 20 minuten, je hebt toch even hard gelopen. Altijd beter dan 20 minuten op de bank blijven liggen.

Bonus tip: Vier je overwinningen!

Wees trots op je prestaties en vier elke overwinning! Een kleine vooruitgang is ook vooruitgang. Beloon jezelf bij het behalen van bepaalde doelen en hou je zelf gemotiveerd!

Hoe blijf jij gemotiveerd? Laat jouw tip voor hardlopen motivatie weten in de reacties.

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
18
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen
Lees verder

Beginnen met hardlopen? Ga goed van start met deze tips!

Hardlopen is een geweldige manier om fit te worden. Het verbetert je conditie en het werkt goed tegen stress. Het grote voordeel is dat je hiervoor niet naar de sportschool hoeft. Het enige dat nodig hebt zijn een paar comfortabele schoenen en je kunt direct de buitenlucht in.
50 redenen om te beginnen met hardlopen
Lees verder

50 redenen om te beginnen met hardlopen

Hardlopen is dé sport om je conditie en fitheid te verbeteren. Heb je echter moeite om van de bank af te komen? De tijd van smoesjes is dan nu voorbij! Run Now geeft je 50 redenen waarom je vandaag nog zou moeten beginnen met hardlopen.
wandelen
Lees verder

Wandelen als basis voor het hardlopen

Wil je graag bewegen? Vind je hardlopen nog een stap te ver? Begin met wandelen als sport, dit werkt alleen maar positief voor je gezondheid! We zetten de voordelen voor je op een rijtje.
hardloopschoenen
Lees verder

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Een goede hardloopschoen is van belang om blessurevrij en met veel plezier te lopen. Maar wat maakt een hardloopschoen nu een goede schoen? En waar moet je nu specifiek op letten bij het kopen van hardloopschoenen?