Hardlopen motivatie tips

10 motivatie tips als je geen zin hebt om hard te lopen

Een haat-liefdeverhouding met hardlopen. Voor sommige hardlopers is het lastig om het hardlopen vol te houden. Zeker voor de beginnende loper. Een blessure, zware benen, slecht weer of gewoon een keer geen zin. Je slaat een training over en voor je het weet staan je hardloopschoenen alweer een maand in de kast. Hoe hou je het hardlopen vol? Hoe maak je hardlopen leuker? Tien effectieve tips om je hardlopen weer een boost te geven.

1. Loop samen

Vind je het saai of moeilijk om alleen te lopen? En ben je daardoor de motivatie kwijt om te trainen? Ga dan samen met een hardloopmaatje. Je hebt niet alleen een stok achter deur om echt te gaan, samen hardlopen is ook nog eens super leuk. Je kunt ook lid worden van een atletiekvereniging of hardloopgroep. Zo houd je elkaar gemotiveerd en verbeter je ook nog je looptechniek. Of je deelt jouw hardloopprestaties via social media. De motivatie voor hardlopen is op deze manier geen probleem meer, je bent niet alleen!

2. Loop eens een ander rondje

Iedere keer hetzelfde rondje om je huis rennen kan snel vervelen, waardoor je motivatie verliest. Ga eens op zoek naar een andere route. Pak Google Maps erbij of ontdek nieuwe routes in de buurt via Strava of Runkeeper. Kun je nog niet zo ver hardlopen? Fiets dan een stukje weg van huis en start ergens anders om nieuwe routes te ontdekken.

3. Plan je training in

Mensen houden van routine. Plan elke zondag je hardlooptrainingen in voor de week die komen gaat. Wellicht doe je dat ook al voor andere activiteiten. Het wordt zo een vast item in je agenda, die je niet zomaar overslaat. Na een tijdje wordt het heel normaal, net zoals de badkamer schoonmaken en boodschappen doen.

4. Slecht weer bestaat niet

“There is no such thing as bad weather, only inappropriate clothing.” Oftewel, hardlopen kan altijd! Weer of geen weer. Natuurlijk lopen wij ook liever in het zonnetje en met droog weer. Hardlopen in verschillende weertypes geeft een hele andere kick en uitdaging. Gebruik de wind in je voordeel, geniet van het krakende geluid van sneeuw onder je voeten of loop wat harder tijdens een regenbui, zodat je eerder thuis bent. Hardlopen in allerlei weertypes zorgt voor een ijzersterke discipline. Dus regen, wind of sneeuw… Zorg voor goede hardloopkleding en trek die hardloopschoenen maar aan!

HOKA 1/2 Zip Wind Shell Jack DamesHOKA 1/2 Zip Wind Shell Jack Dames - € 24.00
koop bij runningdirect
€ 24.00koop bij runningdirect
Craft Rush Windjack DamesCraft Rush Windjack Dames - € 49.95
koop bij runningdirect
€ 49.95koop bij runningdirect
Nike Repel UV Hakone Waterproof Jacket HerenNike Repel UV Hakone Waterproof Jacket Heren - € 96.95
koop bij all4running
€ 96.95koop bij all4running
ASICS Accelerate Waterproof Jack HerenASICS Accelerate Waterproof Jack Heren - € 99.00
koop bij runningdirect
€ 99.00koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopjacks

5. Lees een motiverend hardloopboek

Zit je in een dipje? Je bent niet de enige. Je moet eigenlijk van jezelf hardlopen, maar je hebt honderdduizend smoesjes. Je schoenen liggen op zolder; het is koud, te nat, te warm; je hebt spierpijn of een kater; je hebt het echt veel te druk en je bent moe… Met andere woorden, je motivatie is ver te zoeken. Lees eens een inspirerend hardloopboek! Ik heb geen zin staat vol motiverende verhalen van Annemerel de Jongh en van bekende en onbekende hardlopers. Of lees Ik háát hardlopen. Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte.

Heerlijk hardlopenHeerlijk hardlopen - € 16.50
koop bij bol
€ 16.50koop bij bol
Ik haat hardlopenIk haat hardlopen - € 18.95
koop bij bol
€ 18.95koop bij bol
Ik heb geen zinIk heb geen zin - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding

6. Wat is jouw doel?

Loop met een schema om naar een doel te werken. Dit werkt niet alleen goed voor je lichaam om rustig op te bouwen, maar een doel is ook fijn voor de motivatie. Je houdt resultaten bij en ziet progressie. Je weet waarvoor je het doet. Dit doel kan ook het lopen van een hardloopwedstrijd zijn waarvoor je traint. Een wedstrijd geeft vele lopers een extra boost om gemotiveerd te blijven.

7. Voorbereiding

Er is altijd een smoes om niet te gaan hardlopen. Voorbereiding is dan het sleutelwoord, zodat je geen excuus meer hebt. Leg je hardloopschoenen klaar in de hal voor als je thuis komt uit je werk. Dan word je er direct aan herinnerd en kan je meteen gaan. ‘s Morgens hardlopen? Leg je kleding de avond van te voren klaar en trek dit meteen aan als je opstaat.

8. Podcast of muziek

Als je het hardlopen even saai vindt, maak het dan leuker met een podcast of je favoriete muziek. Dit leidt af van het hardlopen en helpt je enorm om toch te gaan. Zo vliegen de kilometers voorbij. Met deze hoofdtelefoons en oordopjes speciaal voor intensieve sporten is hardlopen helemaal een feest:

Aftershokz OpenMove Bone conduction hoofdtelefoon - GrijsAftershokz - € 92.95
koop bij bol
€ 92.95koop bij bol
Miiego AL3+ Freedom DamesMiiego AL3+ Freedom - € 88.95
koop bij all4running
€ 88.95koop bij all4running
Miiego Boom MiiniMiiego Boom - € 98.95
koop bij all4running
€ 98.95koop bij all4running
Bekijk alle koptelefoons voor hardlopen

9. Korte rondjes tellen ook

Je hoeft niet meteen uren te rennen. Ook 20 minuten of een half uurtje hardlopen telt en is super gezond. Altijd beter dan 20 minuten op de bank blijven liggen. En wellicht krijg je, als je eenmaal begonnen bent, er geen genoeg meer van en ren je wat langer door. Of begin met stevig wandelen en wissel dit af met hardlopen.

10. De beste tip: gewoon meteen gaan!

Echt waar, dit werkt het beste. Als je geen zin hebt en je twijfelt, hardloopschoenen aan en gaan! Anders blijf je twijfelen en tegen het feit aanhikken dat je geen zin hebt. Als je op de bank gaat zitten, komt het er helemaal niet meer van. We kennen allemaal het spreekwoord ‘van uitstel, komt afstel’. Na je training voel je je lekker fit en kan je alsnog op de bank zitten, maar dan met een goed gevoel.

Ik HAAT hardlopen!

“Ik háát hardlopen”! Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Dit is het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte. Een boek dat geschreven is voor iedereen die zoekt naar dat ene raam dat open gaat, nadat er een deur is dicht gegaan.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlopen is goed voor je carriere
Lees verder

5 redenen waarom hardlopen goed is voor je carrière

Veel topbestuurders lopen naast hun drukke baan ook een marathon. En niet zonder reden. Trainen voor een lange afstand vereist discipline en vaardigheden die ook goed van pas komen in je dagelijks werk. Vijf redenen waarom hardlopen goed is voor je carriere.
gratis ebook beginnen met hardlopen
Lees verder

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Wil jij beginnen met hardlopen? Download dan het superdikke GRATIS e-book: beginnen met hardlopen, om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief hardloopschema, leuke gadgets en meer …
Krimpen je hersenen van hardlopen
Lees verder

Huh? Krimpen je hersenen van hardlopen?

Onderzoek bij lange afstand lopers laat een zeer opmerkelijk resultaat zien: na afloop van een ultramarathon was het hersenvolume van de lopers met 6,1% procent afgenomen. Hoe zit dat?
Zo wordt 2021 jouw hardloopjaar
Lees verder

Zo wordt 2024 jouw hardloopjaar

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar? Met deze 10 tips wordt 2024 jouw hardloopjaar!