Hardlopen motivatie tips

10 motivatie tips als je geen zin hebt om hard te lopen

Een haat-liefdeverhouding met hardlopen. Voor sommige hardlopers is het lastig om het hardlopen vol te houden. Zeker voor de beginnende loper. Een blessure, zware benen, slecht weer of gewoon een keer geen zin. Je slaat een training over en voor je het weet staan je hardloopschoenen alweer een maand in de kast. Hoe hou je het hardlopen vol? Hoe maak je hardlopen leuker? Tien effectieve tips om je hardlopen weer een boost te geven.

1. Loop samen

Vind je het saai of moeilijk om alleen te lopen? En ben je daardoor de motivatie kwijt om te trainen? Ga dan samen met een hardloopmaatje. Je hebt niet alleen een stok achter deur om echt te gaan, samen hardlopen is ook nog eens super leuk. Je kunt ook lid worden van een atletiekvereniging of hardloopgroep. Zo houd je elkaar gemotiveerd en verbeter je ook nog je looptechniek. Of je deelt jouw hardloopprestaties via social media. De motivatie voor hardlopen is op deze manier geen probleem meer, je bent niet alleen!

2. Loop eens een ander rondje

Iedere keer hetzelfde rondje om je huis rennen kan snel vervelen, waardoor je motivatie verliest. Ga eens op zoek naar een andere route. Pak Google Maps erbij of ontdek nieuwe routes in de buurt via Strava of Runkeeper. Kun je nog niet zo ver hardlopen? Fiets dan een stukje weg van huis en start ergens anders om nieuwe routes te ontdekken.

3. Plan je training in

Mensen houden van routine. Plan elke zondag je hardlooptrainingen in voor de week die komen gaat. Wellicht doe je dat ook al voor andere activiteiten. Het wordt zo een vast item in je agenda, die je niet zomaar overslaat. Na een tijdje wordt het heel normaal, net zoals de badkamer schoonmaken en boodschappen doen.

4. Slecht weer bestaat niet

“There is no such thing as bad weather, only inappropriate clothing.” Oftewel, hardlopen kan altijd! Weer of geen weer. Natuurlijk lopen wij ook liever in het zonnetje en met droog weer. Hardlopen in verschillende weertypes geeft een hele andere kick en uitdaging. Gebruik de wind in je voordeel, geniet van het krakende geluid van sneeuw onder je voeten of loop wat harder tijdens een regenbui, zodat je eerder thuis bent. Hardlopen in allerlei weertypes zorgt voor een ijzersterke discipline. Dus regen, wind of sneeuw… Zorg voor goede hardloopkleding en trek die hardloopschoenen maar aan!

Craft Adv Essence Wind Jacket WomenCraft Adv Essence Wind Jacket Women - € 44.00
koop bij runningdirect
€ 44.00koop bij runningdirect
Craft Adv Essence Windjacket WomenCraft Adv Essence Windjacket Women - € 49.00
koop bij runningdirect
€ 49.00koop bij runningdirect
Trailschoenen voor heren gel-sonoma 6 gore-tex™Trailschoenen voor heren gel-sonoma 6 gore-tex™ - € 77.99
koop bij decathlon
€ 77.99koop bij decathlon
ASICS Accelerate Waterproof Jacket MenASICS Accelerate Waterproof Jacket Men - € 99.00
koop bij runningdirect
€ 99.00koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopjacks

5. Lees een motiverend hardloopboek

Zit je in een dipje? Je bent niet de enige. Je moet eigenlijk van jezelf hardlopen, maar je hebt honderdduizend smoesjes. Je schoenen liggen op zolder; het is koud, te nat, te warm; je hebt spierpijn of een kater; je hebt het echt veel te druk en je bent moe… Met andere woorden, je motivatie is ver te zoeken. Lees eens een inspirerend hardloopboek! Ik heb geen zin staat vol motiverende verhalen van Annemerel de Jongh en van bekende en onbekende hardlopers. Of lees Ik háát hardlopen. Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte.

Heerlijk hardlopenHeerlijk hardlopen - € 16.50
koop bij bol
€ 16.50koop bij bol
Ik haat hardlopenIk haat hardlopen - € 18.95
koop bij bol
€ 18.95koop bij bol
Ik heb geen zinIk heb geen zin - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding

6. Wat is jouw doel?

Loop met een schema om naar een doel te werken. Dit werkt niet alleen goed voor je lichaam om rustig op te bouwen, maar een doel is ook fijn voor de motivatie. Je houdt resultaten bij en ziet progressie. Je weet waarvoor je het doet. Dit doel kan ook het lopen van een hardloopwedstrijd zijn waarvoor je traint. Een wedstrijd geeft vele lopers een extra boost om gemotiveerd te blijven.

7. Voorbereiding

Er is altijd een smoes om niet te gaan hardlopen. Voorbereiding is dan het sleutelwoord, zodat je geen excuus meer hebt. Leg je hardloopschoenen klaar in de hal voor als je thuis komt uit je werk. Dan word je er direct aan herinnerd en kan je meteen gaan. ‘s Morgens hardlopen? Leg je kleding de avond van te voren klaar en trek dit meteen aan als je opstaat.

8. Podcast of muziek

Als je het hardlopen even saai vindt, maak het dan leuker met een podcast of je favoriete muziek. Dit leidt af van het hardlopen en helpt je enorm om toch te gaan. Zo vliegen de kilometers voorbij. Met deze hoofdtelefoons en oordopjes speciaal voor intensieve sporten is hardlopen helemaal een feest:

Oortjes onear 100 zwartDecathlon Oortjes Onear - € 9.99
koop bij decathlon
€ 9.99koop bij decathlon
Miiego Boom MiiniMiiego Boom - € 98.95
koop bij all4running
€ 98.95koop bij all4running
Bekijk alle koptelefoons voor hardlopen

9. Korte rondjes tellen ook

Je hoeft niet meteen uren te rennen. Ook 20 minuten of een half uurtje hardlopen telt en is super gezond. Altijd beter dan 20 minuten op de bank blijven liggen. En wellicht krijg je, als je eenmaal begonnen bent, er geen genoeg meer van en ren je wat langer door. Of begin met stevig wandelen en wissel dit af met hardlopen.

10. De beste tip: gewoon meteen gaan!

Echt waar, dit werkt het beste. Als je geen zin hebt en je twijfelt, hardloopschoenen aan en gaan! Anders blijf je twijfelen en tegen het feit aanhikken dat je geen zin hebt. Als je op de bank gaat zitten, komt het er helemaal niet meer van. We kennen allemaal het spreekwoord ‘van uitstel, komt afstel’. Na je training voel je je lekker fit en kan je alsnog op de bank zitten, maar dan met een goed gevoel.


100+ cadeautips speciaal voor hardlopers

Zoek je een leuk cadeau om te geven aan een hardloper voor Kerst of Sinterklaas? Of voor op je verlanglijstje? Zoek dan niet verder! 100+ cadeautips voor hardlopers voor de feestdagen.

Total
28
Shares
Gerelateerde artikelen
warming-up voor hardlopen
Lees verder

De ultieme warming-up voor hardlopers

Voordat je gaat hardlopen, is het van belang je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Dit doe je met een warming-up. Door de verhoogde hartslag zijn ook je hart en longen klaar voor de training of wedstrijd. Met deze warming-up van 15 tot 20 minuten ga je goed van start.
de meest gemaakte fouten met hardlopen die je ten allen tijde moet vermijden
Lees verder

De 10 meest gemaakte fouten met hardlopen

De meeste (beginnende) hardlopers gaan te fanatiek van start. Ze willen snel resultaat in een te korte tijd, met overtraining en blessures tot gevolg. Tien valkuilen om niet in te trappen, met tips om ervoor te zorgen dat je met plezier en blessurevrij blijft lopen.
Hardlopen is goed voor je seksleven
Lees verder

Hardlopen is goed voor je seksleven

Mensen die regelmatig hardlopen hebben een actiever seksleven dan degenen die nooit lopen. We zetten alle feiten uit recente onderzoeken voor je op een rijtje, en komen eigenlijk maar tot één conclusie: Hardlopen is goed voor je seksleven!
Dry January Hardlopen
Lees verder

Dry January 2022: Daag jezelf uit!

Genoeg alcohol gedronken tijdens de feestdagen? Oliebollen gegeten en te weinig gesport? Doe mee aan Dry January 2022, het wereldwijde evenement dat steeds populairder wordt. Het concept is simpel: Jij drinkt een hele maand geen alcohol. Wij dagen je uit om daarnaast ook regelmatig te blijven hardlopen. Een goede en gezonde combi.