De meest gemaakte fouten met hardlopen

De 11 meest gemaakte fouten met hardlopen

Ga je beginnen met hardlopen? Voorkom dan deze fouten die vrijwel iedere beginnende hardloper maakt. Tien valkuilen om niet in te trappen, met tips om ervoor te zorgen dat je met plezier en blessurevrij blijft lopen. De 11 meest gemaakte fouten met hardlopen:

1. Te snel van start

De meeste (beginnende) hardlopers gaan te fanatiek van start. Het is een van de meeste gemaakte fouten met hardlopen. Ze willen snel resultaat in een te korte tijd, met overtraining en blessures tot gevolg. Je gewrichten en spieren worden stevig belast tijdens het hardlopen. Bouw je trainingen daarom rustig op. Geef je lichaam tijd om te wennen aan het maken van meer kilometers of snellere tijden. Maximaal 10% meer kilometers of tijd per week is een goede vuistregel om je aan vast te houden.

2. Geen warming-up doen

Voordat je gaat hardlopen, is het van belang je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Dit doe je met een warming-up. Hiermee warm je de spieren op, wat hardlopen makkelijker maakt en de kans op blessures verkleint. Door de verhoogde hartslag zijn ook je hart en longen klaar voor de training of wedstrijd. Met deze warming-up van 15 tot 20 minuten ga je goed van start.

3. Niet aan krachttraining doen

Om blessures voor te zijn, zou elke hardloper aan krachttraining moeten doen. Een krachtige core heeft een positief effect op de sportprestaties. Dit betekent niet gelijk dat je een abonnement op de sportschool hoeft te nemen. Met enkele bodyweight oefeningen, kun je het verschil al maken. Bekijk bijvoorbeeld deze vijf core stability oefeningen voor een sterke romp of deze been oefeningen voor supersterke benen.

4. Geen variatie in je training

Door steeds op hetzelfde rustige tempo te trainen ga je niet sneller lopen. Je lichaam went aan de monotone snelheid en duur, waardoor je op een gegeven moment geen progressie meer boekt. Wissel je duurloop daarom af met een interval of tempoloop.  Afwisseling is de sleutel om sneller te worden. Doe een fartlek training of lees deze 7 tips om sneller te worden met hardlopen.

5. Geen tijd nemen om te herstellen

Alleen (zwaar) trainen is zeer belastend voor je lichaam. Minstens zo belangrijk is het om na een pittige training ook een rustdag te plannen. Een van de meest gemaakte fouten met hardlopen is om je lichaam te weinig tijd te geven om te herstellen. Een rustdag geeft je lichaam tijd om te herstellen, zodat je de volgende keer nog sneller uit de startblokken schiet.

6. Verkeerde loophouding

Of je nu net begint, of al een tijdje meeloopt. Een efficiënte loophouding is voor iedereen aan te raden. Je loopt prettiger, bespaart energie en voorkomt blessures. Pak daarom je loopstijl en looptechniek aan met deze vijf tips.

7. Niet gezond eten

Je lichaam heeft essentiële bouwstoffen nodig om goed te kunnen presteren. Dat je die niet haalt uit fastfood wist je waarschijnlijk al. Maar hoe eet je nu echt gezond? Kijk voor tips en gezonde recepten in onze voeding rubriek of kijk op de website van het voedingscentrum.

8. Niet luisteren naar je lichaam

Neem signalen van pijn of oververmoeidheid serieus. Door altijd volgas te trainen, loop je vroeg of laat tegen je eigen grenzen aan. Neem pijn aan je lichaam serieus en blijf niet doorlopen, maar doe tijdig een stapje terug en raadpleeg een arts of fysiotherapeut. Vaak is de schade groter wanneer je door blijft lopen, dan wanneer je tijdelijk even gas terug neemt.

9. Geen (goede) hardloopschoenen

Hardlopen doe je op hardloopschoenen. Logisch toch? Laat je echter goed adviseren bij het kopen van hardloopschoenen. Iedere loper heeft een andere loopstijl of voetlanding, wat een ander type schoen vereist. Veel lopers hebben een licht corrigerende schoen nodig voor een nette afwikkeling van de voet.

10. Te lang op je oude schoenen blijven lopen

Bij elke stap krijgen je knieën een aardige klap, zeker als je op asfalt loopt. Hardloopschoenen hebben een grote schokabsorptie die dat beter opvangen. Deze demping neemt echter af naarmate je meer op je schoenen loopt. Na ongeveer 900-1000 kilometers zijn de meeste schoenen aan vervanging toe.

11. Niet genoeg slapen

En een bonustip: Tijdens de slaap werkt je lichaam hard om schade, zoals spiervezels die belast zijn tijdens het lopen, te herstellen. Slaap is van essentieel belang om goed te herstellen van je training. Naast herstel is goede rust ook nodig om optimaal de volgende inspanning of wedstrijd aan te kunnen gaan. Een uitgerust én fit lichaam brengt je tenslotte verder dan een vermoeid lijf. Logisch? Toch is dit bij veel lopers het meest onderschatte deel van de training.

Total
20
Shares
Gerelateerde artikelen
marathon tips
Lees verder

7 tips voor je eerste marathon

Zoals het er nu naar uit ziet, gaan in oktober de grote marathons weer van start in Amsterdam (17 oktober 2021) en Rotterdam (24 oktober 2021). De marathon is voor veel hardlopers het ultieme doel, maar ben je klaar voor het grote werk? Met deze 7 tips maak je van je eerste marathon een succes!
hardloopschoenen
Lees verder

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Een goede hardloopschoen is van belang om blessurevrij en met veel plezier te lopen. Maar wat maakt een hardloopschoen nu een goede schoen? En waar moet je nu specifiek op letten bij het kopen van hardloopschoenen?
wandelen
Lees verder

Wandelen als basis voor het hardlopen

Wil je graag bewegen? Vind je hardlopen nog een stap te ver? Begin met wandelen als sport, dit werkt alleen maar positief voor je gezondheid! We zetten de voordelen voor je op een rijtje.