de meest gemaakte fouten met hardlopen die je ten allen tijde moet vermijden

De 10 meest gemaakte fouten met hardlopen

Ga je beginnen met hardlopen? Voorkom dan deze fouten die vrijwel iedere beginnende hardloper maakt. Tien valkuilen om niet in te trappen, met tips om ervoor te zorgen dat je met plezier en blessurevrij blijft lopen. De 10 meest gemaakte fouten met hardlopen:

1. Te snel van start

De meeste (beginnende) hardlopers gaan te fanatiek van start. Het is een van de meeste gemaakte fouten met hardlopen. Ze willen snel resultaat in een te korte tijd, met overtraining en blessures tot gevolg. Je gewrichten en spieren worden stevig belast tijdens het hardlopen. Bouw je trainingen daarom rustig op. Geef je lichaam tijd om te wennen aan het maken van meer kilometers of snellere tijden. Maximaal 10% meer kilometers of tijd per week is een goede vuistregel om je aan vast te houden.

2. Geen warming-up doen

Voordat je gaat hardlopen, is het van belang je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Dit doe je met een warming-up. Hiermee warm je de spieren op, wat hardlopen makkelijker maakt en de kans op blessures verkleint. Door de verhoogde hartslag zijn ook je hart en longen klaar voor de training of wedstrijd. Met deze warming-up ga je goed van start. Net zo belangrijk is een cooling-down aan het einde van je training. Je lichaam na het hardlopen tot rust brengen, is belangrijk voor het herstel van je lichaam en om blessures te voorkomen.

3. Niet aan krachttraining doen

Om blessures voor te zijn, zou elke hardloper aan krachttraining moeten doen. Een krachtige core heeft een positief effect op de sportprestaties. Dit betekent niet gelijk dat je een abonnement op de sportschool hoeft te nemen. Met enkele bodyweight oefeningen, kun je het verschil al maken. Bekijk bijvoorbeeld deze vijf core stability oefeningen voor een sterke romp of deze been oefeningen voor supersterke benen.

4. Geen tijd nemen om te herstellen

Alleen (zwaar) trainen is zeer belastend voor je lichaam. Minstens zo belangrijk is het om na een pittige training ook een rustdag te plannen. Eén van de meest gemaakte fouten met hardlopen is om je lichaam te weinig tijd te geven om te herstellen. Een rustdag geeft je lichaam tijd om te herstellen, zodat je de volgende keer nog sneller uit de startblokken schiet.

Geen tijd nemen om te herstellen is één van de meest gemaakte fouten door hardlopers.

5. Verkeerde loophouding

Of je nu net begint, of al een tijdje meeloopt. Een efficiënte loophouding is voor iedereen aan te raden. Je loopt prettiger, bespaart energie en voorkomt blessures. Pak daarom je loopstijl en looptechniek aan met deze vijf tips.

6. Niet gezond eten

Je lichaam heeft essentiële bouwstoffen nodig om goed te kunnen presteren. Dat je die niet haalt uit fastfood wist je waarschijnlijk al. Maar hoe eet je nu echt gezond? In het artikel: ‘wat kun je het beste eten voor en na het hardlopen‘ vertellen we je er alles over. Op zoek naar gezonde recepten voor hardlopers? Barbara Kerkhof en Miriam van Reijen bieden in hun hardloperskookboeken nieuwe wetenschappelijke inzichten in welk eetpatroon je prestaties nu echt bevordert.

Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding

7. Niet luisteren naar je lichaam

Neem signalen van pijn of oververmoeidheid serieus. Door altijd volgas te trainen, loop je vroeg of laat tegen je eigen grenzen aan. Neem pijn aan je lichaam serieus en blijf niet doorlopen, maar doe tijdig een stapje terug en raadpleeg een arts of fysiotherapeut. Vaak is de schade groter wanneer je door blijft lopen, dan wanneer je tijdelijk even gas terug neemt.

8. Geen (goede) hardloopschoenen

Hardlopen doe je op hardloopschoenen. Logisch toch? Laat je echter goed adviseren bij het kopen van hardloopschoenen. Iedere loper heeft een andere loopstijl of voetlanding, wat een ander type schoen vereist. Veel lopers hebben een licht corrigerende schoen (antipronatie) nodig voor een nette afwikkeling van de voet.Wil je weten welke schoenen voor jou geschikt zijn? Lees dan ons artikel: Hoe kies je de juiste hardloopschoenen? Hieronder vind je 4 goede hardloopschoen voor beginners.

Adidas Solar Boost 4 MenAdidas Solar Boost
Neutrale hardloopschoen voor heren
- € 108.95
koop bij runningdirect
€ 108.95koop bij runningdirect
Nike Air Zoom Structure 24 HerenNike Air Zoom Structure
Antipronatie hardloopschoen voor heren
- € 112.95
koop bij all4running
€ 112.95koop bij all4running
Adidas Supernova GTX DamesAdidas Supernova
Neutrale hardloopschoen voor dames
- € 96.95
koop bij all4running
€ 96.95koop bij all4running
Brooks Adrenaline GTS 22 DamesBrooks Adrenaline
Antipronatie hardloopschoen voor dames
- € 150.00
koop bij all4running
€ 150.00koop bij all4running
Bekijk alle hardloopschoenen

9. Te lang op je oude schoenen blijven lopen

Bij elke stap krijgen je knieën een aardige klap, zeker als je op asfalt loopt. Hardloopschoenen hebben een grote schokabsorptie die dat beter opvangen. Deze demping neemt echter af naarmate je meer op je schoenen loopt. Na ongeveer 900-1000 kilometers zijn de meeste schoenen aan vervanging toe. Meer hierover lees je ook in ons artikel: Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

10. Niet genoeg slapen

Tijdens de slaap werkt je lichaam hard om schade, zoals spiervezels die belast zijn tijdens het lopen, te herstellen. Slaap is van essentieel belang om goed te herstellen van je training. Naast herstel is goede rust ook nodig om optimaal de volgende inspanning of wedstrijd aan te kunnen gaan. Een uitgerust én fit lichaam brengt je tenslotte verder dan een vermoeid lijf. Logisch? Toch is dit bij veel lopers het meest onderschatte deel van de training en één van de meeste gemaakte fouten met hardlopen.

Meer tips over hardlopen?

Download dan nu het superdikke GRATIS e-book. De complete hardloopgids om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief schema, looptips, voeding, oefeningen, leuke gadgets en véél meer… Het gratis e-book: beginnen met hardlopen bestaat uit meer dan 70 pagina’s vol met tips om goed van start te gaan. Het is daarmee de ultieme gids voor iedereen die op een verantwoorde manier van start wil gaan.


100+ cadeautips speciaal voor hardlopers

Zoek je een leuk cadeau om te geven aan een hardloper voor Kerst of Sinterklaas? Of voor op je verlanglijstje? Zoek dan niet verder! 100+ cadeautips voor hardlopers voor de feestdagen.

Total
46
Shares
Gerelateerde artikelen
trailrunning
Lees verder

Trailrunning, jouw nieuwe uitdaging?

Steeds meer hardlopers zoeken naar een nieuwe uitdaging. Niet meer hardlopen op asfalt met verkeer om je heen, geen zin meer in wedstrijden, maar je grenzen verleggen in de natuur. Trailrunning is een snel groeiende sport en razend populair! Wil jij weten waarom?
hardlopen bij koud weer in de winter
Lees verder

Hardlopen bij koud weer

Hardlopen bij koud weer in de winter is niet altijd een pretje. De trainingen in dit seizoen zijn dan ook alleen weggelegd voor de echte doorzetter. Geen paniek! Met deze 12 tips blijf je deze winter vrolijk doorlopen en ga je fit het voorjaar in.
hardlopen op een loopband
Lees verder

Hardlopen op een loopband of buiten. Wat is beter?

Terwijl sommige hardlopers zich liever buiten in het zweet werken, kiezen anderen voor de loopband. Zeker als het buiten koud is, is het heel verleidelijk om thuis of in de sportschool op de loopband te trainen. Is dat aan te raden als je normaal buiten traint? En maakt het verschil? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Hardlooptips
Lees verder

10 verrassende hardlooptips die je direct kunt toepassen

Hardlopen is een sport voor iedereen. Sommigen met een reden en doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of conditie opbouwen. Anderen omdat ze een sport willen beoefenen die op elke tijd en plek kan. Hardlopers heb je in allerlei soorten en maten, maar deze 10 hardlooptips zijn er voor iedereen!