hardlopen maakt gelukkig

Hardlopen maakt gelukkig!

Hardlopen is gezond. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het goed voor je. Het was al langer bekend dat de Runner’s High het gevolg is van de endorfine die vrij komt. Onderzoek toont het nu ook aan: Hardlopen maakt gelukkig! Hieronder de meest opmerkelijke uitkomsten uit het onderzoek.

De ‘Runners High’ bestaat: Hardlopen maakt gelukkig!

Tijdens het sporten worden er in de hersenen endorfines aangemaakt. Endorfines zijn (poly)peptiden die in het lichaam werken als neurotransmitters: de chemische stoffen in ons brein die ervoor zorgen dat pijnprikkels minder snel toegang vinden tot ons zenuwsysteem, waardoor we letterlijk minder pijn voelen.

Dit veroorzaakt ook de ‘Runners High’, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Henning Boecker onderzocht bijvoorbeeld het fenomeen: “Hoe meer endorfines onze testpersonen in het bloed en in de hersenen hadden, hoe gelukkiger ze aangaven te zijn”. Naast endorfine maken de hersenen tijdens het sporten ook BDNF (‘Brain-Derived Neurotrophic Factor’) aan. BDNF beschermt het lichaam tegen hoge dosissen van stress: “het zorgt ervoor dat we na het sporten zo rustig zijn dat we het gevoel hebben, alles weer op een rijtje te hebben staan.”

“Onderzoeken wijzen uit dat het endorfinegehalte na sport altijd stijgt. De mate waarin lijkt echter sterk bepaald door individuele verschillen, het type van de inspanning, de intensiteit van de inspanning en de getraindheid van de testpersoon.” Daarbij lijken de principes hoe getrainder, hoe minder endorfines en hoe intenser de inspanning, hoe meer endorfines van kracht. Met name het moment waarop je sport lijkt van invloed.

De eerste twintig minuten waarin actief bewogen wordt, hebben de meeste positieve effecten voor de gezondheid. Wie frequenter sport, heeft meer kans op een langer leven en een verlaagd risico op ziekte.

Gretchen Reynolds, auteur van ‘The First 20 Minutes

Onderzoek aan de Penn State University wees verder uit dat werknemers die op regelmatige basis aan sport doen productiever en gelukkiger zijn dan werknemers die helemaal niet aan sport doen. Genoeg redenen om te blijven hardlopen dus. Mocht dit nog niet genoeg motivatie zijn, lees dan onze 50 redenen om te beginnen (én te blijven) hardlopen.

Thone TW3 draadloze oordopjes voor hardlopers

Thone TW3: De beste draadloze oordopjes voor hardlopers

Deze oordoppen zijn uitermate geschikt om mee hard te lopen, zelfs met veel bewegen blijven ze in je oren zitten. Zweetdruppels of regen? Geen stress. Ze zijn waterdicht. De batterij in de oordoppen zelf kan tot zes uur achter elkaar muziek afspelen. Nu voor slechts € 119,-. Bestel direct en vertrouwd via Bol.com en je kunt er morgen al mee lopen.

Total
37
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlopen is goed voor je carriere
Lees verder

5 redenen waarom hardlopen goed is voor je carrière

Veel topbestuurders lopen naast hun drukke baan ook een marathon. En niet zonder reden. Trainen voor een lange afstand vereist discipline en vaardigheden die ook goed van pas komen in je dagelijks werk. Vijf redenen waarom hardlopen goed is voor je carriere.
Van hardlopen word je slim
Lees verder

Van hardlopen word je slim!

Hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geheugen verbetert door hardlopen en zelfs de kans op dementie verkleint.
waar is hardlopen goed voor
Lees verder

Waar is hardlopen goed voor?

Waar is hardlopen goed voor? Hardlopen is gezond, dat weten we allemaal wel. Maar er is veel meer… Waarom kan je beter van de bank afkomen en je hardloopschoenen aantrekken? Om deze 15 redenen.
Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen
Lees verder

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. In dit zeer interessante college van de Universiteit van Nederland geeft professor Erik Scherder antwoord op de vraag: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?