sport bh

Wat is een goede sport bh voor hardlopen?

Uit onderzoek blijkt: “Ongeveer 44% van de vrouwen draagt geen sport bh tijdens het sporten”. WAT!? Het is juist samen met je hardloopschoenen het belangrijkste item tijdens het hardlopen. En nee, dat betekent niet 2 gewone bh’s over elkaar aantrekken! Wees zuinig op je borsten. Hardlopen is een intensieve sport, waarbij je borsten veel te verduren hebben. Maar welke ondersteuning heb jij nodig? Welke level is geschikt voor hardlopers? Waar moet je op letten bij het kopen van een sport bh? In dit artikel helpen wij je op weg.

Waarom hebben je borsten ondersteuning nodig?

Borsten bestaan alleen uit vet- en klierweefsel en niet uit spieren. Spieren kunnen bewegingen opvangen, maar de borsten bestaan enkel uit weefsel. Dit kan niet getraind worden en daarom moet je de borsten ondersteunen met een sport bh. Bij elke stap die je zet, krijgen de borsten een hoop schokken te verwerken. De borsten zitten alleen maar vast aan de borstwand, waardoor ze heel gevoelig zijn voor intensieve bewegingen als hardlopen.

Een goede sport bh houdt de borsten tijdens het hardlopen dus op de juiste plek. Zo voorkom je dat je borsten gaan hangen of hun vorm verliezen. Bij het langdurig niet dragen van een goede sport bh, kan je zelfs vervelende klachten ontwikkelen, denk hierbij aan overbelasting van de nek en rug. 

5 tips bij het kiezen van een sport bh

  1. Een sport bh moet goed strak zitten om de beste ondersteuning te bieden. Je koopt hem meestal een maatje kleiner dan normaal. Het moet niet knellen bij de borsten of ervoor zorgen dat je minder goed kan ademen, dan is de bh te klein. 
  2. Koop een bh met haakjes, zodat je deze kan stellen. Bij aankoop moet hij strak zitten op het eerste haakje. Naarmate je de bh vaker hebt gedragen en deze losser wordt, heb je nog ruimte om het strakker te zetten. 
  3. Pas een bh en check of deze prettig zit en genoeg ondersteuning biedt door intensief te springen. 
  4. Doe tijdens het passen je armen omhoog en check of de bh niet omhoog verplaatst. Is dit wel het geval? Dan is de bh te groot. 
  5. Mocht je er zelf niet uitkomen? Laat je dan adviseren in een speciaalzaak door verkoopsters met de juiste kennis over een sport bh. 

Welke sport bh heb jij nodig?

Het dragen van een goede sport bh is een must voor hardlopers. En nee, niet alleen voor vrouwen met een grote cupmaat. Hardlopen valt onder de intensieve sport. De borsten worden tijdens het lopen heel erg belast. Koop daarom een bh die de bounce, de beweging van je borsten, vermindert. Een goede sport bh zorgt ervoor dat deze 75-80% van de schokken opvangt. Een normale bh doet dit maar voor ongeveer 35-40%.

Sport bh’s worden ingedeeld in verschillende levels. Ze geven een overzicht welke bh het beste bij een sport past. Let op, dit is een indicatie. Het kan zijn dat jij een level 1 sport uitoefent, maar toch onverwachte bewegingen maakt waardoor je meer ondersteuning wenst. Tip: kies bij twijfel altijd een hogere level, beter teveel dan te weinig ondersteuning. Sport bh’s zijn te verdelen in onderstaande 4 levels:

  1. Minimale ondersteuning – low support (level 1): Deze bh beperkt bewegingen van je borsten maar minimaal. Het is daarom bedoeld voor sporten en activiteiten waarbij je borsten vrijwel niet in beweging zijn. Denk hierbij aan yoga of pilates.  
  2. Gemiddelde ondersteuning – medium support (level 2): Deze bh is geschikt voor weinig en lichte schokken, sporten zoals fietsen, fitness (krachttraining), spinnen, wandelen en skiën vallen hieronder. 
  3. Maximale ondersteuning – high support (level 3): Deze bh’s kunnen schokken goed opvangen bij intensieve sporten zoals hardlopen, fitness (cardio), mountainbiken, paardrijden, boksen, bal- en racketsporten of crossfit. 
  4. Extreme ondersteuning (level 4): Bij deze bh blijven de borsten volledig op z’n plek. De bh is vaak stug, niet elastisch en wordt ervaren als oncomfortabel. Deze bh wordt vaak alleen gebruikt door vrouwen die gevoelige of pijnlijke borsten hebben en waarvoor andere bh’s niet voldoende ondersteuning bieden. 

Wat is een goede sport bh voor hardlopen?

Het advies voor hardlopers, ongeacht welke cupmaat je hebt, is te kiezen voor een high support (level 3) bh. Daarnaast is het prettig als die gemaakt is van zacht en ademend materiaal, zodat het comfort hoog is. Natte of vochtige borsten zijn namelijk erg vervelend tijdens het hardlopen. Hieronder vind je een selectie van goede sport bh’s met een maximale ondersteuning (level 3):

Een goede sport bh geldt dus niet alleen voor vrouwen met grote borsten. Alle borsten in welke maat dan ook hebben ondersteuning van een sport bh nodig. Dit maakt het hardlopen leuker!

Wil je een sport bh kopen? Lees ook ons uitgebreide artikel de beste sport bh’s voor hardlopers.

Under Armour Printed Infinity High Sports Bra DamesOdlo Seamless High Sports Bra - € 19.49
koop bij all4running
€ 19.49koop bij all4running
Odlo Everyday High Sports Bra DamesOdlo Seamless High Sports Bra - € 54.95
koop bij all4running
€ 54.95koop bij all4running
Odlo Seamless High Sports Bra DamesOdlo Seamless High Sports Bra - € 59.95
koop bij all4running
€ 59.95koop bij all4running
Shock Absorber Ultimate Run Bra DamesShock Absorber Ultimate Run - € 52.95
koop bij all4running
€ 52.95koop bij all4running
Shock Absorber Ultimate Run Bra DamesShock Absorber Ultimate Run - € 57.90
koop bij all4running
€ 57.90koop bij all4running
Shock Absorber Ultimate Run Bra DamesShock Absorber Ultimate Run - € 57.95
koop bij all4running
€ 57.95koop bij all4running
Brooks Dare Racerback Bra DamesBrooks Dare Racerback Sport BH - € 70.00
koop bij all4running
€ 70.00koop bij all4running
Brooks Dare Racerback Bra DamesBrooks Dare Racerback Sport BH - € 70.00
koop bij all4running
€ 70.00koop bij all4running
Bekijk alle sport bh's

In dit overzicht vind je meer dan honderden sport bh’s van tientallen merken.

Ademende hardloopshirts voor dames

Op zoek naar comfortabele, hoogwaardige hardloopkleding? Deze hardloopshirts en hardlooptopjes van Decathlon zijn bijzonder comfortabel door de lichte en ademende materialen. Ideaal voor warm weer. Diverse kleuren en maten vanaf €9,99

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardloopsokken
Lees verder

Wat is de functie van hardloopsokken?

Een mooie hardloop outfit, goede hardloopschoenen en rennen maar! Je vergeet alleen nog een belangrijk item: de sokken. En nee, daar bedoelen we niet je gewone katoenen sokken mee. Ga voor echte hardloopsokken. We leggen uit wat het verschil is met normale sokken en waar je op moet letten bij het kopen van hardloopsokken.
Hoeveel kilometer hardlopen is gezond?
Lees verder

Hoeveel kilometer hardlopen is gezond?

Sommige hardlopers lopen het liefst elke dag, terwijl anderen genieten van een rustdag. Maar hoeveel kilometer hardlopen is nou gezond? We hebben goed nieuws: verrassend weinig!
compressiekousen
Lees verder

De zin en onzin van compressiekousen

Zie jij ook steeds vaker hardlopers met fel gekleurde kousen? Deze compressiekousen worden steeds populairder in de hardloopwereld. Sommige lopers dragen compressiekousen graag tijdens het lopen, anderen juist weer na een training. Wat is eigenlijk het nut van deze kousen?
Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen
Lees verder

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. In dit zeer interessante college van de Universiteit van Nederland geeft professor Erik Scherder antwoord op de vraag: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?