sport bh

Waar moet je op letten bij het kopen van een sport bh?

De sport bh mag niet ontbreken in jouw hardloop outfit. Sterker nog, het is jouw belangrijkste item. En nee, dat betekent niet 2 gewone bh’s over elkaar aantrekken! Wees zuinig op je borsten. Hardlopen is een intensieve sport, waarbij je borsten veel te verduren hebben. Maar welke ondersteuning heb jij nodig? Welke level is geschikt voor hardlopers? Waar moet je op letten bij het kopen van een sport bh? In dit artikel helpen wij je op weg.

Waarom hebben je borsten ondersteuning nodig?

Borsten bestaan alleen uit vet- en klierweefsel en niet uit spieren. Spieren kunnen bewegingen opvangen, maar de borsten bestaan enkel uit weefsel. Dit kan niet getraind worden en daarom moet je de borsten ondersteunen met een sport bh. Bij elke stap die je zet, krijgen de borsten een hoop schokken te verwerken. De borsten zitten alleen maar vast aan de borstwand, waardoor ze heel gevoelig zijn voor intensieve bewegingen als hardlopen.

Een goede sport bh houdt de borsten tijdens het hardlopen dus op de juiste plek. Zo voorkom je dat je borsten gaan hangen of hun vorm verliezen. Bij het langdurig niet dragen van een goede sport bh, kan je zelfs vervelende klachten ontwikkelen, denk hierbij aan overbelasting van de nek en rug. 

Hardlopen voor vrouwen

Hardlopen voor vrouwen

Lopen is sporten, maar lopen is ook ontmoeten, lopen is vrijheid. Steeds meer vrouwen gaan hardlopen – en gelijk hebben ze. In dit boek vind je de beste hardlooptips speciaal voor vrouwen. » Meer informatie

Tips bij het kiezen van een sport bh:

  • Een sport bh moet goed strak zitten om de beste ondersteuning te bieden. Je koopt hem meestal een maatje kleiner dan normaal. Het moet niet knellen bij de borsten of ervoor zorgen dat je minder goed kan ademen, dan is deze te klein. 
  • Koop een bh met haakjes, zodat je deze kan stellen. Bij aankoop moet hij strak zitten op het eerste haakje. Naarmate je de bh vaker hebt gedragen en deze losser wordt, heb je nog ruimte om het strakker te zetten. 
  • Pas een bh en check of deze prettig zit en genoeg ondersteuning biedt door intensief te springen. 
  • Doe tijdens het passen je armen omhoog en check of de bh niet omhoog verplaatst. Is dit wel het geval? Dan is de bh te groot. 
  • Mocht je er zelf niet uitkomen? Laat je dan adviseren in een speciaalzaak door verkoopsters met de juiste kennis over een sport bh. 

Welke sport bh heb jij nodig?

Het dragen van een goede sport bh is een must voor hardlopers. En nee, niet alleen voor vrouwen met een grote cupmaat. Hardlopen valt onder de intensieve sport. De borsten worden tijdens het lopen heel erg belast. Koop daarom eentje die de bounce, de beweging van je borsten, vermindert. Een goede sport bh zorgt ervoor dat deze 75-80% van de schokken opvangt. Een normale bh doet dit maar voor ongeveer 35-40%.

Sport bh’s worden ingedeeld in verschillende levels. Ze geven een overzicht welke bh het beste bij een sport past. Let op, dit is een indicatie. Het kan zijn dat jij een level 1 sport uitoefent, maar toch onverwachte bewegingen maakt waardoor je meer ondersteuning wenst. Tip: kies bij twijfel altijd een hogere level, beter teveel dan te weinig ondersteuning.

Sport bh ondersteuning

Sport bh’s zijn te verdelen in onderstaande 4 levels:

  • Minimale ondersteuning (level 1): Deze bh beperkt bewegingen van je borsten maar minimaal. Het is daarom bedoeld voor sporten en activiteiten waarbij je borsten vrijwel niet in beweging zijn. Denk hierbij aan yoga of pilates.  
  • Gemiddelde ondersteuning (level 2): Deze bh is geschikt voor weinig en lichte schokken, sporten zoals fietsen, fitness (krachttraining), spinnen, wandelen en skiën vallen hieronder. 
  • Maximale ondersteuning (level 3): Deze bh’s kunnen schokken goed opvangen bij intensieve sporten zoals hardlopen, fitness (cardio), mountainbiken, paardrijden, boksen, bal- en racketsporten of crossfit. 
  • Extreme ondersteuning (level 4): Bij deze bh blijven de borsten volledig op z’n plek. De bh is vaak stug, niet elastisch en wordt ervaren als oncomfortabel. Deze bh wordt alleen gebruikt door vrouwen die gevoelige of pijnlijke borsten hebben en andere bh’s niet voldoende ondersteuning bieden. 

Advies

Het advies voor hardlopers, ongeacht welke cupmaat je hebt, is te kiezen voor een level 3 bh. Daarnaast is het prettig als die gemaakt is van zacht en ademend materiaal, zodat het comfort hoog is. Natte of vochtige borsten zijn namelijk erg vervelend tijdens het hardlopen. Hieronder vind je een selectie van drie goede sport bh’s met een maximale ondersteuning (level 3):

sport bh shock absorber
De Shock Absorber Ultimate Run Bra heeft brede schouderbanden die gevoerd en verstelbaar zijn. Ook verkrijgbaar in wit.
sport bh Odlo
Deze sport bh van Odlo is van lichte, elastische en ademende stof. Het lage v-hals ontwerp past onder elk hardloopshirt.
craft pace sport bh
De Craft Pace Bra is geschikt voor intensieve sporten zoals hardlopen. Verkrijgbaar in zwart en wit.

Een goede sport bh geldt dus niet alleen voor vrouwen met grote borsten. Alle borsten in welke maat dan ook hebben ondersteuning van een sport bh nodig. Dit maakt het hardlopen leuker!

Wil je een sport bh kopen? In onze webshop vind je meer dan honderden sport bh’s van tientallen merken of lees ons koopadvies: de beste sport bh’s voor hardlopers.

De beste sport bh's voor hardlopers

De beste sport bh’s voor hardlopers

Sport bh’s zijn in allerlei maten en soorten te koop, maar ze zijn niet allemaal even geschikt voor hardlopers. Voor hardlopers adviseren we een sport bh met hoge ondersteuning voor intensieve sport. In dit overzicht vind je de beste sport bh's voor hardlopers.
Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
8
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
hardlooproute
Lees verder

Hoe stippel je een hardlooproute uit?

Loop je elke keer hetzelfde rondje en wil je wat afwisseling? Stippel dan eenvoudig je hardlooproute vooraf online uit. In dit artikel beschrijven we een aantal handige sites waarmee dat kan.
hardloopschoenen
Lees verder

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Een goede hardloopschoen is van belang om blessurevrij en met veel plezier te lopen. Maar wat maakt een hardloopschoen nu een goede schoen? En waar moet je nu specifiek op letten bij het kopen van hardloopschoenen?
Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?
Lees verder

Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Je hardloopschoenen zijn je beste hardloopmaatje! Zorg goed voor ze en vervang ze op tijd. Voor je het weet voelen de kilometers loodzwaar aan of heb je een vervelende blessure te pakken. Maar wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?
Lange hardloopbroek of running tight
Lees verder

Lange hardloopbroek voor in de herfst

De herfst is in aantocht. Ruil de korte broek maar in voor een lange hardloopbroek. Als het wat frisser wordt, een windje staat of regenachtig is, kan het dragen van een lange hardloopbroek, ook wel een tight genoemd, prettig zijn.