Training overslaan

Is het erg om een training over te slaan?

Af en toe een training overslaan? We doen het allemaal. Het gevaar is echter dat je al snel meerdere trainingen overslaat en voor je het weet is al dat harde werk helemaal voor niets geweest. Wat voor effect heeft het overslaan van een hardlooptraining op je lichaam?

Een belangrijk verschil is of je een training moet overslaan door ziekte of een blessure. Je hebt dan geen andere keuze. Sterker nog, met doorlopen richt je waarschijnlijk meer schade aan. Je kan tot vijf weken lang niet sportend door het leven gaan zonder dat je veel kracht verliest. Ziek zijn vraagt echter erg veel van je lichaam waardoor het krachtverlies al sneller optreedt. Je conditie gaat wel een stuk harder achteruit. Onderzoek wees uit dat er al na vier weken pauze een daling van zo’n 20% in je V02max is. Enig voordeel is dat de conditie zich wel weer makkelijker laat opbouwen dan spieren.

De conditie is slechter na een rustperiode. En niet zo’n beetje ook. Zo zou het effect en de vooruitgang in je V02max na twee maanden sporten al na één maand rust helemaal verdwenen zijn.

Training overslaan? Niet zo goed voor je conditie

Je nieuwe krachten zijn blijkbaar niet zo fragiel als je zou denken. Zo toonde een onderzoek in Het Laatste Nieuws aan dat iemand die vier maanden hard trainde en vervolgens zes maanden pauze nam, aan het einde van dat half jaar nog steeds tot 50% van de gekweekte spiermassa had. Ook hier is het met de conditie slechter gesteld na een rustperiode. En niet zo’n beetje ook. Zo zou het effect en de vooruitgang in je V02max na twee maanden sporten al na één maand rust helemaal verdwenen zijn. Een kanttekening hierbij wel, is dat fanatieke sporters sneller hun conditie en krachten terug hebben dan beginnelingen.

Eén keer niet gaan sporten is dus echt niet erg. Langdurig niet trainen zorgt er echter voor dat je conditie drastisch afneemt, en je snel weer terug bij af bent. Blijven lopen is dus het advies!

Verstelbare pet voor hardlopen

Met deze hardlooppet is je hoofd beschermd op al je zonnige trainingen! Verstelbaar met klittenband. De pet blijft goed zitten en droogt snel. Voor dames en heren, verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Tijdelijk voor €7,99.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
warming-up voor hardlopen
Lees verder

De ultieme warming-up voor hardlopers

Voordat je gaat hardlopen, is het van belang je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Dit doe je met een warming-up. Door de verhoogde hartslag zijn ook je hart en longen klaar voor de training of wedstrijd. Met deze warming-up van 15 tot 20 minuten ga je goed van start.
taperen
Lees verder

Wat is taperen?

Taperen of tapering is de periode voor een grote hardloopwedstrijd - zoals een hele of halve marathon - waarin je alsmaar minder loopt. Het is een essentieel onderdeel van elk trainingsschema en zorgt ervoor dat je uitgerust en in topvorm aan de start verschijnt.
Hardlopen met je hond
Lees verder

Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond is gezellig, motiverend en gezond. Zorg ervoor dat dit veilig en verantwoord is voor je sportieve viervoeter en bereid je goed voor met de volgende tips.
trailrunning
Lees verder

Trailrunning, jouw nieuwe uitdaging?

Steeds meer hardlopers zoeken naar een nieuwe uitdaging. Niet meer hardlopen op asfalt met verkeer om je heen, geen zin meer in wedstrijden, maar je grenzen verleggen in de natuur. Trailrunning is een snel groeiende sport en razend populair! Wil jij weten waarom?