Hardloopsokken

Wat is de functie van hardloopsokken?

Een mooie hardloop outfit, goede hardloopschoenen en rennen maar! Je vergeet alleen nog een belangrijk item: de sokken. En nee, daar bedoelen we niet je gewone katoenen sokken mee. Ga voor echte hardloopsokken. We leggen uit wat het verschil is met normale sokken en waar je op moet letten bij het kopen van hardloopsokken.

Hardloopsokken hebben de volgende belangrijke functies:

Hardloopsokken ademen 

Goede hardloopsokken zijn gemaakt van ademend en vochtafdrijvend materiaal. Ze voeren vocht af waardoor je voeten ventileren en daardoor droger blijven. Dit zorgt er ook voor dat je voeten op temperatuur blijven bij warm en koud weer. Dit is belangrijk om irritaties of blaren te voorkomen. De sokken die je overdag draagt, zijn vaak volledig gemaakt van katoen. Dit is een vezel die niet snel drogend werkt en dus niet geschikt is voor hardlopen. 

Een sok voor iedere voet

Onze voeten verschillen van vorm en daardoor worden ze tijdens het lopen anders belast. Daarom worden goede hardloopsokken gemaakt voor een linker- en rechtervoet. Hierdoor sluit de sok beter aan op je voet, wat voorkomt dat de sok veel beweegt tijdens het hardlopen. 

Hardloopsokken zijn naadloos

De sok moet strak om je voet zitten. De meeste hardloopsokken zijn naadloos. Dan voel je geen draadjes of extra stof en zo heb je minder kans op schuurplekken.

Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopsokken?

De juiste maat

De juiste maat hardloopsokken is essentieel, maar de maat werkt vaak net even anders dan je gewend bent. Er wordt gewerkt volgens een maatboog, waardoor de sok vaak te klein of te groot is. Om de kans op schuiven zo klein mogelijk te houden, kan je het beste kiezen voor een hardloopsok met een kleine maatboog, dus bijvoorbeeld maat 37-38 en niet maat 36-38. Besteed hier aandacht aan. Te kleine hardloopsokken kunnen gaan knellen. Van te grote sokken kan je blaren en irritaties krijgen. In dit overzicht kun je hardloopsokken kopen en eenvoudig op jouw maat zoeken.

Verschil tussen dames- en herensokken

Ik hoor het mezelf zeggen: “ik trek jouw hardloopsokken wel aan deze keer”. Nee, niet doen! Stel dat je al dezelfde maat hebt, dan zijn damesvoeten veel smaller en dus de sokken ook. Dit merk je pas tijdens je training en hier kan je last van krijgen tijdens het hardlopen, wat kan leiden tot blessures.

Hardloopsokken met demping

Je kunt sokken kopen die zorgen voor extra demping. Tijdens het hardlopen vangen je voeten constant schokken op van jouw volledige gewicht.  Extra demping in je sokken kan de kans op blessures verminderen. Je hebt verschillende soorten dempingen en lichte en zware ondersteuningsmogelijkheden. Het is goed om hierover na te denken in combinatie met je hardloopschoenen. Je kan ook een specialist in een hardloopwinkel raadplegen voor goed advies.  

Waar je verder op moet letten

  • Sport- en hardloopsokken krimpen vaak in de was.
  • Doe ze vooral niet in de droger, daarvan gaat de kwaliteit achteruit.
  • Ze moeten vooral lekker zitten en eigenlijk moet je ze tijdens het hardlopen niet voelen.
  • Ze hoeven niet per se duur te zijn, als ze maar van het juiste materiaal gemaakt zijn.
  • Als de sok kapot is, kan je ze beter niet maken, maar weggooien. Als ze versleten zijn, functioneren ze niet meer naar behoren. 

De beste hardloopsokken voor dames

Er is zoveel keuze, dat je het misschien niet meer weet. Elke loper en elke voet is anders. Er zit ook veel prijs- en kwaliteitsverschil in hardloopsokken. De sokken van Falke bijvoorbeeld, zijn wat duurder. Zij staan voor topkwaliteit en zorgen onder andere voor optimale stabiliteit, sterke demping, duurzaamheid en  hoog vochttransport. Het beste is om een aantal sokken uit te proberen en te ontdekken wat het beste bij jou past. Ga je voor demping, dik of dun? Voor elke hardloper is de beste sok te krijgen. In dit overzicht kun je hardloopsokken kopen van alle bekende merken en eenvoudig op jouw maat zoeken.

Bauerfeind Run Performance Mid Cut Socks DamesBauerfeind Run Performance Mid Cut Socks Dames - € 19.95
koop bij all4running
€ 19.95koop bij all4running
Falke RU4 Short DamesFalke RU4 Short Dames - € 15.63
koop bij all4running
€ 15.63koop bij all4running
On Mid Sock DamesOn Mid Sock Dames - € 19.95
koop bij all4running
€ 19.95koop bij all4running
Stance Run Ultra Tab DamesStance Run Ultra Tab Dames - € 19.95
koop bij all4running
€ 19.95koop bij all4running
Bekijk alle hardloopsokken

De beste hardloopsokken voor heren

Adidas Alphaskin Ankle SocksAdidas Alphaskin Ankle Socks - € 11.95
koop bij all4running
€ 11.95koop bij all4running
ASICS Crew Socks 6-packASICS Crew Socks 6-pack - € 21.95
koop bij all4running
€ 21.95koop bij all4running
Bauerfeind Run Ultralight Low Cut Socks HerenBauerfeind Run Ultralight Low Cut Socks Heren - € 16.99
koop bij all4running
€ 16.99koop bij all4running
Brooks Carbonite Socks UnisexBrooks Carbonite Socks Unisex - € 20.00
koop bij all4running
€ 20.00koop bij all4running
Craft Warm Mid Socks 2-pack UnisexCraft Warm Mid Socks 2-pack Unisex - € 28.50
koop bij all4running
€ 28.50koop bij all4running
Dunne hardloopsokken kiprun strap grijsDunne hardloopsokken kiprun strap grijs - € 11.99
koop bij decathlon
€ 11.99koop bij decathlon
Dynafit Alpine Short SocksDynafit Alpine Short Socks - € 14.95
koop bij all4running
€ 14.95koop bij all4running
Bekijk alle hardloopsokken

Wat is het verschil met compressiekousen?

Je ziet de compressiekousen steeds meer opduiken in de hardloopwereld. Ze zorgen voor een betere doorbloeding, extra demping, meer stabiliteit en verkleinen de kans op blessures.  Ze hebben dus een andere functie dan hardloopsokken. De meningen en ervaringen over het dragen van de compressiekousen zijn verdeeld. Sommige lopers dragen ze graag tijdens het lopen, anderen juist weer na een training. Wil je meer weten? Lees dan ons artikel: ‘Waarom draag je compressiekousen als hardloper?‘ Wil je compressiekousen kopen? Hieronder vind je de meest populaire modellen of bekijk ons overzicht met het volledige aanbod compressiekousen van alle merken.

Bauerfeind Run Performance Compression Socks HerenBauerfeind Run Performance Compression Socks Heren - € 44.95
koop bij all4running
€ 44.95koop bij all4running
Compressie kousen voor hardlopen 500Compressie kousen voor hardlopen 500 - € 14.99
koop bij decathlon
€ 14.99koop bij decathlon
Compressiekousen zwartCompressiekousen zwart - € 17.99
koop bij decathlon
€ 17.99koop bij decathlon
Compressport R2 v2Compressport R2 v2 - € 34.95
koop bij all4running
€ 34.95koop bij all4running
Herzog Active CompressiekousenHerzog Active Compressiekousen - € 15.00
koop bij runningdirect
€ 15.00koop bij runningdirect
Hoge kousen voor oriëntatielopen zwartHoge kousen voor oriëntatielopen zwart - € 10.99
koop bij decathlon
€ 10.99koop bij decathlon
Bekijk alle compressiekousen
Shokz OpenRun: Dé hoofdtelefoon voor hardlopers

De draadloze sporthoofdtelefoons van Shokz bieden de veiligste manier om naar muziek of podcasts te luisteren zonder je omgevingsgeluid te blokkeren. Dankzij het volledig titanium frame van slechts 26 gram en het open-ear design blijf je bewust en veilig van je omgeving. Samen met een draadloze Bluetooth verbinding is de OpenRun volledig IP67 waterbestendig.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
compressiekousen
Lees verder

De zin en onzin van compressiekousen

Zie jij ook steeds vaker hardlopers met fel gekleurde kousen? Deze compressiekousen worden steeds populairder in de hardloopwereld. Sommige lopers dragen compressiekousen graag tijdens het lopen, anderen juist weer na een training. Wat is eigenlijk het nut van deze kousen?
Spierpijn en hardlopen
Lees verder

Wat te doen tegen spierpijn na het hardlopen?

De meeste hardlopers krijgen weleens te maken met spierpijn. Maar wat moet je doen als je altijd spierpijn hebt na het sporten? Hoe kan je spierpijn voorkomen en sneller herstellen? We leggen uit hoe spierpijn werkt en wat je er aan kan doen.
Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?
Lees verder

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? Dat is voor iedere hardloper verschillend. Er spelen factoren mee als soort training, intensiteit en duur van de training, geslacht, gewicht en leeftijd.
rekken hardlopen
Lees verder

Moet je wel of niet rekken?

Moet je nu wel of niet rekken? De meningen onder hardlopers zijn sterk verdeeld. Er zijn genoeg lopers die nooit rekken en toch blessurevrij blijven. Of sporters die verkeerd rekken en daardoor juist een blessure veroorzaken. Toch zijn stretchoefeningen voor lopers enorm belangrijk om flexibeler en leniger te worden.