compressiekousen

De zin en onzin van compressiekousen

Zie jij ook steeds vaker hardlopers met fel gekleurde kousen? Deze compressiekousen worden steeds populairder in de hardloopwereld. De meningen en ervaringen over de kousen zijn echter verdeeld. Sommige lopers dragen compressiekousen graag tijdens het lopen, anderen juist weer na een training. Er zijn ook hardlopers die de kousen onzin, ongemakkelijk en te warm vinden. Wat is eigenlijk het nut van deze kousen?

Waarom draag je compressiekousen?

De sokken geven een opwaartse druk van de enkel naar de knie. Dit zorgt voor een soepele bloedsomloop. De spieren krijgen meer zuurstof waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Je hart hoeft hierdoor minder hard te werken om bloed door je lichaam te pompen. Daarnaast zorgt de strakke pasvorm ervoor dat trillingen van de spieren in het onderbeen afnemen. Compressiekousen gebruik je preventief tegen verzuring en blessures, voor herstel na een blessure of om te herstellen na een training. Door de kousen met compressie tijdens en/of na het hardlopen te dragen, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd.

Helpen compressiekousen?

De meningen en ervaringen onder lopers zijn verdeeld. Onderzoeken laten positieve effecten zien van het dragen van compressiekousen. Is er bewijs dat hardlopers baat kunnen hebben bij het dragen van compressiekleding? Uit dit onderzoek blijkt dat het dragen van compressiekleding geen meetbaar effect had op de sportprestatie. Wel kan het bijdragen aan een beter uithoudingsvermogen. Ook profiteren hardlopers van verminderde spierpijn, schade en ontsteking.

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van compressiekleding, zoals kousen, een positieve invloed hebben op je prestaties, herstel en zorgen voor 29% minder blessures.

Een onderzoek van Herzog Medical onder bijna 800 gebruikers bevestigt dat het gebruik van sportcompressiekousen bij hardlopers positief bijdraagt aan de prestatie. Uit het onderzoek komt naar voren dat hardlopers sneller herstellen en minder last hebben van blessures

Dit onderzoek van Compressport geeft wetenschappelijke antwoorden op 10 meest gestelde vragen over sport compressie. Hieruit blijkt dat het dragen van compressiekleding, zoals kousen, een positieve invloed hebben op je prestaties en herstel. Het vangt bijvoorbeeld schokken op met 33% en de compressie zorgt voor 29% minder blessures.

compressiekousen hardlopen
Compressiekousen verkleinen de kans op blessures zoals scheenbeenklachten (shinsplints), spierkramp en achillespeesklachten.

Wat zijn de voordelen van het dragen van de compressiekousen?

Veel hardlopers denken dat je de compressiekousen pas draagt na een blessure of vanaf een bepaalde leeftijd. Dat is onzin. Voor alle hardlopers, beginnend of gevorderd, met of zonder blessure, jong of oud, gelden dezelfde positieve effecten:

 • Het zorgt voor een betere doorbloeding.
 • Je hebt minder kans op kramp en/of verrekking van de spieren.
 • Het verkleint de kans op blessures, het gaat dan vooral om scheenbeenklachten (shinsplints), spierkramp en achillespeesklachten.
 • Het zorgt voor een sneller herstel bij blessures, bijvoorbeeld na een zweepslag of verkramping. 
 • Ze helpen om de afvoer van afvalstoffen in je benen te versnellen. Dit zorgt voor een goed herstel voor je volgende training. 
 • Tijdens de voetlanding zorgt het voor extra demping en meer stabiliteit van gewrichten en spieren.

Wat zijn de nadelen van het dragen van de compressiekousen?

Het meest voorkomende probleem is het lastig aan- en uittrekken van de kousen. Doordat de kousen strak moeten zitten, heb je hier even wat handigheid in nodig. Een ander nadeel is de prijs. Compressiekousen zijn niet goedkoop, je betaalt zo 45 euro per paar, afhankelijk van het merk en de technologieën. Sommige hardlopers ervaren nog andere vervelende effecten van het dragen van compressiekousen. Deze kunnen zijn:

 • Koude voeten: dit wordt veroorzaakt door de druk van de kousen, de warmtehuishouding kan hierdoor verstoord zijn. Het kan geen kwaad en is geen teken van een slechte bloedcirculatie. 
 • Jeuk of huiduitslag: Jeuk krijg je meestal als je de kousen uittrekt. Dit is een reactie van je huid op de verandering van druk. Meestal verdwijnt dit snel weer, probeer in ieder geval niet te krabben. Huiduitslag kan ontstaan door een droge huid. Dit kan je voorkomen door de huid minder vaak te wassen met zeep of in te smeren met vette zalf. Dit moet je wel weer verwijderen als je de kousen aantrekt. 
 • Je hoort vaak: ‘compressiekousen zijn te warm’. Dit is een kwestie van wennen en kiezen voor het juiste materiaal. Een goede compressiekous is temperatuur regulerend met een goede vochtregulering. Niet te warm in de zomer en niet te koud in de winter. STOX ontwerpt bijvoorbeeld kousen met het materiaal COOLMAX®.

Wanneer draag je deze kousen?

Hardlopers dragen de compressiekousen zowel tijdens als na de training. Tijdens de training is het voordeel dat de druk zorgt voor een goede bloedsomloop. De spieren krijgen meer zuurstof waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Je hart hoeft hierdoor minder hard te werken om bloed door je lichaam te pompen.

Daarnaast zorgt de druk er ook voor dat de schokken beter worden opgevangen en veroorzaakt het minder trillingen van de spieren in het onderbeen. Dit maakt elke stap minder belastend voor je spieren en gewrichten. Als je de kousen na het hardlopen draagt, heeft het een positief effect op je herstel. Dit stimuleert je bloedcirculatie waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Afhankelijk van hoe zwaar je training was, kan je ze een paar uur aanhouden. Zo ben je weer snel topfit voor je volgende training. Let op: dit geldt niet voor tubes, die doe je meteen na de training uit, anders heb je kans op vochtophoping in je voeten. Iedere hardloper is uniek, probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt.

Compressiekousen zijn zeker niet alleen geschikt voor hardlopers, ook bij andere sporten waarbij er veel belasting op het onderbeen komt, zie je ze steeds vaker. Daarnaast worden ze gebruikt tijdens lange reizen (lang stilzitten), zittend of juist staand werk, op medische gronden of tijdens een zwangerschap.

compressiekousen hardlopen

Tube of kous

Compressiekousen en tubes werken beiden effectief bij kuitklachten, shinsplint- en achillespeesproblemen. Ze verminderen de schokbelasting, hierdoor wordt spierschade voorkomen. Ook zorgen ze voor een perfecte afvoer van afvalstoffen.

Het nadeel van een tube is dat deze geen ondersteuning bij de enkel biedt en geen compressie op de voet. Deze moet je na de cooling-down dan ook meteen uittrekken, anders kan je opgezwollen voeten krijgen. De tube gebruik je dus niet om je herstel te bevorderen. Het voordeel van tubes is dat ze goedkoper zijn, je zelf een hardloopsok kan kiezen en je de tube minder vaak hoeft te wassen. En tot slot zijn ze makkelijker aan- en uit te trekken.

Wat zijn goede compressiekousen voor hardlopers?

Dat ligt eraan wat je wil en is erg persoonlijk. Compressiekousen zijn er van verschillende merken en in diverse prijsklassen. Trek je de kousen alleen aan tijdens het hardlopen om vermoeide benen en spierpijn te voorkomen? Dan heb je genoeg aan een tube. Wil je ook compressie bij je voet en enkel en de kous na de training aanhouden om herstel te bevorderen? Dan moet je kiezen voor compressiekousen. Als je deze keuze hebt gemaakt, ben je al een heel eind. Dan kom je bij allerlei merken en prijsklassen terecht. Bij merken als STOX en Herzog heb je opties om kousen eerst te huren of uit te proberen.

De beste compressiekousen voor hardlopers

Compressiekousen zijn er van verschillende merken en in diverse prijsklassen. Helaas ook van wisselende kwaliteit. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van goede en betaalbare kousen. Bekijk ook dit overzicht compressiekousen voor een ruim aanbod van alle bekende merken.

Compressiekousen hardlopen Decathlon

Decathlon heeft verschillende compressiesokken in het assortiment. In allerlei kleuren en voor elk budget. Bij elke sok staat duidelijk het productvoordeel en de technische informatie beschreven. Zo kan je goed beslissen wat erbij jou past.

Hoge kousen voor oriëntatielopen zwartHoge kousen voor oriëntatielopen zwart - € 9.99
koop bij decathlon
€ 9.99koop bij decathlon
Compressiekousen blauwCompressiekousen blauw - € 17.99
koop bij decathlon
€ 17.99koop bij decathlon
Compressiekousen zwartCompressiekousen zwart - € 17.99
koop bij decathlon
€ 17.99koop bij decathlon
Compressiekousen voor hardlopen 500Compressiekousen voor hardlopen 500 - € 19.99
koop bij decathlon
€ 19.99koop bij decathlon
Bekijk alle compressiekousen

Herzog

Een internationale speler op het gebied van therapeutische elastische kousen voor sporters. Het succes komt door jarenlange medische ervaring en de constante contacten met artsen, fysio’s en (top)sporters. Wetenschappelijk bewezen effectief in het bestrijden van blessures en bevorderen van het herstel.

Bekijk alle compressiekousen

Compressport

Het bedrijf ontwikkelt allerlei sportcompressiekleding voor diverse sporten. Ze zijn erop gericht om jouw prestaties te verbeteren, vermoeidheid in de spieren te vertragen, efficiënt te herstellen en spierpijn en blessures te voorkomen. De sokken hebben de volgende functies: compressie, schokbreker, lichtheid, thermoregulatie. Compressport gaat voor innovatieve technologieën, optimaal comfort en exclusieve ontwerpen. En dit alles wetenschappelijk bewezen!

Compressport Full Socks RunCompressport Full Socks Run - € 27.97
koop bij all4running
€ 27.97koop bij all4running
Compressport Mid Compression SocksCompressport Mid Compression Socks - € 20.95
koop bij all4running
€ 20.95koop bij all4running
Compressport Pro Racing Socks V4.0 Run HighCompressport Pro Racing Socks V4.0 Run High - € 12.57
koop bij all4running
€ 12.57koop bij all4running
Compressport Pro Racing Socks V4.0 Run HighCompressport Pro Racing Socks V4.0 Run High - € 17.95
koop bij all4running
€ 17.95koop bij all4running
Bekijk alle compressiekousen

STOX

Het bedrijf, STOX Energy Socks, is opgericht door Caspar Disselhoff in 2015, wiens vader een vooraanstaand vaatchirurg is. De compressiesokken bieden steun en comfort in een stijlvol ontwerp. De wetenschappelijk bewezen technologieën die worden toegepast zorgen ervoor dat de sokken de bloedcirculatie in de benen stimuleren. Daarnaast zorgen ze voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. STOX heeft compressiesokken voor dagelijks gebruik, reizen, allerlei sporten en medische sokken.

STOX Compressie Running Sokken DamesSTOX Compressie Running Sokken Dames - € 44.95
koop bij runningdirect
€ 44.95koop bij runningdirect
STOX Compressie Sport Sokken DamesSTOX Compressie Sport Sokken Dames - € 42.95
koop bij runningdirect
€ 42.95koop bij runningdirect
STOX Compressie Sport Sokken DamesSTOX Compressie Sport Sokken Dames - € 42.95
koop bij runningdirect
€ 42.95koop bij runningdirect
STOX Compressie Sport Sokken DamesSTOX Compressie Sport Sokken Dames - € 42.95
koop bij runningdirect
€ 42.95koop bij runningdirect
Bekijk alle compressiekousen

Tips voor het aantrekken van compressiekousen

Tot slot: 2 tips voor als jij de compressiekousen gaat proberen:

 1. Oefen in alle rust met het aan- en uittrekken:
  Uittrekken doe je zo!
  Aantrekken doe je zo!
 2. Compressiesokken moeten goed om je benen zitten, met een lichte druk, zeker niet te strak of ongemakkelijk.
Thone TW3 draadloze oordopjes

Deze oordoppen zijn uitermate geschikt voor hardlopen, zelfs met veel bewegen blijven ze in je oren zitten. De oordopjes wegen weinig: slechts 5 gram totaal. Door de fijne siliconen en het lage gewicht merk je amper dat je de oordopjes in hebt. Zweetdruppels of regen? Geen stress. Deze draadloze oordopjes zijn IPX7 getest, dat betekent dat je ze een half uur lang kopje onder kunt houden tot een meter diep.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Lees verder

Hardloopjack voor de herfst

Hardlopen in de herfst? Natuurlijk, gewoon doen! Zorg ervoor dat je een goed hardloopjack aanschaft. Wat is een goed jack en waar moet deze aan voldoen? Tips voor een goed hardloopjack.
Thermokleding
Lees verder

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Als je het koud hebt tijdens de hardlooptraining, presteer je minder en verdwijnt het plezier, waardoor je sneller stopt met trainen. Investeer in de juiste thermokleding zodat je ook bij koud en guur weer blijft hardlopen.
zo kies je de beste hardloopbroek
Lees verder

Zo kies je de beste hardloopbroek

Ben je op zoek naar een hardloopbroek en weet je niet waar je moet beginnen? Ga je voor een korte of lange broek? Wij zetten de soorten hardloopbroeken voor je uiteen en geven tips waar je op moet letten bij het kopen van een hardloopbroek.
sport bh
Lees verder

Wat is een goede sport bh voor hardlopen?

Hardlopen is een intensieve sport, waarbij je borsten veel te verduren hebben. Maar welke ondersteuning heb jij nodig? Welke level is geschikt voor hardlopers? In dit artikel helpen wij je op weg.