Weerstandsband trainingen

Effectieve oefeningen met de weerstandsband

Gemakkelijk op te bergen, leuk om te gebruiken en zeer effectief. Weerstandsbanden voegen afwisseling toe aan je trainingen. Voor een snelle warming-up of om de intensiteit van specifieke oefeningen te verhogen. In dit artikel vind je de voordelen van het trainen met een weerstandsband voor hardlopers, welke fouten te vermijden en een effectieve oefening (video) van 15 minuten om je buik-, been- en bilspieren te trainen.

Het voordeel van trainen met de weerstandsband

Fysiotherapeuten maken al heel lang gebruik van weerstandsbanden om de mobiliteit en houding bij patiënten te verbeteren. Ook voor hardlopers zijn fitnessbanden effectief om spieren te versterken. Het is met name populair als stabilisatietraining, het ontwikkelen van een sterke romp. Ook kun je de rugspieren versterken, waardoor je loopstijl verbetert, rugpijn en blessures worden voorkomen.

Weerstandsbanden zijn een compact alternatief voor gewichten. Ze zijn gemakkelijk te bewaren. Rol ze op en ze passen in een la. De fitness banden zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Variërend van extra licht tot extra sterk. De meeste merken hebben een set banden in verschillende kleuren, zodat je makkelijk de extensie en sterkte kunt onderscheiden. Je kan de intensiteit ook aanpassen door de spanning op de band te ontspannen of aan te halen. 

Set van 3 Fruscle® Resistance Bands met opbergtas en e-book met handige oefeningen.
Duurzame NINN Sports weerstandsbanden set. Lichtgewicht en met anti slip.
Uitgebreide set van vijf banden. Inclusief boek met 38 oefeningen voor boven én onderlichaam

Trainen met de weerstandsband

Het is belangrijk om voor elke hardlooptraining op te warmen als je blessures wilt voorkomen. Een weerstandsband is het perfecte hulpmiddel voor een warming-up en helpt je bij het activeren van specifieke spiergroepen. Je kan met een weerstandsband je hele lichaam trainen of je concentreren op bepaalde gebieden, zoals je benen en billen.

Een paar dingen waar je op moet letten:

  • Houd de spanning altijd stabiel wanneer je met een weerstandsband.
  • Kies de juiste bandsterkte, zodat je training effectief is. Als deze te strak is of de spanning te sterk is, krijgt je niet het nodige bewegingsbereik. Kies dan een lichtere band.
  • Rek de band niet uit. Als je er te hard aan trekt, kunnen ze scheuren. Kies dan voor een band met hogere sterkte.
  • Laat de weerstandsband niet in de zon liggen; het materiaal kan uitdrogen en zijn elasticiteit verliezen.

Oefeningen met de weerstandsband

Ben je klaar om een ​​weerstandsbandtraining te starten? Bekijk onderstaande video van Adidas met weerstandsbandoefeningen voor buikspieren, benen en billen. De training van 15 tot 20 minuten begint met een warming-up met 10 herhalingen van 4 verschillende oefeningen, gevolgd door een korte pauze waarin je je weerstandsbanden kunt aanpassen. Daarna volgen twee sets van 9 oefeningen, met 12 herhalingen.  

Ben jij klaar voor deze nieuwe uitdaging? Train je buikspieren, benen en billen met deze thuisoefeningen. In de shop vind je tientallen weerstandsbanden van diverse merken. Pak je weerstandsbanden en ga aan de slag. Succes!

Effectief trainen met een weerstandsband

Effectief trainen met een weerstandsband

Een effectieve manier om je spierontwikkeling en vetverbranding te bevorderen is door te trainen met een fitness elastiek. Omdat je met weerstand traint en niet met kilo's, heb je veel minder snel kans op overbelasting en blessures. Ideaal voor hardlopers. » Meer informatie
Begin je warming-up met een foamroller

Begin je warming-up met een foamroller

Begin je warming-up binnen met behulp van een foamroller. Het bevordert de bloedsomloop en vermindert de spanning in de spieren, wat van invloed kan zijn op je hardloopefficiëntie. Of kalmeer je spieren na een intensieve run. Hiermee verminder je de kans op blessures en spierpijn. » Meer informatie
Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
oefeningen in de natuur
Lees verder

10 oefeningen in de natuur voor naast het hardlopen

Wil je naast het hardlopen buiten oefeningen doen voor extra kracht? Een heel goed idee en geen probleem, de natuur gebruiken voor krachtoefeningen is oh zo simpel! Onderstaande oefeningen kan je zo toepassen tijdens je hardlooprondje.
Core stability
Lees verder

Core stability: Effectieve oefeningen om je romp te versterken

Voor een optimaal hardloop resultaat is het belangrijk om ook andere spiergroepen te trainen. Een krachtige core heeft een positief effect op de sportprestaties. Voeg deze lichaamsgewicht oefeningen toe aan je trainingen en versterk je romp in no-time.
Yoga en hardlopen
Lees verder

Yoga maakt je een betere hardloper

Yoga is goed voor je balans, fysieke en mentale gezondheid. Maar wist je ook dat het een goede aanvulling is op jouw hardlooptrainingen?
Planken hardlopen
Lees verder

5 redenen waarom je moet gaan planken

Lichaamsgewicht oefeningen zijn voor hardlopers ideaal om toe te voegen aan de training. Eén van de meest effectieve oefening die je kunt doen is planken. Met een relatief korte inspanning kun je grote resultaten boeken. Vijf redenen waarom ook jij moet gaan planken.