Hoeveel kilometer moet je per week hardlopen?

Hoeveel kilometer hardlopen is gezond?

Wij ontvangen regelmatig de vraag: Hoeveel kilometer hardlopen is gezond? Zo ook van Lara uit Veenendaal, die net is begonnen met hardlopen. Ze wil graag weten hoeveel kilometer ze per week moet hardlopen om gezond bezig te zijn. We hebben goed nieuws Lara: verrassend weinig!

Uit onderzoek gepubliceerd in de New York Times blijkt dat met tien kilometer per week je gezondheid al aanzienlijk verbetert. Verspreid over enkele dagen is dat dus verbazingwekkend weinig. Uiteraard is dat niet voldoende voor bijvoorbeeld een marathon training. Is dat echter niet je doel, dan is een paar keer per week twintig à dertig minuten bewegen ruim voldoende. Artsen raden niemand aan om meer dan een uur per dag te gaan lopen, als je elke dag loopt. Vanaf dan krijg je zelfs meer kans op hartproblemen en blessures.

De gezondheidsvoordelen

De deelnemers aan het onderzoek die per week 10 kilometer of meer rennen, zouden over het algemeen minder wegen en minder kans hebben op obesitas dan de deelnemers die niet of minder dan 10 kilometer per week hardlopen. Andere gezondheidsvoordelen waren een een minder hoge bloeddruk, lagere cholesterol, minder vaak diabetes en minder kans op bepaalde kankers en gewrichtsontstekingen hebben.

Het lijkt erop dat we het maximum uit hardlopen kunnen halen door lage dosissen. Zo weinig als één of twee loopsessies per week van telkens minder dan een uur werkt al heel gunstig.

Dr. Carl J. Lavie – Ochsner Medical Center, New Orleans

Hoeveel kilometer hardlopen om af te vallen?

Lara schrijft in haar motivatie dat ze graag meer wil bewegen voor haar gezondheid: “Als ik daarbij ook nog een paar kilootjes kwijt kan raken zou dat helemaal top zijn.” Wekelijks één tot twee keer zo’n vijf à tien kilometer hardlopen is dus goed genoeg. Zelfs met dat kleine aantal kilometers hebben hardlopers minder kans op op overgewicht, diabetes, artritis, hoge bloeddruk, cholesterolproblemen, en bepaalde soorten kanker dan mensen die zes kilometer per week of helemaal niet lopen.

Wil je afvallen of train je voor een hardloopwedstrijd dan moet je toch echt meer kilometers maken. Al geven de onderzoekers aan dat er wel een grens is aan wat nog gezond is. Artsen raden niemand aan om meer dan een uur per dag te gaan lopen, als je elke dag loopt. Vanaf dan krijg je zelfs meer kans op hartproblemen en blessures. Met andere woorden: om gezond bezig te zijn is het voldoende om twee keer per week ruim een half uur hard te lopen. Wil je ook die extra kilo’s kwijtraken, dan is het aan te raden om wat meer meters te maken. Naast hardlopen is het dan ook belangrijk om naar je voeding te kijken.

Hoe gezond is hardlopen?

Hoe gezond is hardlopen?

Inactieve mensen zijn al na één jaar hardlopen minder zwaar. Dat concludeert een onderzoeksteam van het VUmc. Dat ging op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe gezond is hardlopen? Wat blijkt? De gezondheidsvoordelen zijn enorm. Na één jaar hardlopen zijn mensen minder zwaar en hebben ze minder lichaamsvet.
Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
12
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
hardlooproute
Lees verder

Hoe stippel je een hardlooproute uit?

Loop je elke keer hetzelfde rondje en wil je wat afwisseling? Stippel dan eenvoudig je hardlooproute vooraf online uit. In dit artikel beschrijven we een aantal handige sites waarmee dat kan.
hardloopschoenen
Lees verder

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Een goede hardloopschoen is van belang om blessurevrij en met veel plezier te lopen. Maar wat maakt een hardloopschoen nu een goede schoen? En waar moet je nu specifiek op letten bij het kopen van hardloopschoenen?
Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?
Lees verder

Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Je hardloopschoenen zijn je beste hardloopmaatje! Zorg goed voor ze en vervang ze op tijd. Voor je het weet voelen de kilometers loodzwaar aan of heb je een vervelende blessure te pakken. Maar wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?