Dry January Hardlopen

Dry January 2023: Daag jezelf uit!

Genoeg alcohol gedronken tijdens de feestdagen? Te veel oliebollen gegeten en te weinig gesport? Doe dan mee aan Dry January 2023, het wereldwijde evenement dat steeds populairder wordt. Het concept is simpel: Jij drinkt een hele maand geen alcohol. Wij dagen je uit om daarnaast ook regelmatig hard te lopen. Een goede en gezonde combinatie, of je nou een beginnende of gevorderde hardloper bent. Dit is hét moment om het jaar gezond te starten: veel bewegen zonder alcohol.

Wetenschappelijke onderzoeken zijn er genoeg en de conclusies komen overeen: alcohol is niet goed voor je en zeker niet voor sporters. Drink liever niet en anders met mate. Dat betekent maximaal 1 glas per dag voor mannen en vrouwen. Er gaan altijd geluiden dat een glas alcohol per dag wel goed voor je is, dit is een groot misverstand! De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. “Eén glas alcohol per dag verhoogt het risico op borstkanker al,” aldus Carmen Voogt van het Trimbos-instituut.

Drinkgordel met rugnummer clips

Super handig! Deze bidonhouder met clips voor je rugnummer. Wat kan je meenemen? In deze gordel kan je twee bidons van 115 ml meenemen, een paar gels, je sleutels en je rugnummer.

Dry January en hardlopen, dit zijn de voordelen:

  • Zonder alcohol slaap je beter en rust heb je juist nodig als hardloper. Je slaapt misschien goed en snel in met alcohol op, maar het verstoort je rem-slaap. Hierdoor word je minder uitgerust wakker en ben je vatbaarder voor infecties.
  • Alcohol veroorzaakt een verhoging van het stresshormoon cortisol. Dat hormoon zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat en de bloeddruk stijgt. Cortisol kan ook zorgen voor spierafbraak en een lagere vetverbranding.
  • Alcohol is een echte dikmaker, het bevat veel calorieën. Je valt af als je geen alcohol drinkt, vooral goed om buikvet te verliezen. Dat is mooi meegenomen als je doel is om af te vallen met hardlopen.
  • Minder energie voor hardlopen door alcohol. Als de lever alcohol moet verwerken, verstoort dit de verbranding van koolhydraten. Hierdoor daalt het bloedsuikerniveau. Dit veroorzaakt een slap en hongerig gevoel, waardoor je de volgende dag nauwelijks energie hebt om te trainen.
  • Geen alcohol drinken bespaart geld. Beloon jezelf en geef dit uit aan een mooie hardloopoutfit.
  • Je wordt blijer, levendiger en gemotiveerder zonder alcohol. Van nature werkt alcohol deprimerend.
  • Het drinken van alcohol zorgt voor uitdroging. Dit heeft een negatieve invloed op je hardlooptraining.
  • Alcohol heeft een negatief effect op je spieren. Je hebt minder kracht in je spieren, dat kan je niet gebruiken tijdens het hardlopen. Het herstel duurt langer en de kans op blessures is groter.
  • Alcohol vermindert je duurvermogen. Het remt namelijk de aanmaak van glucose in je lichaam. Tijdens het hardlopen hebben je spieren juist glucose nodig als brandstof.
  • Door alcohol gaan je cognitieve vermogens achteruit. Dit zorgt voor blessures door een verminderde looptechniek en slechtere coördinatie. Om tijdens je loop optimaal te kunnen presteren, heb je een helder hoofd nodig.

Hoe pak je dit aan?

Ben je een beginnende hardloper?

Start dan 1 januari met het opbouwschema uit ons gratis e-book. Dit kan je alleen oppakken, maar lopen met een maatje kan ook heel leuk en motiverend werken. Als je weet dat je het volgen van een schema moeilijk vindt, sluit je dan aan bij een hardloopgroep met een trainer. Dit zorgt er wellicht voor dat je echt gaat: je zegt toch niet zomaar een training af? Dit heeft een bijkomend voordeel, namelijk dat je meteen een goede hardlooptechniek aangeleerd krijgt.

Ben jij een gevorderde loper?

Loop je al een tijdje mee en ga je dit gewoon voortzetten in januari? Wellicht heb je behoefte aan uitdaging en motivatie. Heb je weleens gedacht aan een fartlek, interval of heuveltraining? Of schrijf je in voor een wedstrijd in het voorjaar. Daar moet je echt wel voor trainen, anders ga je de finish niet halen! Je kan ook jezelf en een maatje uitdagen en meedoen aan een running streak in de maand januari.

Tips om vol te houden

Zie jij er tegenop om een maand lang niet te drinken? Met deze vijf tips gaat het ook jou lukken:

  1. Doe het samen en schrijf je in bij Ikpas. Een alcohol challenge die je uitdaagt om een maand lang geen alcohol te drinken en te ervaren wat de effecten daarvan zijn. Het werkt motiverend: je doet het samen en ontvangt tips tijdens de hele maand.
  2. Deel het met anderen of beter nog: vraag of mensen in je omgeving meedoen! Zo kan je elkaar ondersteunen en je geeft echt minder snel op als je een afspraak aan gaat met anderen.
  3. Beloon jezelf met kleine dingen, bijvoorbeeld een leuk hardloopshirt.
  4. Stort je op andere leuke activiteiten. Je hebt al een aantal hardlooptrainingen in de week gepland staan, pak daarnaast nog iets leuks op als muziek maken, iets creatiefs of ga lekker wandelen.
  5. Een 0.0% biertje of wijntje mag natuurlijk wel.

Alcohol en hardlopen zijn een slechte combinatie. Dry january en hardlopen daarentegen passen goed bij elkaar. Daag jezelf uit, doe mee en geniet van de positieve effecten!

Thone TW3 draadloze oordopjes

Deze oordoppen zijn uitermate geschikt voor hardlopen, zelfs met veel bewegen blijven ze in je oren zitten. De oordopjes wegen weinig: slechts 5 gram totaal. Door de fijne siliconen en het lage gewicht merk je amper dat je de oordopjes in hebt. Zweetdruppels of regen? Geen stress. Deze draadloze oordopjes zijn IPX7 getest, dat betekent dat je ze een half uur lang kopje onder kunt houden tot een meter diep.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen
Lees verder

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. In dit zeer interessante college van de Universiteit van Nederland geeft professor Erik Scherder antwoord op de vraag: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?
Van hardlopen word je slim
Lees verder

Van hardlopen word je slim!

Hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geheugen verbetert door hardlopen en zelfs de kans op dementie verkleint.
Krimpen je hersenen van hardlopen
Lees verder

Huh? Krimpen je hersenen van hardlopen?

Onderzoek bij lange afstand lopers laat een zeer opmerkelijk resultaat zien: na afloop van een ultramarathon was het hersenvolume van de lopers met 6,1% procent afgenomen. Hoe zit dat?
Zo wordt 2021 jouw hardloopjaar
Lees verder

Zo wordt 2023 jouw hardloopjaar

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar? Met deze 10 tips wordt 2023 jouw hardloopjaar!