Hardlopen op hartslag

Hardlopen op hartslag

Veel hardlopers trainen op een bepaalde hartslag om meer uit een training te halen. Ben je net begonnen met hardlopen? Dan ben je waarschijnlijk meer gefocust op een opbouwschema naar een bepaalde afstand of tijdsduur. Hartslagmeters worden het meest gebruikt door ervaren lopers die hun training willen analyseren, conditie verbeteren of vet willen verbranden. Trainen in een bepaalde hartslagzone vraagt specifieke kennis en is niet geschikt voor elke hardloper. Lees in dit artikel waar je rekening mee moet houden.

Hoe werkt je hartslag?

Je hartslag is het aantal keren dat je hart klopt per minuut. Tijdens spannende dingen of sportieve inspanningen gaat deze omhoog. Als deze te hoog oploopt, werkt je hart niet meer goed. Een gezond hart zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid energie wordt rondgepompt tijdens de verschillende activiteiten die jij met je lichaam uitvoert. Aan je rusthartslag kun je zien hoe fit of gezond je bent. Hoe lager je rusthartslag, hoe gezonder je lichaam. Je hart is dan namelijk efficiënter in het rondpompen van het bloed in je lichaam. Normaal ligt de hartslag van een volwassen persoon in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Een hartslag is ook afhankelijk van bepaalde factoren zoals emoties, inspanningen, temperatuur en slaap.

Hoe meet je jouw hartslag?

Wil je hardlopen op je hartslag? Dan is het eerst van belang te weten wat jouw maximale en minimale hartslag is, dit is namelijk voor iedereen anders. Je kan dit berekenen op de volgende manieren.

Jouw hartslag in rust berekenen (HF rust)

  • Meet dit ‘s ochtends, als je net wakker bent en nog in bed ligt, met een hartslagband en/of sporthorloge.

Jouw maximale hartslag berekenen (HF max)

  • Het beste is om je hartslag te laten berekenen door een sportarts. Dit is veilig en wordt geadviseerd door de hartstichting.
  • Een andere, wat oudere manier is om de volgende formule te gebruiken: 220 min je leeftijd = je maximale hartslag per minuut. Deze formule geeft een schatting, is vaak onbetrouwbaar, verschilt per sport en is niet voor iedereen zonder gezondheidsrisico’s.
  • Een meer betrouwbare optie is een inspanningstest uitvoeren bij een gediplomeerde trainer. Dit is een test die je uitvoert door middel van oefeningen tijdens je training met versnellen en vertragen.

Hardloophorloges met ingebouwde hartslagmeters

Polar Vantage V3 Zilver/BlauwPolar Vantage - € 519.00
koop bij coolblue
€ 519.00koop bij coolblue
Fitbit Sense 2 Zilver/WitFitbit Sense - € 261.00
koop bij coolblue
€ 261.00koop bij coolblue
Garmin Venu 3Garmin Venu - € 469.95
koop bij runningdirect
€ 469.95koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloophorloges

Wat zijn de voordelen van trainen op hartslag?

  • Een hartslagmeter kan ervoor zorgen dat je een optimale wedstrijd of training loopt. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je te snel start.
  • Je kan je training analyseren op je hartslag. Hoe hoog is je hartslag als je lekker loopt? Wanneer loop je te hard of juist te langzaam en voel je dit aan je lichaam?
  • Het helpt je conditie verbeteren. Loop bijvoorbeeld de komende 6 weken elke week 5 kilometer niet boven een bepaalde hartslag. Analyseer je training na elke keer en kijk of je conditie beter wordt.
  • Hoe sneller je hartslag na een inspanning weer op de normale waarde zit, hoe fitter je bent.
  • Het helpt je trainen om vet te verbranden en gewicht te verliezen.

Hardlopen met hartslagzones

Je draagt een hartslagmeter en traint binnen een bepaalde trainingszone. Onderstaande tabel kan je helpen om conditie op te bouwen, vet te verbranden en gewicht te verliezen. Als je net begint met hardlopen is het verstandig het rustig op te bouwen, dit is meer geschikt voor ervaren hardlopers. Wil je hardlopen met hulp van trainingszones? Vraag dan persoonlijk advies van bijvoorbeeld een sportarts.

ZoneSoort training Trainen op % maximale hartslagBij een max hartslag van 180 ligt je hartslag dan tussen:
HHerstel
Warming-up of hersteltraining na zware inspanning. Lichte inspanning waarbij praten nog gemakkelijk is.
45 – 60%81- 108
D1Rustige duurtraining
Rustige duurtraining of voor warming en cooling down.
60-70%108 – 126
D2Intensieve duurtraining
Intensievere duurtraining dan D1. Praten gaat al wat moeilijker, ademen gaat zwaarder.
70-80 %126 – 144
D3Maximale duurtraining
Je traint met een hoge hartslag. Praten is lastig en je gaat hijgen.
80-90%144-162
WZware inspanning – kortdurend
Deze inspanning is zwaar en niet lang vol te houden. Je raakt snel buiten adem.
90-100%162-180
Bron: Hartstichting.

Hoe train je op hartslag?

Conditie opbouwen

Wil je jouw conditie verbeteren? Begin dan met rustig hardlopen in de zones D1 en D2. Hiermee train je de hartspier op een rustige en goede manier. Bouw dat eventueel later nog uit naar D3.

Gewicht verliezen

Trainen in zone D1 is het meest geschikt om gewicht te verliezen. In deze zone verbrand je meer vet dan in andere zones, waar je juist meer koolhydraten verbrandt. Het is alleen ook veel minder intensief, dus je verbrandt per uur minder calorieën. Om af te vallen moet je dan wel veel uren hardlopen.

Wat heb je nodig om je hartslag te meten?

Je hebt tegenwoordig veel hardloophorloges met een hartslagmeter. Je kunt ook kiezen voor een model met aparte borstband, voor meer nauwkeurigheid. Tijdens het hardlopen lees je de actuele hartslag af. Zo kan je meteen anticiperen of je moet versnellen of vertragen. Na afloop kan je de hele training analyseren. In dit overzicht vind je tientallen hardloophorloges van bekende merken als Polar en Garmin.

Shokz OpenRun: Dé hoofdtelefoon voor hardlopers

De draadloze sporthoofdtelefoons van Shokz bieden de veiligste manier om naar muziek of podcasts te luisteren zonder je omgevingsgeluid te blokkeren. Dankzij het volledig titanium frame van slechts 26 gram en het open-ear design blijf je bewust en veilig van je omgeving. Samen met een draadloze Bluetooth verbinding is de OpenRun volledig IP67 waterbestendig.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Interval training - zo ga je sneller hardlopen
Lees verder

Intervaltraining: Zo ga je sneller hardlopen!

Intervaltraining is een zeer effectieve training om sneller te worden met hardlopen. Trainen op een wisselend tempo is veel effectiever dan alleen trainen op een constant tempo. Met deze tips ga je sneller hardlopen.
cadans hardlopen
Lees verder

Hardlopen op de juiste cadans

Hoe is het met jouw cadans? Is je cadans te hoog, te laag of juist goed? Wat betekent hardlopen op de juiste cadans eigenlijk? 
Sneller worden met hardlopen
Lees verder

7 effectieve tips om sneller te worden met hardlopen

Loop je regelmatig hard, maar gaat het tempo niet omhoog? Of wil je een snellere tijd lopen op jouw favoriete afstand? Met deze zeven effective tips ga je sneller hardlopen. Het is nu de tijd om jezelf uit te dagen!
zo zorg je voor een goede looptechniek
Lees verder

Zo zorg je in 4 stappen voor een goede looptechniek

Of je nu net begint, of al een tijdje meeloopt. Een efficiënte loophouding is voor iedereen aan te raden. Je loopt prettiger, bespaart energie en voorkomt blessures. Pak daarom deze week je loopstijl en looptechniek aan met deze vijf tips.