Focus op de finish

Focus op de finish

Focus tijdens het hardlopen op een punt in de verte en je gaat beter lopen. Door te staren naar een object in de verte lijkt de afstand korter, loop je sneller en voelt de inspanning minder zwaar. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van New York.

Als je tijdens het lopen gefocust blijft op een specifiek doel dat voor je ligt, kan de afstand ernaar toe korter lijken en kunnen mensen er sneller naartoe lopen, ontdekten de onderzoekers. Het principe noemen ze “attention narrowing”. In een serie experimenten lieten ze een groep lopers concentreren op een kegel in de verte. Deze groep liep hierdoor 23% sneller dan de groep die om zich heen keek. De afstand werd ook nog eens 28% korter ingeschat door deze groep.

“Onze bevindingen tonen aan dat door visuele aandacht op een specifiek doel, in plaats van rond te kijken naar de omgeving, de afstand korter lijkt en het helpt om sneller te lopen” vertelt hoogleraar psychologie Emily Balcetis. Waardoor het exact komt is voor de onderzoekers moeilijker te verklaren. “Het zou kunnen dat door de schijnbare kortere afstand de opdracht makkelijker lijkt.” Ook denken ze dat de lopers tot meer in staat zijn wanneer het doel binnen handbereik is.

Gerelateerd onderzoek dat eerder in het laboratorium van Balcetis werd uitgevoerd en vorig jaar werd gepubliceerd, toonde aan dat mensen met overgewicht afstanden als verder zien dan mensen met een gemiddeld gewicht, vooral als ze niet erg gemotiveerd zijn om te trainen. Hun studie, die deze techniek vergelijkt met natuurlijk rondkijken in de omgeving, biedt een nieuwe strategie om de kwaliteit van lichaamsbeweging te verbeteren.

Dus focus op de finish voor een snellere tijd!

Thone TW3 draadloze oordopjes voor hardlopers

Thone TW3: De beste draadloze oordopjes voor hardlopers

Deze oordoppen zijn uitermate geschikt om mee hard te lopen, zelfs met veel bewegen blijven ze in je oren zitten. Zweetdruppels of regen? Geen stress. Ze zijn waterdicht. De batterij in de oordoppen zelf kan tot zes uur achter elkaar muziek afspelen. Nu voor slechts € 119,-. Bestel direct en vertrouwd via Bol.com en je kunt er morgen al mee lopen.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikelen
ademhaling bij hardlopen
Lees verder

Betere ademhaling bij het hardlopen

Een goede ademhaling bij het hardlopen is essentieel. Je hebt zuurstof nodig om goed te kunnen trainen. Hoe meer zuurstof, hoe beter je kan rennen en hoe minder energie dit kost.
Interval training - zo ga je sneller hardlopen
Lees verder

Intervaltraining: Zo ga je sneller hardlopen!

Intervaltraining is een zeer effectieve training om sneller te worden met hardlopen. Trainen op een wisselend tempo is veel effectiever dan alleen trainen op een constant tempo. Met deze tips ga je sneller hardlopen.
Hardlopen op hartslag
Lees verder

Hardlopen op hartslag

Veel hardlopers trainen op hartslag om meer uit een training te halen. Bijvoorbeeld om hun conditie te verbeteren. Maar hoe dat je dat precies? Lees waar je rekening mee moet houden.
taperen
Lees verder

Wat is taperen?

Taperen of tapering is de periode voor een grote hardloopwedstrijd - zoals een hele of halve marathon - waarin je alsmaar minder loopt. Het is een essentieel onderdeel van elk trainingsschema en zorgt ervoor dat je uitgerust en in topvorm aan de start verschijnt.