Peulvruchten en hardlopen

Peulvruchten: Powerfood voor hardlopers!

De mens eet al duizenden jaren bonen. En dat is niet voor niets! Het is super gezond, maar daarnaast ook een duurzame keuze. Peulvruchten zijn erg lekker, voedzaam en bevatten veel goede voedingsstoffen. Hierdoor passen ze in een gezond voedingsschema voor elke hardloper.

Wat zijn peulvruchten?

De meest bekende peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kidneybonen, limabonen, spliterwten, kikkererwten, kapucijners en linzen. In peulvruchten zitten vele goede voedingsstoffen voor hardlopers. Het voedingscentrum heeft ze dan ook opgenomen in de schijf van vijf. Ze raden zelfs aan om één keer per week peulvruchten te eten in plaats van vlees.

De gezondheidsvoordelen van peulvruchten

  • Ze verlagen het LDL-cholesterol, dit helpt om jouw bloedvaten gezond te houden.
  • Rijk aan koolhydraten, een belangrijke energiebron voor het lichaam.
  • Eiwitten en aminozuren in peulvruchten zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden.
  • De vezels dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Ze verminderen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
  • Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Daarnaast helpt het voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.
  • Rijk aan ijzer. Een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening. 

Peulvruchten in je voedingsschema als hardloper

Peulvruchten kan je eindeloos gebruiken in gerechten. Zo maak je als beleg voor op de boterham een heerlijke hummus van kikkererwten. Gebruik rode linzen voor in de curry of soep. Kidneybonen voeg je toe in Mexicaanse gerechten, zoals een wrap of taco’s. Limabonen zijn bijvoorbeeld heerlijk in een pasta. 

Ook als tussendoortje of gezonde snack kun je peulvruchten prima gebruiken. Zo kun je ze eten voor of na het hardlopen om extra energie binnen te krijgen. Eet je zelfgemaakte hummus van kikkererwten op een volkoren cracker of rijstwafel. Rooster kikkererwten met wat kruiden, kaneel of honing en eet ze als nootjes of neem een paar sojabonen. 

Meer lezen over gezonde voeding voor hardlopers

Peulvruchten zijn enorm veelzijdig, makkelijk te bereiden, goedkoop en ze passen dan ook in een gezond voedingsschema voor jou als hardloper. Wil je meer lezen over gezonde voeding voor hardlopers? Wij selecteerden de beste boeken voor je:

Afvallen met gezond en vooral lekker etenAfvallen met gezond en vooral lekker eten - € 27.50
koop bij bol
€ 27.50koop bij bol
Eet als een atleet - hardloopeditieEet als een atleet - hardloopeditie - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Food2run - Gezonder eten, sneller lopenFood2run - Gezonder eten, sneller lopen - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding
Drinkgordel met rugnummer clips

Super handig! Deze bidonhouder met clips voor je rugnummer. Wat kan je meenemen? In deze gordel kan je twee bidons van 115 ml meenemen, een paar gels, je sleutels en je rugnummer.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
hardlopen op een lege maag
Lees verder

Kan je hardlopen op een lege maag?

Kan je hardlopen op een lege maag? Het antwoord is simpel of toch niet? Er zijn vele onderzoeken geweest op het gebied van nuchter trainen en daar komt geen eenduidig antwoord of advies uit.
banaan
Lees verder

De kracht van de banaan

Wist je dat we in Nederland ruim 720 miljoen bananen per jaar eten? Een groot deel hiervan wordt gegeten door sporters. En dat is niet voor niets. Een banaan is makkelijk mee te nemen, snel te eten, goedkoop en super gezond. De suikers in de banaan geven jou als hardloper snelle energie.
gezond eten
Lees verder

Gezond eten: hoe doe je dat eigenlijk?

Wil je naast hardlopen ook nog gezond eten, maar heb je geen idee hoe? Lees dan snel verder. Gezond eten is makkelijker dan je denkt. Ontdek er hier alles over!
Volkoren eten en hardlopen
Lees verder

Volkoren eten en hardlopen: een goede combinatie

Pasta komt veel voor in een hardlopersdieet. Wanneer je genoeg koolhydraten wil eten voor een intensieve training, is het eten van pasta of rijst een goede keuze. Maar kun je dan beter voor volkoren of witte pasta kiezen?