Volkoren eten en hardlopen

Volkoren eten en hardlopen: een goede combinatie

Hardlopen en volkoren producten eten is een goede combinatie. Super gezond en een product uit de schijf van vijf, omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten zoals vezels, ijzer en vitamine B. Wanneer je genoeg koolhydraten wil eten voor een intensieve training, is het eten van volkoren pasta of zilvervliesrijst rijst een goede keuze.

De voordelen van volkoren producten:

 • Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
 • Vezels geven een gevuld gevoel en werken goed voor je darmstelsel en stoelgang. 
 • De voedingsvezels van deze granen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. 
 • Energie en hardlopen zijn belangrijk, volkoren producten bevatten veel vitamines B, die zorgen onder andere voor je energievoorziening. 
 • Ijzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening. 

Volkoren of witte pasta. Wat is beter voor hardlopers?

Het eten van volkoren producten is gezond voor iedereen, dus ook voor jou als hardloper. Volkoren pasta past binnen een gezond eetpatroon en zit vol met goede voedingsstoffen. Witte pasta niet. Dit komt doordat het productieproces van beide pasta’s anders is. Bij volkoren pasta wordt de hele graankorrel, ook het vliesje, gebruikt. Dit is bij witte pasta niet het geval. Juist deze graankorrel met vliesje zit boordevol goede voedingsstoffen als vitaminen en mineralen. Toch eten hardlopers vaak witte pasta. Waarom?

Het verschil in voedingsstoffen tussen volkoren en witte pasta is groot maar simpel. Witte pasta bevat meer koolhydraten en volkoren pasta meer vezels. Hardlopers eten graag witte pasta door de grote hoeveelheid koolhydraten. Die zorgen voor een snelle energievoorraad voor de training. Daarbij is het licht verteerbaar, handig als je snel last hebt van maag- en darmklachten. De reden voor het eten van volkoren pasta is de grote hoeveelheid vezels, die van belang zijn voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel. Je hebt sneller een vol gevoel en de trek komt minder snel terug.

Minstens zo belangrijk is de aanwezigheid van complexe koolhydraten in volkoren pasta. Dat klinkt misschien niet goed, maar werkt juist heel positief! Deze koolhydraten zijn door het lichaam moeilijk af te breken, het lichaam moet hard werken, waardoor er steeds een beetje energie vrijkomt. Je krijgt dus niet in één keer een energieboost. Dit werkt ideaal voor een intensieve training of lange duurloop. Zorg wel dat je dit 2 tot 3 uur voor het hardlopen eet, anders kan je maag- en darmklachten krijgen. 

Wat kun je het beste eten?

Deze producten staan in de schijf van 5 van het voedingscentrum:

 • Zilvervliesrijst of bruine rijst
 • Volkoren pasta, bulgur of couscous
 • Havermout
 • Muesli
 • Volkoren brood, crackers of beschuit
 • Gerst
 • Rogge
 • Quinoa
* Een brood mag alleen verkocht worden als volkoren, als het echt 100% volkorenmeel is. Helaas geldt dit voor andere producten niet. Lees dus heel goed het etiket, daar moeten de juiste ingrediënten opstaan.

Meer lezen over eten en hardlopen?

Wat kun je het beste eten na het hardlopen? Op zoek naar gezonde recepten voor hardlopers? Barbara Kerkhof en Miriam van Reijen bieden in hun hardloperskookboeken nieuwe wetenschappelijke inzichten in welk eetpatroon je prestaties nu echt bevordert. Deze en drie andere leuke boeken over gezond eten, speciaal voor hardlopers en andere duursporters.

Afvallen met gezond en vooral lekker etenAfvallen met gezond en vooral lekker eten - € 27.50
koop bij bol
€ 27.50koop bij bol
Eet als een atleet - hardloopeditieEet als een atleet - hardloopeditie - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Food2run - Gezonder eten, sneller lopenFood2run - Gezonder eten, sneller lopen - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding

100+ cadeautips speciaal voor hardlopers

Zoek je een leuk cadeau om te geven aan een hardloper voor Kerst of Sinterklaas? Of voor op je verlanglijstje? Zoek dan niet verder! 100+ cadeautips voor hardlopers voor de feestdagen.

Total
29
Shares
Gerelateerde artikelen
Nationale Pindakaasdag
Lees verder

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden?

Op 24 januari is het Nationale Pindakaasdag. Pindakaas is wereldwijd favoriet en vooral kinderen zijn fan. Wie is er niet groot mee geworden? Het is dan ook niet zo gek dat er een pindakaas dag in het leven is geroepen. Ook voor jou als hardloper past pindakaas prima in een gezond voedingspatroon.
Chocolade goed voor hardlopers
Lees verder

Alsjeblieft! 3 Redenen waarom je chocolade moet eten

Spoel die smerige bietensap maar door de gootsteen en stap over op chocolade. Wij hebben drie wetenschappelijk redenen waarom chocolade goed is voor hardlopers. Chocolade wordt vaak gezien als ongezond met veel calorieën. Maar voor hardlopers zitten er ook goede stoffen in.
banaan
Lees verder

De kracht van de banaan

Wist je dat we in Nederland ruim 720 miljoen bananen per jaar eten? Een groot deel hiervan wordt gegeten door sporters. En dat is niet voor niets. Een banaan is makkelijk mee te nemen, snel te eten, goedkoop en super gezond. De suikers in de banaan geven jou als hardloper snelle energie.