banaan

De kracht van de banaan

Wist je dat we in Nederland ruim 720 miljoen bananen per jaar eten? Een groot deel hiervan wordt gegeten door sporters. En dat is niet voor niets. Een banaan is lekker praktisch, makkelijk mee te nemen, snel te eten, goedkoop en super gezond. De snelle suikers geven jou als hardloper alle energie die je nodig hebt.

Is een banaan gezond?

Bananen hebben de laatste jaren een slechte naam gekregen. Er gaan negatieve verhalen over de banaan rond, omdat het veel nadelen zou hebben als je ze eet. Ze zouden veel calorieën en suikers bevatten en niet bevorderend werken voor de stoelgang. Maar niets is minder waar… Bananen zijn juist super gezond en goed voor je darmen. Lees de voordelen van het eten van deze gele vitaminebom:

  • Er zitten veel vitamine B6 in bananen, dit is gezond voor een goede stofwisseling en weerstand. Bananen eet je niet voor de hoeveelheid vitamine C, die is namelijk erg laag. Eet dan liever kiwi’s en sinaasappelen. 
  • In een banaan zitten veel vezels, die dragen juist bij aan een gezonde spijsvertering en voorkomen verstopping van je darmen.
  • Door de vele vezels geven bananen je een verzadigd gevoel waardoor je niet snel weer trek zal hebben. Een banaan eten bij je ontbijt, bijvoorbeeld door de kwark of op brood, is daarom een prima idee en hartstikke gezond, zo houd je het tot de lunch vol. 
  • Bananen bevatten zetmeel wat omgezet wordt in glucose, een natuurlijke suiker. Dit geeft je direct tijdens het eten een opkikker, een echte energieboost. 
  • Een banaan is goed voor je hart. De aanwezige kalium helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit zorgt voor een gezonder hart en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • Kalium is voor een hardloper om meer redenen van belang: Het regelt de vochtbalans in je lichaam en zorgt ervoor dat spieren zich samentrekken.

Wanneer eet jij als hardloper een banaan?

Een banaan kun je als hardloper eigenlijk altijd eten, zowel voor, tijdens of na een training werkt dit positief. Voor en tijdens het hardlopen geven ze je een snelle energieboost. Het is een goede brandstof voor een intensieve training. Heel concreet levert het eten van 2 bananen jou direct genoeg energie op om 90 minuten hard te lopen. Ze zijn daarbij ook nog licht verteerbaar, waardoor je geen last van je maag of darmen krijgt. Je hoeft dus niet twee uur te wachten voordat je gaat lopen. Gewoon een banaan nemen en lekker gaan hardlopen! Na afloop van jouw hardlooprondje heeft het eten van een banaan een positief effect op je spieren, het vult namelijk de energievoorraad weer aan. Super handig voor een goed herstel. Kortom: een makkelijk en gezonde snack voor al je trainingen!

Word je dik van een banaan?

Welnee! Veel mensen denken dit, maar dat is echt een fabeltje. Een banaan bevat ongeveer 110 calorieën en er zitten relatief veel natuurlijke suikers in. Beduidend meer dan in een appel of een peer zit, maar dit weegt niet op tegen de vele goede voedingsstoffen die het bevat. Er wordt ook vaak gedacht dat een banaan veel vet bevat, door de romige smaak en structuur. Dat is echter niet het geval. Een banaan bevat slechts een halve gram vet. Daarnaast bevat het ook veel goede voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Eet dus gerust elke dag een banaan!

Last but not least…Een banaan eten maakt je gelukkig! Ze maken een stofje aan in je hersenen wat voor een tevreden gevoel zorgt. Wat wil je nog meer? Kortom, allemaal voordelen van een banaan. Lekker eten dus die gele vitaminebom!

Afvallen met gezond en vooral lekker etenAfvallen met gezond en vooral lekker eten - € 27.50
koop bij bol
€ 27.50koop bij bol
Eet als een atleet - hardloopeditieEet als een atleet - hardloopeditie - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Food2run - Gezonder eten, sneller lopenFood2run - Gezonder eten, sneller lopen - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding
SALE bij Runningdirect

Scoor hardloopschoenen, hardloopkleding en hardloop accessoires in de uitverkoop! De beste merken hardloopschoenen en hardloopkleding voor dames en heren tegen de scherpste prijzen. Schoenen gratis thuisbezorgd. Altijd gratis ruilen.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
hardlopen op een lege maag
Lees verder

Kan je hardlopen op een lege maag?

Kan je hardlopen op een lege maag? Het antwoord is simpel of toch niet? Er zijn vele onderzoeken geweest op het gebied van nuchter trainen en daar komt geen eenduidig antwoord of advies uit.
Volkoren eten en hardlopen
Lees verder

Volkoren eten en hardlopen: een goede combinatie

Pasta komt veel voor in een hardlopersdieet. Wanneer je genoeg koolhydraten wil eten voor een intensieve training, is het eten van pasta of rijst een goede keuze. Maar kun je dan beter voor volkoren of witte pasta kiezen?
Nationale Pindakaasdag
Lees verder

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden?

Op 24 januari is het Nationale Pindakaasdag. Pindakaas is wereldwijd favoriet en vooral kinderen zijn fan. Wie is er niet groot mee geworden? Het is dan ook niet zo gek dat er een pindakaas dag in het leven is geroepen. Ook voor jou als hardloper past pindakaas prima in een gezond voedingspatroon.