Wereld Pastadag

Wereld Pastadag

Hou jij ook zo van pasta? Dan heb je geluk! Er is namelijk jaarlijks een Wereld Pastadag: sinds 1995 is 25 oktober uitgeroepen tot een Internationale feestdag. Deze traditie is ontstaan tijdens een congres in Rome over pastaproducten, World Pasta Congress. Pasta verdient een feestelijke dag. Het is veelzijdig, voedzaam en wereldwijd ongekend populair. Dat blijkt ook wel uit de cijfers: in Nederland eten wij gemiddeld twee keer per week pasta.

Waarom is pasta zo populair?

Pasta komt uit Italië, maar stamt af van de noedels uit China. Pasta, Italiaans voor deeg, is een verzamelnaam voor deegwaren van harde tarwe, zoals tortellini, macaroni, gnocchi of spaghetti. Tegenwoordig wordt pasta ook gemaakt van spelt, meergranen en glutenvrij deeg. Je hebt pasta in gedroogde en verse vorm. Waarom is pasta zo populair?

  • Omdat het zo ontzettend lekker is.
  • Het is super makkelijk te maken.
  • Pasta, de volkoren variant, is heel gezond.
  • Je kan er eindeloos mee variëren. Met vis, vlees, vegetarisch, als lunch of avondeten, door de salade, koud of warm… En ga nog maar even door.
  • De productie van pasta is milieuvriendelijk en heeft een lage klimaatbelasting.

Gezond voor jou als hardloper

Hardlopen en volkoren producten eten is een goede combinatie. Volkoren pasta is gezond en staat in de schijf van vijf, omdat ze veel goede voedingsstoffen zoals vezels en ijzer bevatten. Daarnaast bevat het vitamine B, wat van belang is voor een goede energievoorziening. En juist dat kan je als hardloper goed gebruiken! Wanneer je genoeg koolhydraten wil eten voor een intensieve training, is het eten van pasta of rijst een goede keuze.

Nog meer voordelen van volkoren producten

  • Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
  • Vezels geven een gevuld gevoel en werken goed voor je darmstelsel en stoelgang.
  • De voedingsvezels van deze granen helpen het cholesterolgehalte te verlagen.
  • Ijzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.

Gezonde recepten voor op Wereld Pastadag

Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding

Pasta met groenten

Ingrediënten 4 personen

  • 4 handjes volkoren pasta
  • 400 gram champignons
  • Courgette
  • 2 paprika
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • Paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Pakje gezeefde tomaten (500 gram)
  1. Kook de pasta volgens de verpakking.
  2. Was en snijd alle groenten in stukjes.
  3. Snipper de ui en knoflook en bak deze in een hapjespan. Voeg naar smaak paprika- en chilipoeder toe.
  4. Bak de champignons mee.
  5. Doe de gezeefde tomaten, paprika en courgette erbij en laat nog even zachtjes pruttelen.
  6. Voeg de pasta bij de saus en verdeel het over de borden.

Tip: ideaal om meer pasta en saus te maken. Dit kan je prima een paar dagen later nog eten of invriezen. Je kan met dit recept eindeloos variëren. Houd je van vlees? Voeg wat gehakt toe. Of kies voor andere groenten zoals aubergine of wortel.

Pastasalade

Ingrediënten 2 personen

  • 2 handjes volkoren pasta
  • 300 g diepvries of verse garnalen
  • Olijfolie
  • 2 cm verse gember
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse koriander
  • 200 g verse peultjes
  • 200 g diepvries tuinerwten
  1. Kook de pasta volgens de verpakking.
  2. Was de peulen en verwijder de puntjes en draden. Breng een laagje water aan de kook, voeg de peulen toe en kook ze in 5 minuten gaar. Voeg na 2 minuten de tuinerwten toe. Laat de groenten uitlekken.
  3. Maak een dressing naar eigen smaak met olijfolie, geraspte verse gember, limoenrasp en -sap.
  4. Bak de garnalen in een koekenpan met wat olie en knoflook.
  5. Laat naar wens alle ingrediënten afkoelen, je kan de salade zowel koud, lauw of warm eten.
  6. Hussel alles door elkaar en doe als laatste de koriander eroverheen.

Meer lezen over eten en hardlopen?

We selecteerden vijf leuke boeken over gezond eten, speciaal voor hardlopers en andere duursporters.

Afvallen met gezond en vooral lekker etenAfvallen met gezond en vooral lekker eten - € 27.50
koop bij bol
€ 27.50koop bij bol
Eet als een atleet - hardloopeditieEet als een atleet - hardloopeditie - € 18.99
koop bij bol
€ 18.99koop bij bol
Food2run - Gezonder eten, sneller lopenFood2run - Gezonder eten, sneller lopen - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 1Het hardloperskookboek - deel 1 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Het hardloperskookboek - deel 2Het hardloperskookboek - deel 2 - € 24.99
koop bij bol
€ 24.99koop bij bol
Bekijk alle boeken over hardlopen en voeding
De tien, de halve en de hele

Aan de finish gekomen met het gevoel dat er toch meer in zat? Ondanks die hardloop-apps, online community’s, hartslagmeters en urenlange training? Tijd voor een wat grondiger aanpak. Loop sneller, voorkom blessures en haal meer voldoening uit het lopen.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
banaan
Lees verder

De kracht van de banaan

Wist je dat we in Nederland ruim 720 miljoen bananen per jaar eten? Een groot deel hiervan wordt gegeten door sporters. En dat is niet voor niets. Een banaan is makkelijk mee te nemen, snel te eten, goedkoop en super gezond. De suikers in de banaan geven jou als hardloper snelle energie.
Peulvruchten en hardlopen
Lees verder

Peulvruchten: Powerfood voor hardlopers!

De mens eet al duizenden jaren bonen. En dat is niet voor niets! Het is super gezond, maar daarnaast ook een duurzame keuze. Peulvruchten zijn erg lekker, voedzaam en bevatten veel goede voedingsstoffen. Hierdoor passen ze in een gezond voedingsschema voor elke hardloper.
zoete aardappel
Lees verder

De zoete aardappel: een knol vol met vitamines

De laatste jaren is de zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, steeds populairder geworden en zelfs uitgegroeid tot superfood. De zoete aardappel is rijk aan antioxidanten, dat in je lichaam omgezet wordt in vitamine A.