rustdag

Rustdag, de belangrijkste dag in je hardloopschema

De rustdag, een woord dat lang niet bij alle hardlopers populair is. Er zijn hardlopers die deze dag verschrikkelijk vinden, terwijl anderen er juist van genieten. Een rustdag is geen teken van zwakte, maar de belangrijkste dag van je week. Hoe je deze dag invult, daar heb je zelf invloed op en zal per hardloper verschillen. Bewegen mag, maar wel met mate en niet intensief. Als je liever de hele dag niks doet, is het ook prima. Maar onthoud goed: Je kan niet zonder een rustdag!

Vijf redenen waarom een rustdag belangrijk is

 1. Een rustdag versterkt je focus en motivatie op je hardloopdagen.
 2. Tijdens het hardlopen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren en pezen. Deze hebben tijd nodig om te herstellen en zich daarmee sterker te maken voor een volgende training.
 3. Tijdens het hardlopen maak je het gelukshormoon endorfine aan. Dit werkt meestal positief, maar het kan ook de verkeerde kant op slaan als je (te) overmatig sport en niet meer te stoppen bent. Een rustdag zorgt voor een goede balans in de hormoonhuishouding.
 4. Op je rustdag kun je een andere lage intensiteit activiteit doen, zoals fietsen, wandelen, yoga of suppen. Dit heeft een positief effect op het hardlopen.
 5. Of kies voor een luie dag met een boek of serie op de bank.

Hoe ziet een rustdag eruit?

Dat mag je zelf invullen. Het is af te raden om een intensieve activiteit op te pakken, ook al is dit een andere beweging dan hardlopen. Ga bijvoorbeeld geen lange afstand op hoog tempo fietsen of een hele dag intensief klussen. Als je wel wil bewegen, kan je een activiteit kiezen die niet belastend is, zoals rustig fietsen, wandelen, suppen, yoga of zwemmen. Dit werkt juist positief en raden we aan. Door te variëren in verschillende bewegingsvormen, verklein je de impact op je lichaam.

Je kan ook even helemaal rust nemen en kiezen voor een andere activiteit, als een boek lezen of serie kijken. Het werkt wel positief voor je herstel als je dagelijkse bewegingen als traplopen, fietsen naar je werk of een loopje naar de supermarkt gewoon blijft doen. Tot slot is het belangrijk om je normale eet- en drinkpatroon aan te houden op een rustdag en niet minder te eten en drinken, omdat je geen intensieve training op het programma hebt staan. Je lichaam heeft juist behoefte aan voldoende voedingsstoffen om te herstellen op deze dag.

Hoeveel rustdagen heb je nodig?

Sowieso plan je minimaal één rustdag per week. De overige rustdagen zijn afhankelijk van hoe intensief je traint, wat je prettig vindt en hoe je lichaam zich hersteld. Er zijn hardlopers die aan één rustdag genoeg hebben, anderen lopers trainen liever om de dag en er zijn lopers die 2x per week trainen. Je lichaam geeft vanzelf aan wat voor jou goed is en wat niet. Let goed op signalen van je lichaam, die kunnen een reden zijn dat je overbelast raakt, dit wil je liever voorkomen:

 • Vaak verkouden of ziek
 • Spierpijn of een beginnende blessure
 • Minder motivatie
 • De trainingen voelen zwaar
 • Weinig energie en prikkelbaar
 • Slecht slapen

Conclusie: één rustdag per week is goed voor elke hardloper. Hier heb je met de volgende trainingen, zowel fysiek als mentaal, veel profijt van. Je hoeft echt niet de hele dag op de bank te liggen, het is juist goed om wel in beweging te zijn. Maar doe het heel rustig, kies een andere activiteit dan hardlopen en zeker niet intensief. Door een rustdag voelt je lichaam fitter, de motivatie is top en je tempo kun je met gemak vasthouden. Kortom, het levert je veel hardloopplezier op!

FlipBelt heupband: De beste running belt

Deze populaire running belt vervangt de hardloop armbanden en heuptassen. De FlipBelt is zo populair door zijn lichtgewicht en comfortabele pasvorm. Je voelt hem namelijk niet zitten tijdens het hardlopen en de spullen blijven goed op hun plek. In de 4 vakjes kan je alle spullen meenemen die je als hardloper nodig hebt. Verkrijgbaar in diverse modellen en kleuren.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Spierpijn en hardlopen
Lees verder

Wat te doen tegen spierpijn na het hardlopen?

De meeste hardlopers krijgen weleens te maken met spierpijn. Maar wat moet je doen als je altijd spierpijn hebt na het sporten? Hoe kan je spierpijn voorkomen en sneller herstellen? We leggen uit hoe spierpijn werkt en wat je er aan kan doen.
achillespees blessure hardlopen
Lees verder

Klachten aan je achillespees

Pijn aan je achillespees is helaas een veel voorkomende klacht onder hardlopers. Maar als je er op tijd bij bent en klachten serieus neemt, kan je meestal relatief snel en volledig herstellen