Elke dag hardlopen

Elke dag hardlopen: Hoe gezond is een run streak?

Hoe gezond is een run streak of challenge?

Een run streak is een uitdaging waarbij je bijvoorbeeld een maand lang elke dag moet hardlopen. Met name door social media zijn deze 30 day challenges populair geworden, maar is het eigenlijk wel een goed idee om elke dag te hard te lopen? Hoe gezond is een run streak of challenge eigenlijk?

Run streak gevaarlijk?

Natuurlijk werk je aan je conditie en blijf je fit, maar tegelijkertijd vraag je ook heel wat van je lichaam en vooral van je spieren en gewrichten. In het Vlaamse Het Laatste Nieuws spreken gezondheidsexperts zich uit tegen een ‘running streak’. Rust is even belangrijk als sporten. Je lichaam krijgt heel wat te verduren en heeft rust nodig om ook weer te kunnen herstellen. Zonder rust zal je snel last krijgen van (langdurige) blessures: “Het is dan ook verstandig om je loopsessie af te wisselen met andere sporten die focussen op kracht- en conditietraining. De afwisseling zorgt ervoor dat je jouw lichaam sterk maakt én de spieren die je vooral bij het hardlopen gebruikt tijd geeft om te recupereren.”

Jezelf uitdagen is goed, maar overdrijven is dat niet

“Wie er toch voor kiest om regelmatig te lopen, moet absoluut aandacht besteden aan zijn conditie en luisteren naar zijn of haar lichaam. Jezelf uitdagen is goed, maar overdrijven is dat niet. Loop daarom in intervallen en pas je tempo regelmatig aan. Ook wanneer je wat trager loopt, blijf je nog in beweging en dat is al veel beter dan stil te blijven zitten. Hecht ook aandacht aan de ondergrond waarop je loopt en je sportschoenen. Vaak vangen goede sportschoenen de schokken van de harde ondergrond deels op. Vergeet natuurlijk ook niet te drinken tijdens je training en je loopsessie af te sluiten met enkele stretchoefeningen.”

Total
1
Shares
Gerelateerde artikelen
Waar is hardlopen goed voor?
Lees verder

Waar is hardlopen goed voor?

Waar is hardlopen goed voor? Het is tenslotte makkelijker om lekker op de bank te blijven liggen met een Netflix serie. Wij geven je 10 redenen waarom hardlopen goed voor je is. Dus trek je hardloopschoenen aan en kom van die bank af.
Spierpijn en hardlopen
Lees verder

Wat te doen tegen spierpijn na het hardlopen?

De meeste hardlopers krijgen weleens te maken met spierpijn. Maar wat moet je doen als je altijd spierpijn hebt na het sporten? Hoe kan je spierpijn voorkomen en sneller herstellen? We leggen uit hoe spierpijn werkt en wat je er aan kan doen.
Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen
Lees verder

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. In dit zeer interessante college van de Universiteit van Nederland geeft professor Erik Scherder antwoord op de vraag: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?
Training overslaan
Lees verder

Is het erg om een training over te slaan?

Af en toe een training overslaan? We doen het allemaal. Het gevaar is echter dat je al snel meerdere trainingen overslaat en voor je het weet is al dat harde werk helemaal voor niets geweest. Wat voor effect heeft het overslaan van een hardlooptraining op je lichaam?