Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond of namiddag, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Birmingham. Zij stellen dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging. Dus stel je ochtendrondje maar uit en draai je nog een keer lekker om, want later opstaan leidt tot betere sportprestaties in de avond.

Wat is het beste tijdstip om hard te lopen?

De Britse onderzoekers lieten twintig topsporters verspreid over de dag sporten. De sporters moesten aangeven of zij zichzelf een avond- of een ochtendmens vinden. De ochtendmensen bleken het beste rond het middaguur te presteren. De avondmensen waren om acht uur ’s avonds op hun best. Deze groep presteerde ook nog eens 26% slechter wanneer zij in de ochtend moesten sporten. Opvallend genoeg deden ook de mensen die zichzelf een ochtendmens vonden het in de ochtend beduidend slechter. Genoeg slaap en rust speelden ook een belangrijke factor.

Is hardlopen in de avond goed?

Al gaat hardlopen volgens de onderzoekers beter in de avond, het is belangrijk om goed te luisteren naar je biologische klok. Daarom is het van belang dat je voor jezelf het beste moment zoekt, waarop jij het beste presteert.

De biologische klok heeft zo’n grote impact, omdat vrijwel elke cel een eigen klok heeft. Je lichaam functioneert ‘s ochtends anders dan ‘s avonds.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die ’s avonds sporten, een half uur sneller in slaap vallen. Dat komt door een lagere bloeddruk en verminderde spierspanning. Ook zijn je spieren in de ochtend nog stijf, waardoor je sneller kans loopt op blessures. Tenzij je je uitgebreid de tijd neemt voor een goede warming-up. In de avond is je lichaamstemperatuur al veel meer opgewarmd en kan je lichaam veranderingen in ondergrond een stuk beter aan. Ook is je longfunctie ’s avonds zo’n 6% beter dan in de ochtend. Dat is mooi meegenomen als je een lekker tempo wilt lopen.

Zo loop je veilig in de avond

Hoewel de meeste hardlopers de voorkeur geven aan hardlopen bij daglicht, dwingen de beperkte uren daglicht in de herfst en winter je soms tot hardlopen in het donker. De duisternis is echter geen reden om je hardloopschoenen tot de lente in de kast te laten staan. Dit is de beste hardloopverlichting om tijdens donkere avonden veilig hard te lopen.

Gato LED Sport VestGato LED Sport Vest - € 24.95
koop bij all4running
€ 24.95koop bij all4running
Bekijk alle hardloopverlichting
De tien, de halve en de hele

Aan de finish gekomen met het gevoel dat er toch meer in zat? Ondanks die hardloop-apps, online community’s, hartslagmeters en urenlange training? Tijd voor een wat grondiger aanpak. Loop sneller, voorkom blessures en haal meer voldoening uit het lopen.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
hardlopen in de zomer
Lees verder

Hardlopen in de zomer

De temperatuur neemt toe. Heerlijke dagen om te gaan hardlopen. Toch zijn er bij die hoge temperaturen zaken waar je extra aandacht aan moet besteden. Daarom 7 tips voor hardlopen in de zomer bij warm weer.
De beste hardloop apps
Lees verder

De beste gratis hardloop apps van 2024

Een hardloop app is super handig om je gelopen route bij te houden of te helpen bij je training. Beginner, ervaren loper of een fanatieke wedstrijdloper? Er is voor ieder wat wils. De meeste hardloop apps bieden de basis functionaliteit gratis aan. Wij hebben zes populaire running apps voor je op een rij gezet.
heuveltraining voor hardlopers
Lees verder

Pak eens een heuvel!

Wil je sterker en sneller worden? Zoek dan tijdens je duurloop een heuvel, duin of brug op. Door heuveltraining ontwikkel je sterkere beenspieren, waardoor je juist op het vlakke stuk weer een stukje sneller gaat.