Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond of namiddag, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Birmingham. Zij stellen dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging. Dus stel je ochtendrondje maar uit en draai je nog een keer lekker om, want later opstaan leidt tot betere sportprestaties in de avond.

Wat is het beste tijdstip om hard te lopen?

De Britse onderzoekers lieten twintig topsporters verspreid over de dag sporten. De sporters moesten aangeven of zij zichzelf een avond- of een ochtendmens vinden. De ochtendmensen bleken het beste rond het middaguur te presteren. De avondmensen waren om acht uur ’s avonds op hun best. Deze groep presteerde ook nog eens 26% slechter wanneer zij in de ochtend moesten sporten. Opvallend genoeg deden ook de mensen die zichzelf een ochtendmens vonden het in de ochtend beduidend slechter. Genoeg slaap en rust speelden ook een belangrijke factor.

Is hardlopen in de avond goed?

Al gaat hardlopen volgens de onderzoekers beter in de avond, het is belangrijk om goed te luisteren naar je biologische klok. Daarom is het van belang dat je voor jezelf het beste moment zoekt, waarop jij het beste presteert.

De biologische klok heeft zo’n grote impact, omdat vrijwel elke cel een eigen klok heeft. Je lichaam functioneert ‘s ochtends anders dan ‘s avonds.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die ’s avonds sporten, een half uur sneller in slaap vallen. Dat komt door een lagere bloeddruk en verminderde spierspanning. Ook zijn je spieren in de ochtend nog stijf, waardoor je sneller kans loopt op blessures. Tenzij je je uitgebreid de tijd neemt voor een goede warming-up. In de avond is je lichaamstemperatuur al veel meer opgewarmd en kan je lichaam veranderingen in ondergrond een stuk beter aan. Ook is je longfunctie ’s avonds zo’n 6% beter dan in de ochtend. Dat is mooi meegenomen als je een lekker tempo wilt lopen.

Zo loop je veilig in de avond

Hoewel de meeste hardlopers de voorkeur geven aan hardlopen bij daglicht, dwingen de beperkte uren daglicht in de herfst en winter je soms tot hardlopen in het donker. De duisternis is echter geen reden om je hardloopschoenen tot de lente in de kast te laten staan. Dit is de beste hardloopverlichting om tijdens donkere avonden veilig hard te lopen.

Bee Seen Led Vest USBBee Seen Led Vest USB - € 14.00
koop bij runningdirect
€ 14.00koop bij runningdirect
Gato LED Sport VestGato LED Sport Vest - € 22.50
koop bij all4running
€ 22.50koop bij all4running
Gofit Loopschoenen VeiligheidsclipGofit Led Schoenen Clip - € 14.67
koop bij bol
€ 14.67koop bij bol
Bee Seen Led Safety ArmbandBee Seen Led Safety Armband - € 6.25
koop bij runningdirect
€ 6.25koop bij runningdirect
Ledlenser NEO6R Running HeadlampLedlenser NEO hoofdlamp - € 41.00
koop bij runningdirect
€ 41.00koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopverlichting

Loop lekker binnen met de FitBoostR loopband voor thuis

Wil jij ook thuis sporten en aan je conditie werken? Deze loopband is speciaal ontworpen voor wie fit wil blijven en calorieën wil verbranden. De loopband is bijzonder geschikt voor mensen die minder ruimte in huis hebben. Door het inklapbare ontwerp kun je deze makkelijk opbergen.Nu voor slechts € 399,-.Bestel direct en vertrouwd via Bol.com en je kunt er morgen al op hardlopen.

Total
19
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlooptips
Lees verder

10 verrassende hardlooptips die je direct kunt toepassen

Hardlopen is een sport voor iedereen. Sommigen met een reden en doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of conditie opbouwen. Anderen omdat ze een sport willen beoefenen die op elke tijd en plek kan. Hardlopers heb je in allerlei soorten en maten, maar deze 10 hardlooptips zijn er voor iedereen!
warming-up voor hardlopen
Lees verder

De ultieme warming-up voor hardlopers

Voordat je gaat hardlopen, is het van belang je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Dit doe je met een warming-up. Door de verhoogde hartslag zijn ook je hart en longen klaar voor de training of wedstrijd. Met deze warming-up van 15 tot 20 minuten ga je goed van start.
Spoelen met koolhydraten maakt sneller op de 10 kilometer
Lees verder

Spoelen met koolhydraten maakt sneller

Marathonlopers consumeren tijdens een wedstrijd heel wat gelletjes met koolhydraten. Voor een 10 kilometer zou je denken dat dit niet nodig is, maar het verrassende is dat het gebruiken van een beetje koolhydraten wel helpt.