Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond of namiddag, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Birmingham. Zij stellen dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging. Dus stel je ochtendrondje maar uit en draai je nog een keer lekker om, want later opstaan leidt tot betere sportprestaties in de avond.

Wat is het beste tijdstip om hard te lopen?

De Britse onderzoekers lieten twintig topsporters verspreid over de dag sporten. De sporters moesten aangeven of zij zichzelf een avond- of een ochtendmens vinden. De ochtendmensen bleken het beste rond het middaguur te presteren. De avondmensen waren om acht uur ’s avonds op hun best. Deze groep presteerde ook nog eens 26% slechter wanneer zij in de ochtend moesten sporten. Opvallend genoeg deden ook de mensen die zichzelf een ochtendmens vonden het in de ochtend beduidend slechter. Genoeg slaap en rust speelden ook een belangrijke factor.

Is hardlopen in de avond goed?

Al gaat hardlopen volgens de onderzoekers beter in de avond, het is belangrijk om goed te luisteren naar je biologische klok. Daarom is het van belang dat je voor jezelf het beste moment zoekt, waarop jij het beste presteert.

De biologische klok heeft zo’n grote impact, omdat vrijwel elke cel een eigen klok heeft. Je lichaam functioneert ‘s ochtends anders dan ‘s avonds.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die ’s avonds sporten, een half uur sneller in slaap vallen. Dat komt door een lagere bloeddruk en verminderde spierspanning. Ook zijn je spieren in de ochtend nog stijf, waardoor je sneller kans loopt op blessures. Tenzij je je uitgebreid de tijd neemt voor een goede warming-up. In de avond is je lichaamstemperatuur al veel meer opgewarmd en kan je lichaam veranderingen in ondergrond een stuk beter aan. Ook is je longfunctie ’s avonds zo’n 6% beter dan in de ochtend. Dat is mooi meegenomen als je een lekker tempo wilt lopen.

Zo loop je veilig in de avond

Hoewel de meeste hardlopers de voorkeur geven aan hardlopen bij daglicht, dwingen de beperkte uren daglicht in de herfst en winter je soms tot hardlopen in het donker. De duisternis is echter geen reden om je hardloopschoenen tot de lente in de kast te laten staan. Dit is de beste hardloopverlichting om tijdens donkere avonden veilig hard te lopen.

Bee Seen Led Vest USBBee Seen Led Vest USB - € 22.50
koop bij runningdirect
€ 22.50koop bij runningdirect
Gato LED Sport VestGato LED Sport Vest - € 19.95
koop bij all4running
€ 19.95koop bij all4running
Gofit Loopschoenen VeiligheidsclipGofit Led Schoenen Clip - € 14.70
koop bij bol
€ 14.70koop bij bol
Bee Seen Led Safety ArmbandBee Seen Led Safety Armband - € 9.50
koop bij runningdirect
€ 9.50koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopverlichting
Waterdichte hardloop telefoonhouder

Je telefoon meenemen tijdens hardlopen kan ook nog wel eens oncomfortabel zijn, want waar laat je je mobiel? Deze waterdichte sportarmband is je beste vriend en is het ook mogelijk om je sleutel, geld, ID of bankpas mee te nemen. Tijdelijk voor €14,39. Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

Total
59
Shares
Gerelateerde artikelen
de meest gemaakte fouten met hardlopen die je ten allen tijde moet vermijden
Lees verder

De 10 meest gemaakte fouten met hardlopen

De meeste (beginnende) hardlopers gaan te fanatiek van start. Ze willen snel resultaat in een te korte tijd, met overtraining en blessures tot gevolg. Tien valkuilen om niet in te trappen, met tips om ervoor te zorgen dat je met plezier en blessurevrij blijft lopen.
tips hardloopwedstrijd
Lees verder

10 tips voor de perfecte hardloopwedstrijd

Je hebt er weken of misschien zelfs maanden naar toegeleefd. Nu is het zover! Je bent helemaal klaar om die eerste hardloopwedstrijd te gaan lopen. Met deze tien gouden tips kom jij niet voor verrassingen te staan en loop je de perfecte wedstrijd.
trailrunning
Lees verder

Trailrunning, jouw nieuwe uitdaging?

Steeds meer hardlopers zoeken naar een nieuwe uitdaging. Niet meer hardlopen op asfalt met verkeer om je heen, geen zin meer in wedstrijden, maar je grenzen verleggen in de natuur. Trailrunning is een snel groeiende sport en razend populair! Wil jij weten waarom?
hardlopen op een loopband
Lees verder

Hardlopen op een loopband of buiten. Wat is beter?

Terwijl sommige hardlopers zich liever buiten in het zweet werken, kiezen anderen voor de loopband. Zeker als het buiten koud is, is het heel verleidelijk om thuis of in de sportschool op de loopband te trainen. Is dat aan te raden als je normaal buiten traint? En maakt het verschil? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.