Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de avond of namiddag, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Birmingham. Zij stellen dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging. Dus stel je ochtendrondje maar uit en draai je nog een keer lekker om, want later opstaan leidt tot betere sportprestaties in de avond.

Wat is het beste tijdstip om hard te lopen?

De Britse onderzoekers lieten twintig topsporters verspreid over de dag sporten. De sporters moesten aangeven of zij zichzelf een avond- of een ochtendmens vinden. De ochtendmensen bleken het beste rond het middaguur te presteren. De avondmensen waren om acht uur ’s avonds op hun best. Deze groep presteerde ook nog eens 26% slechter wanneer zij in de ochtend moesten sporten. Opvallend genoeg deden ook de mensen die zichzelf een ochtendmens vonden het in de ochtend beduidend slechter. Genoeg slaap en rust speelden ook een belangrijke factor.

Is hardlopen in de avond goed?

Al gaat hardlopen volgens de onderzoekers beter in de avond, het is belangrijk om goed te luisteren naar je biologische klok. Daarom is het van belang dat je voor jezelf het beste moment zoekt, waarop jij het beste presteert.

De biologische klok heeft zo’n grote impact, omdat vrijwel elke cel een eigen klok heeft. Je lichaam functioneert ‘s ochtends anders dan ‘s avonds.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die ’s avonds sporten, een half uur sneller in slaap vallen. Dat komt door een lagere bloeddruk en verminderde spierspanning. Ook zijn je spieren in de ochtend nog stijf, waardoor je sneller kans loopt op blessures. Tenzij je je uitgebreid de tijd neemt voor een goede warming-up. In de avond is je lichaamstemperatuur al veel meer opgewarmd en kan je lichaam veranderingen in ondergrond een stuk beter aan. Ook is je longfunctie ’s avonds zo’n 6% beter dan in de ochtend. Dat is mooi meegenomen als je een lekker tempo wilt lopen.

Zo loop je veilig in de avond

Hoewel de meeste hardlopers de voorkeur geven aan hardlopen bij daglicht, dwingen de beperkte uren daglicht in de herfst en winter je soms tot hardlopen in het donker. De duisternis is echter geen reden om je hardloopschoenen tot de lente in de kast te laten staan. Dit is de beste hardloopverlichting om tijdens donkere avonden veilig hard te lopen.

Bee Seen Led Vest USB SpiderBee Seen Led Vest USB Spider - € 19.00
koop bij runningdirect
€ 19.00koop bij runningdirect
Gato LED Sport VestGato LED Sport Vest - € 19.95
koop bij all4running
€ 19.95koop bij all4running
Gofit Loopschoenen VeiligheidsclipGofit Led Schoenen Clip - € 14.67
koop bij bol
€ 14.67koop bij bol
Bee Seen Led Safety ArmbandBee Seen Led Safety Armband - € 6.00
koop bij runningdirect
€ 6.00koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopverlichting

100+ cadeautips speciaal voor hardlopers

Zoek je een leuk cadeau om te geven aan een hardloper voor Kerst of Sinterklaas? Of voor op je verlanglijstje? Zoek dan niet verder! 100+ cadeautips voor hardlopers voor de feestdagen.

Total
59
Shares
Gerelateerde artikelen
cooling-down hardlopen
Lees verder

Het belang van de cooling-down

Je lichaam na het hardlopen tot rust brengen, is belangrijk voor het herstel van je lichaam en om blessures te voorkomen. De cooling-down is daarom net zo belangrijk als de de warming-up.
trailrunning
Lees verder

Trailrunning, jouw nieuwe uitdaging?

Steeds meer hardlopers zoeken naar een nieuwe uitdaging. Niet meer hardlopen op asfalt met verkeer om je heen, geen zin meer in wedstrijden, maar je grenzen verleggen in de natuur. Trailrunning is een snel groeiende sport en razend populair! Wil jij weten waarom?
hardlooptermen
Lees verder

Dit betekenen al die hardlooptermen

Pronatie? Taperen? Haas? Wat wordt er bedoeld met al die hardlooptermen? Wij helpen je met dit handige woordenboek, 20 veel voorkomende hardlooptermen op een rijtje:
drinken en hardlopen
Lees verder

Wat kun je het beste drinken voor, tijdens en na het hardlopen?

Drinken wordt vaak onderschat en vergeten. Goed drinken is minstens zo belangrijk als gezonde voeding. Voldoende drinken is zonder sporten al van belang, laat staan wat drinken betekent als je ook nog hardloopt. Maar wanneer en hoeveel moet je dan drinken?