Hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Van hardlopen word je slim! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geheugen verbetert door hardlopen en zelfs de kans op dementie verkleint. We zetten de belangrijkste resultaten uit recente onderzoeken voor je op een rijtje.
- Uit onderzoek bij knaagdieren en mensen blijkt dat het eiwit brain derived neurotrophic factor (BDNF) vrijkomt bij hardlopen. Dit eiwit zorgt ervoor dat belangrijke verbindingen tussen hersencellen sterker worden en stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Dit helpt om beter te onthouden, leerprestaties te verhogen en je reactievermogen verbetert.
- Neurowetenschappers van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk hebben de effecten van hardlopen bij muizen bestudeerd. Eén groep had een muizenrad, de andere groep niet. De muizen die regelmatig renden leerden vele malen sneller. Uit onderzoek op het hersenweefsel bleek tevens dat de rennende muizen meer hersencellen hadden aangemaakt.
- Het effect op het geheugen is het grootst op de dag van de inspanning. In New Scientist wordt een onderzoek beschreven van de Amerikaanse neurowetenschapper David Bucci, waarbij studenten een maand lang, vier keer in de week moesten hardlopen. Na vier weken voelden alle hardlopers zich beter dan de controlegroep. De hardlopers die voor de test hun rondje hadden gerend, scoorden zelfs significant beter op de test.
- Onderzoekers van de Boston School of Medicine testten een groep op hun fitheid. Twintig jaar later werden ze onderworpen aan geheugentests en een MRI-scan. De minder fitte groep scoorden lager op de tests en bleken ook een lagere hersenvolume te hebben. De oorzaak zou een stijgende bloeddruk zijn, wat er voor zorgt dat je hersenen sneller verouderen.
Van hardlopen word je slim, maar wil je nog meer voordelen van hardlopen ontdekken? Lees dan ons artikel met de 50 redenen om te beginnen met hardlopen.
De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoenen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie? In Alles wat je wilt weten over hardlopen onderzoekt Van Sprundel de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen uit de sportwetenschap.