hardlopen tijdens de zwangerschap

Mag je hardlopen als je zwanger bent?

Veel vrouwen vinden het spannend om hard te lopen als ze zwanger zijn. Is dit wel gezond? Is er meer kans op een miskraam? Logische vragen, want er groeit een kindje in je buik en hardlopen is een intensieve sport. Het mag, het kan en heeft zelfs veel voordelen; hardlopen tijdens je zwangerschap is gezond, je blijft fit en sterk, vermindert zwangerschapsklachten en hebt waarschijnlijk minder last van extra kilo’s.

Maar let op; het is zeker niet altijd en voor iedereen geschikt. Zo kan hardlopen als je zwanger bent niet goed zijn voor je bekken of romp. Vraag van te voren advies voor jouw persoonlijke situatie en houd je aan een aantal belangrijke richtlijnen.

Hardlopen als je zwanger wil worden

Het moment dat je beslist graag zwanger te willen worden is spannend en kan een hoop vragen oproepen, bijvoorbeeld over sporten of voeding. Kan je wel hardlopen als je zwanger wil worden of kan dit het proces negatief beïnvloeden? De algemene richtlijn is simpel: sporten is gezond, ook in de periode dat je probeert zwanger te raken. En daarmee hardlopen dus ook. Te veel of te intensief sporten kan wel nadelig werken. Er moet een goede balans zijn tussen bewegen, rust en zo weinig mogelijk stress. Pas je trainingen aan of kies tijdelijk voor een lage intensiteit sport zoals yoga of wandelen. Luister goed naar je lichaam en overleg met een deskundige.

Hardlopen tijdens je zwangerschap

Heb je nog nooit hardgelopen? Dan is een zwangerschap niet het juiste moment om te beginnen. Je lichaam is niet gewend aan de zware belasting, je bent snel buiten adem en weet niet hoe je lijf reageert. Kies liever voor een wandeling, yoga, zwemmen of workout. Bewegen tijdens je zwangerschap is namelijk van groot belang; het advies is om 5x per week minstens een half uur te bewegen.

Liep je voordat je zwanger werd al meerdere malen in de week hard? Is jouw lichaam al gewend aan hardlopen? Dan kan je hier gewoon mee verder gaan, maar pas wel de intensiteit aan. Tot wanneer je kan hardlopen is per persoon verschillend. Het is niet schadelijk voor jou of de baby. Luister naar je lijf, stel je verwachtingen bij en ga niet je grenzen over. Vraag van te voren en bij twijfel altijd een expert om advies.

Draag een goede sport bh met extra ondersteuning

Hardlopen is een intensieve sport, waarbij je borsten veel te verduren hebben. Je borsten veranderen tijdens je zwangerschap en worden groter. Zorg voor een extra goede sport bh, om klachten te voorkomen. Lees ook meer in ons artikel: wat is een goede sport bh voor hardlopen.

Shock Absorber Ultimate Run Bra DamesShock Absorber Ultimate Run Sport BH - € 46.50
koop bij all4running
€ 46.50koop bij all4running
Shock Absorber Ultimate Run Bra DamesShock Absorber Ultimate Run Sport BH - € 46.95
koop bij all4running
€ 46.95koop bij all4running
PureLime Compression Bra DamesPureLime Compression Bra - € 59.95
koop bij all4running
€ 59.95koop bij all4running
Brooks Dare Crossback Run Bra 2.0 DamesBrooks Dare Crossback Sport BH - € 50.00
koop bij all4running
€ 50.00koop bij all4running
Brooks Dare Crossback Bra DamesBrooks Dare Crossback Sport BH - € 55.00
koop bij all4running
€ 55.00koop bij all4running
Bekijk alle sport bh's

Voordelen van hardlopen tijdens de zwangerschap

 • Door te bewegen zorg je voor een goede doorbloeding naar de placenta.
 • Sporten levert je energie op. 
 • Vaak slaap je beter als je sport.
 • Je houdt een goede conditie wat je tijdens de bevalling goed kan gebruiken.
 • Hardlopen zorgt voor de aanmaak van endorfine, een stofje dat zorgt dat jij je gelukkiger en vrolijker voelt. 
 • Het helpt je om zwangerschapskilo’s onder controle te houden.

7 tips voor hardlopen tijdens de zwangerschap

 1. Het is niet nodig om je hartslag te controleren. Luister naar je lichaam en gevoel. Je moet niet buiten adem raken en gewoon kunnen praten, anders moet je het tempo aanpassen.
 2. Accepteer dat het hardlopen op een lager pitje staat, stel je verwachtingen bij en ga niet over je grenzen heen. Loop langzamer, kortere afstanden, neem pauze en luister naar je lijf!
 3. Door de druk op je blaas, moet je waarschijnlijk vaker naar het toilet. Pas je rondje hierop aan. Minder drinken is geen optie, je moet genoeg vocht binnen krijgen.
 4. Let er op dat je voldoende eet en de juiste voedingsstoffen en mineralen binnen krijgt. De spijsvertering kan tijdens de zwangerschap veranderen, waardoor je in combinatie met hardlopen anders moet gaan eten.
 5. Als je twijfelt of ergens pijn voelt, dan stop je meteen.
 6. Hormonen zorgen ervoor dat je banden en pezen losser worden. Dit kan een verhoogd risico op blessures geven. Loop minder intensief.
 7. Je borsten veranderen en worden groter, zorg voor een extra goede sport bh, om klachten te voorkomen.
Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen per zwangerschapstrimester

Je hebt verschillende fases tijdens je zwangerschap. Hoe iedereen zich in deze fase voelt is natuurlijk per persoon verschillend. Hieronder lees je een leidraad in combinatie met hardlopen.

Hardlopen in trimester 1 (week 1-12)

In de eerste drie maanden van je zwangerschap is er normaal gesproken geen belemmering om hard te lopen. Je baby is nog klein, zit goed verstopt, je buik is nog nauwelijks gegroeid. Veel vrouwen ervaren in deze periode moeheid, pijnlijke borsten en misselijkheid. Dit kan de motivatie om hard te lopen verminderen. Als je bijvoorbeeld vaak moet overgeven, is hardlopen niet verstandig. Je hebt dan niet genoeg energie. Soms helpt hardlopen een zwangere vrouw juist door deze periode heen, omdat het ontspanning geeft. Het is een kwestie van uitproberen en voor iedereen anders.

Hardlopen in trimester 2 (week 13-26)

In deze periode neemt de misselijkheid af en krijg je meer energie. Er zijn nog veel vrouwen die met gemak en plezier hardlopen in deze periode. Wel wordt je buik steeds groter en worden je spieren slapper door de hormonen. De baby kan drukken op je bekkenbodemspieren. Het is belangrijk dat je de bekkenbodemspieren extra traint. Luister goed naar je lichaam! Als je klachten hebt, stop dan direct met hardlopen en vraag advies aan een arts.

Hardlopen in trimester 3 (week 27-40)

In deze fase zie je weinig vrouwen hardlopen. Je buik kan behoorlijk in de weg zitten, je kan last hebben van harde buiken, bekken- en rugklachten. Bij de meeste vrouwen neemt de behoefte om hard te lopen ook af. Toch is het van belang om in beweging te blijven. Kies voor een alternatief, een lage intensiteit sport, want bewegen blijft gezond voor moeder en kind!

Hardlopen na de bevalling

Tot in ieder geval 12 weken na de bevalling is het beter om alleen hele rustige bewegingen te doen, zoals wandelen, yoga of lichte cardio. Je bekkenbodem en buikspieren moeten eerst herstellen van je zwangerschap en bevalling, voordat je weer kan sporten. Ook als je geen klachten hebt, kan je beter eerst herstellen. Dit doe je om vervelende pijntjes op latere leeftijd te voorkomen.

Na 12 weken én als je volledig klachtenvrij bent, kan je het hardlopen met een rustig schema weer oppakken. Twijfel je? Laat je dan adviseren! Als je te vroeg gaat sporten, kan dit blijvende schade veroorzaken. Stel je verwachtingen bij en ga niet over je grenzen heen. Je moet het hardlopen echt weer opbouwen, net of je van een ernstige blessure terug komt. Je hormonen zijn nog niet in balans en je slaapt waarschijnlijk slechter, waardoor je minder energie hebt en meer tijd nodig hebt om te herstellen. Als je borstvoeding geeft, let dan goed op voldoende vochtinname en draag een goede sport bh.

Hardlopen tijdens je zwangerschap is heerlijk ontspannen en gezond voor moeder en kind. Wel is dit per persoon én per zwangerschap verschillend. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog. Luister altijd naar je lichaam, leg jezelf geen druk op en geniet!

De beste hardloop kinderwagens

Wil je na je bevalling het hardlopen weer oppakken? Goed idee! Waarom niet hardlopen met je baby in een buggy? Super gezellig en efficiënt. Maar voordat je gaat hardlopen met je kindje in een hardloop kinderwagen, moet je wel even aan een aantal dingen denken. Zo loop je veilig en met veel plezier! Lees meer in ons uitgebreide artikel over hardloop kinderwagens.

Thule

Eén van de bekende merken voor hardloop kinderwagens is Thule. Ook heel geschikt om lange afstanden en intensief mee te wandelen. De modellen van Thule zijn licht van gewicht, veilig en comfortabel met een strak design. Overal is aan gedacht, zodat hardlopen met je baby veilig en plezierig is.

Thule Urban Glide 2 Dark ShadowThule Urban Glide 2 Dark Shadow - € 649.00
koop bij bol
€ 649.00koop bij bol
Thule Urban Glide ReiswiegThule Urban Glide Reiswieg - € 229.00
koop bij bol
€ 229.00koop bij bol
Thule Urban Glide 2 Majolica BlueThule Urban Glide 2 Majolica Blue - € 679.00
koop bij bol
€ 679.00koop bij bol

Joovy

Degelijk geprijsd met een uitstekende kwaliteit. De kinderwagen is eenvoudig, sterk stijlvolle en praktisch. Genoeg opbergruimte voor de nodige spulletjes en makkelijk op te bergen. Ideaal voor een rondje hardlopen of lekker stuk intensief wandelen.

Joovy Zoom 360 Ultralight Jogging Kinderwagen - Zwart - Sterk - Praktisch - Joggen - HardlopenJoovy Zoom 360 Ultralight kinderwagen voor hardlopen - € 269.95
koop bij bol
€ 269.95koop bij bol

Hauck Runner

Een sportieve kinderwagen geschikt voor wandelen en hardlopen. Comfortabel voor de baby en handig in gebruik. Wendbaar en rijdt soepel. Mogelijkheden om spullen mee te nemen en makkelijk in te klappen.

Hauck Runner Buggy - uitvoering voor joggers - Zwart/Neon GeelHauck Runner Kinderwagen - € 167.00
koop bij bol
€ 167.00koop bij bol
Hauck Runner 3 - Buggy - Jungle GreenHauck Runner Kinderwagen - € 345.00
koop bij bol
€ 345.00koop bij bol
Kalenji dames hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen hoeven niet duur te zijn! Decathlon ontwikkelde deze lichte en goed dempende hardloopschoenen voor wie tot 10 km per week rent. Deze hardloopschoen is licht en goed dempend dankzij het CS-concept in de hiel en absorbeert bijzonder goed de schokken tijdens het hardlopen. Nu voor slechts €34,99

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
trailrunning
Lees verder

Trailrunning, jouw nieuwe uitdaging?

Steeds meer hardlopers zoeken naar een nieuwe uitdaging. Niet meer hardlopen op asfalt met verkeer om je heen, geen zin meer in wedstrijden, maar je grenzen verleggen in de natuur. Trailrunning is een snel groeiende sport en razend populair! Wil jij weten waarom?
hardlopen op een loopband
Lees verder

Hardlopen op een loopband of buiten. Wat is beter?

Terwijl sommige hardlopers zich liever buiten in het zweet werken, kiezen anderen voor de loopband. Zeker als het buiten koud is, is het heel verleidelijk om thuis of in de sportschool op de loopband te trainen. Is dat aan te raden als je normaal buiten traint? En maakt het verschil? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
drinken en hardlopen
Lees verder

Wat kun je het beste drinken voor, tijdens en na het hardlopen?

Drinken wordt vaak onderschat en vergeten. Goed drinken is minstens zo belangrijk als gezonde voeding. Voldoende drinken is zonder sporten al van belang, laat staan wat drinken betekent als je ook nog hardloopt. Maar wanneer en hoeveel moet je dan drinken?