hardlooptermen

Dit betekenen al die hardlooptermen

Pronatie? Taperen? Haas? Beginnen met hardlopen is toch heel simpel? Kom ik ineens allemaal moeilijke woorden tegen! Wat wordt er bedoeld met al die hardlooptermen? De betekenis van het woord hardlopen (1. om het snelst lopen en 2. een tijd lang snel lopen) volgens Van Dale snappen we allemaal wel. Maar er zijn veel vaktermen die wat meer uitleg nodig hebben. Wij helpen je met dit handige woordenboek, 20 veel voorkomende hardlooptermen op een rijtje:

Vind de juiste hardloopschoenen

Weet jij niet welke hardloopschoenen het beste voor jouw zijn? Voorkom blessures! Met de Online Shoe Advisor van All4running kom je erachter welk model hardloopschoenen het beste bij jou past.

1. Demping

De demping in je hardloopschoenen zorgt ervoor dat bij elke stap die je zet de schokken in je knieën en enkels worden opgevangen. Hierdoor heb je minder kans op blessures.

2. Ademende kleding

Kleding die het zweet van je lichaam verplaatst naar een tweede laag of de buitenlucht, waar het vervolgens verdampt. Voor jou als hardloper ideaal, want je blijft droog en warm of juist koel. Elk merk gebruikt hiervoor zijn eigen termen. Nike noemt het bijvoorbeeld Dri-FIT en bij Adidas gebruiken ze de term Climacool.

3. Pronatie

Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het hardlopen. Dit is een natuurlijke beweging die je onderbeen maakt om schokken van de landing op te vangen. Bij het kiezen van de juiste hardloopschoen, is het belangrijk dat je weet welke pronatie jij hebt. Het kan betekenen dat je meer demping of stabiliteit nodig hebt om blessures te voorkomen. Er zijn drie soorten pronatie: neutrale pronatie, overpronatie (antipronatie) en onder pronatie (supinatie).

Vier goede antipronatie hardloopschoenen met extra stabiliteit om overpronatie te voorkomen:

ASICS GT-4000 3 HerenAsics GT-4000
Antipronatie hardloopschoen voor heren
- € 149.95
koop bij all4running
€ 149.95koop bij all4running
Nike Air Zoom Structure 25 Premium HerenNike Air Zoom Structure
Antipronatie hardloopschoen voor heren
- € 139.95
koop bij all4running
€ 139.95koop bij all4running
ASICS Gel Kayano Lite 3 DamesAsics Gel Kayano
Antipronatie hardloopschoen voor dames
- € 107.95
koop bij all4running
€ 107.95koop bij all4running
Brooks Adrenaline GTS 23 DamesBrooks Adrenaline
Antipronatie hardloopschoen voor dames
- € 150.00
koop bij all4running
€ 150.00koop bij all4running
Bekijk alle hardloopschoenen

4. Gore-Tex

Gore-Tex is een coating dat in kleding wordt gebruikt zodat het winddicht, waterdicht en ademend is. Dit zorgt ervoor dat je droog blijft met regen en geen last hebt van zweet en warmte. Het staat wereldwijd bekend om hoge kwaliteit en duurzaamheid.

5. Marathon

Een hardloopwedstrijd over een afstand van 42,195 kilometer. De halve marathon is, zoals de naam het al zegt, de helft van de marathon. Om precies te zijn, een hardloopwedstrijd van 21,0975 kilometer.

6. Duurloop

Een duurloop, ook wel langeafstandsloop genoemd, is een hardlooptraining waarbij je op een gelijkmatig rustig tempo rent om je conditie te verbeteren. Het tempo moet je zo aanpassen, zodat je altijd kan blijven praten en niet buiten adem raakt. Daarnaast is de training belangrijk om je spieren en gewrichten te laten wennen aan het hardlopen. Deze training kan je elke keer uitbouwen naar meer kilometers.

7. Interval

Een interval is een zeer effectieve methode om sneller te worden met hardlopen. Een intervaltraining bestaat uit een serie herhalingen van intensieve, korte sprints afgewisseld met stukken op een heel rustig tempo. Trainen op een wisselend tempo is veel effectiever dan alleen hardlopen op een constant tempo. Als je dit goed uitvoert, kan je elke interval goed aan. Tijdens de rustmomenten herstelt je lichaam zich en zo wordt het steeds sterker.

8. Tempoloop

Een tempoloop is een korte duurloop waarbij je op een hogere snelheid traint dan normaal je duurloop. Het is een goede voorbereiding als je wedstrijden gaat lopen. Je ademhaling gaat omhoog, zodat je niet naar lucht snakt maar ook niet meer heel makkelijk kan praten. Je loopt dus harder dan bij je duurloop, maar langzamer dan bij je intervaltraining.

9. Fartlek

Waarschijnlijk één van de vreemdste hardlooptermen. Een fartlek training is een gevarieerde training die bestaat uit wisselende snelheden en intensiteiten. Het idee is dat je vrij gaat hardlopen, zonder vast tempo en zonder plan. Bij deze manier van lopen is de omgeving je speeltuin. Je blijft altijd rennen en stopt niet met bewegen om te beslissen wat je gaat doen. Met deze training verbeter je de snelheid. Daarbij is het super motiverend!

10. Trailrun

Trailrunning is tof, avontuurlijk, uitdagend én pittig. Het vraagt veel van je lichaam, maar het is zo gaaf dat je het ervoor over hebt! Trailrunning is off-road hardlopen: onverharde paden, mul zand, modder, door de natuur, over heuvels, boomstronken, rotsen en beekjes. Het is een actieve duurloop in de natuur waarbij je grenzen verlegt, jezelf uitdaagt, rent tot het uiterste, springt over omgevallen bomen, reeën tegenkomt, een heuvel pakt en bovenop geniet van het uitzicht.

11. Hersteltraining

Je lichaam heeft herstel nodig, je kan kiezen uit passief (zonder inspanning) of actief herstellen (hersteltraining). Een actieve hersteltraining is een hele langzame training van ongeveer 30 minuten na een intensieve training of wedstrijd de dag ervoor. Het helpt je spieren om te herstellen, je lichaam wordt los, dit werkt sneller dan een passief herstel. Je kan ook kiezen voor een activiteit als wandelen, fietsen of zwemmen. Als je maar heel rustig traint.

12. Rustdag

Een woord die sommige hardlopers liever niet in het woordenboek zien. Een rustdag is geen teken van zwakte, maar de belangrijkste dag in je trainingsschema. Het zorgt voor herstel, zowel lichamelijk als mentaal.

13. Haas

Een haas, ook wel een pacer genoemd, is iemand die andere hardlopers tijdens een wedstrijd begeleid. Ze lopen met een zichtbare eindtijd op een ballon of vlag waarbij jij kan aansluiten om ervoor te zorgen dat je niet te snel of te langzaam loopt. Zo loop je constant en haal je de eindtijd die je in gedachten hebt.

14. Runners high

Een gevoel van geluk wat hardlopers kunnen ervaren als ze langere tijd hardlopen. Dit wordt veroorzaakt door de endorfines die tijdens het rennen worden aangemaakt in je hersenen. Endorfines zijn (poly)peptiden die in het lichaam werken als neurotransmitters: de chemische stoffen in ons brein die ervoor zorgen dat pijnprikkels minder snel toegang vinden tot ons zenuwsysteem, waardoor we letterlijk minder pijn voelen.

15. Core stability

Core stability: De stabiliteit in je romp om het lichaam in balans te houden. Een sterke romp verbetert je hardloopprestaties en je lichaamshouding.

16. Taperen

Een van de hardlooptermen die wellicht wat onbekender is. Taperen of tapering is de periode voor een grote hardloopwedstrijd – zoals een hele of halve marathon – waarin je alsmaar minder traint. Het is een essentieel onderdeel van elk trainingsschema en zorgt ervoor dat je uitgerust en in topvorm aan de start verschijnt.

17. Beat van de muziek

Iedereen heeft zijn eigen muziekvoorkeuren. Als je muziek luistert tijdens het hardlopen, is het belangrijk om naar de beats per minute (bpm) te kijken. Dit is het aantal tellen per minuut die als maat gebruikt wordt voor het tempo van muziek en hardlopen. Het is makkelijk uit te leggen aan de hand van een klok. In 1 minuut zitten 60 seconden. Elke seconde is een beat. Je hebt dus 60 beats-per-minute. Als je 120 bpm hebt, dan is je tempo dus 2x zo hoog. Wil je ook hardlopen met muziek? Dit zijn 3 meest populaire hardloop hoofdtelefoons van het moment:

Apple AirPods 2 met oplaadcaseApple Airpods - € 159.00
koop bij coolblue
€ 159.00koop bij coolblue
Aftershokz Aeropex - Bone conduction oordopjes met bluetooth - GrijsAftershokz - € 119.00
koop bij bol
€ 119.00koop bij bol
Miiego AL3+ Freedom MenMiiego AL3+ Freedom - € 89.00
koop bij runningdirect
€ 89.00koop bij runningdirect
Draadloze sportoordopjes elite 4 active zwart bluetoothDecathlon draadloze sportoordopjes - € 119.99
koop bij decathlon
€ 119.99koop bij decathlon
Miiego MiiBuds Action 2MIIEGO MiiBUDS Action II - € 118.95
koop bij all4running
€ 118.95koop bij all4running
Bekijk alle hoofdtelefoons voor hardlopen

18. Verzuring

Na een intensieve training kunnen je spieren branderig aanvoelen, de spieren zijn verzuurd. Tijdens het sporten verbrandt je lichaam koolhydraten waardoor de afvalstof melkzuur geproduceerd wordt. Om dit weer te verbranden heeft je lichaam voldoende zuurstof nodig. Zolang de balans goed is tussen de productie en verbranding van melkzuur is er niks aan de hand. Als er teveel melkzuur vrijkomt door een lange intensieve training en er te weinig zuurstof is om de melkzuur te verbanden, gaan je spieren verzuren.

19. Warming-up

Een warming-up doe je voor het hardlopen om je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Je warmt de spieren op en maakt ze soepel. Essentieel voor elke training en elke hardloper.

20. Cooling-down

Na het hardlopen laat je het lichaam afkoelen en breng je het tot rust door middel van een cooling-down. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Zo voorkom je spierpijn, kramp en blessures én bevorder je het herstel.

Nu heb je ook kennis van 20 veel voorkomende hardlooptermen. Klaar om te gaan, veel hardloopplezier!

De tien, de halve en de hele

Aan de finish gekomen met het gevoel dat er toch meer in zat? Ondanks die hardloop-apps, online community’s, hartslagmeters en urenlange training? Tijd voor een wat grondiger aanpak. Loop sneller, voorkom blessures en haal meer voldoening uit het lopen.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlopen gaat beter in de avond
Lees verder

Hardlopen gaat beter in de avond

Hardlopen gaat beter in de namiddag of avond, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Birmingham. Zij stellen dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging. Dus stel je ochtendrondje maar uit en draai je nog een keer lekker om, want later opstaan leidt tot betere sportprestaties in de avond.
Hardlopen op vakantie
Lees verder

8 tips voor hardlopen op vakantie

Wat is er nou mooier dan hardlopend je vakantiebestemming verkennen? Hardlopen kan tenslotte overal, daarom acht tips om lekker te trainen als je op vakantie gaat. Pak die hardloopschoenen dus maar in!
hardlopen in de zomer
Lees verder

Hardlopen in de zomer

De temperatuur neemt toe. Heerlijke dagen om te gaan hardlopen. Toch zijn er bij die hoge temperaturen zaken waar je extra aandacht aan moet besteden. Daarom 7 tips voor hardlopen in de zomer bij warm weer.