hardlopen met wind

Hardlopen met wind: 5 tips om de storm te verslaan

“Het waait, ik ga niet hardlopen met wind, ik loop alleen met mooi weer”. Juist niet! Hardlopen met wind heeft vele voordelen en is echt genieten. Laat je niet tegenhouden door de wind. Pas je training een beetje aan voor een heerlijk rondje hardlopen. Met deze 5 praktische tips gebruik je de wind in je voordeel en versla je de storm!

Voordelen van hardlopen met wind

Hardlopen met wind kost natuurlijk meer kracht en energie. Dit is een goede manier om je spieren extra aan het werk te zetten, het is een soort conditie- en krachttraining in één. Het effect van een sportschool, maar dan buiten en ook nog gratis. Daarnaast word je mentaal uitgedaagd, dit is zowel bij hardlopen als in je dagelijkse leven altijd handig.

1. Goede houding

Om blessures te voorkomen is een goede houding van belang. Je hebt de neiging om met wind anders te lopen, namelijk naar voren gebogen. Let hier op, houd je hoofd omhoog en je romp recht. 
Het kan nodig zijn om de grootte van je stappen aan te passen. Het loopt prettiger om kleinere stapjes te doen in plaats van grote stappen. Zo verhoog je het ritme tegen de wind in en kom je makkelijker vooruit. Gebruik ook je armen wat intensiever en laat ze meebewegen met de pasjes. 

2. Mentaal 

Hardlopen in de wind is voor sommige hardlopers mentaal een uitdaging. Je kan geen zin hebben om te gaan, het kan frustraties opleveren tijdens het lopen, omdat het veel meer kracht kost en het je minder oplevert of je kan achteraf balen van een langzamere tijd. Op zich begrijpelijk, zeker als je voor een wedstrijd of op tijd traint, maar je kan dit beter loslaten. Denk niet constant aan hoe vervelend de wind is, maar stel je doelen bij, wees trots op jezelf dat je gaat en geniet ervan dat je mag en kan hardlopen.

3. Pas je training aan 

Zeker als je nog niet vaak in de wind hebt gelopen, is het verstandig om de training korter en minder intensief te maken. Het kost namelijk al een stuk meer kracht door de wind en het is beter om goed te letten op je houding. 

Je kan de wind ook gebruiken als intervaltraining. Als je tegen de wind in versneld en daarna met de wind in de rug rustig rent, heb je een prima intervaltraining. Je herstelt van je versnelling met de wind mee, dat levert je weer energie op voor de volgende versnelling. Een leuke ervaring en afwisselende training. 

4. Kies voor goede kleding

Goede hardloopkleding is bij alle weersoorten van belang. Als het waait is het fijn om wat strakkere kleding aan te trekken. Je voelt dan minder weerstand en hebt geen last van een klapperend hardloopjack. De wind kan het ook kouder maken dan het lijkt, dus een extra laagje is wellicht lekker. Hieronder vind je winddichte hardloopjacks voor dames en heren van goede kwaliteit die de wind buiten de deur houden.

Winddichte hardloopjacks voor dames

Adidas Run It 3B Windbreak Jacket DamesAdidas Run It 3B Windbreak Jacket Dames - € 29.95
koop bij all4running
€ 29.95koop bij all4running
Craft ADV Charge Wind Jacket DamesCraft ADV Charge Wind Jacket Dames - € 35.95
koop bij all4running
€ 35.95koop bij all4running
Adidas Trail Windbreaker Jacket DamesAdidas Trail Windbreaker Jacket Dames - € 39.95
koop bij all4running
€ 39.95koop bij all4running
Windjack voor atletiek dames club geelWindjack voor atletiek dames club geel - € 14.99
koop bij decathlon
€ 14.99koop bij decathlon
Windjack voor atletiek dames club roodWindjack voor atletiek dames club rood - € 14.99
koop bij decathlon
€ 14.99koop bij decathlon
Windjack voor atletiek dames club blauwWindjack voor atletiek dames club blauw - € 14.99
koop bij decathlon
€ 14.99koop bij decathlon
Bekijk alle hardloopjacks

Winddichte hardloopjacks voor heren

Nike Windrunner Jacket HerenNike Windrunner Jacket Heren - € 57.95
koop bij all4running
€ 57.95koop bij all4running
Nike Repel AIR Windrunner Jacket MenNike Repel AIR Windrunner Jacket Men - € 64.00
koop bij runningdirect
€ 64.00koop bij runningdirect
Under Armour Rain/Wind Outerwear Heren Sportjas - Maat MUnder Armour Rain/Wind Outerwear Heren Sportjas - Maat M - € 68.95
koop bij bol
€ 68.95koop bij bol
Mouwloos windjack voor hardlopen heren run wind fluogeelMouwloos windjack voor hardlopen heren run wind fluogeel - € 11.99
koop bij decathlon
€ 11.99koop bij decathlon
Hardloopwindjack voor heren run wind zwartHardloopwindjack voor heren run wind zwart - € 14.99
koop bij decathlon
€ 14.99koop bij decathlon
Bekijk alle hardloopjacks

Op zoek naar een winddicht hardloopjack? Check dan ook onze shop waarin je het aanbod vindt van alle grote webwinkels zoals All4running, Bol.com, Decathlon en Runningdirect. Bekijk het volledige aanbod hardloopjacks in de shop.

5. Pak de voordelen van hardlopen met wind!

Het werkt motiverend om het eerste gedeelte tegen de wind in te lopen, dan heb je het zwaarste deel aan het begin meteen gehad. Sommige hardlopers gaan graag een extra uitdaging aan. Draai dit dan om, dan heb je een extra mentale training en ren je eerst met de wind mee en terug tegen de wind in. Dit kan je kracht en motivatie geven. En je geeft niet op, je zal toch echt naar huis moeten!

Dus… hoor de wind waait door de bomen. Lekker gaan hardlopen!

Loop lekker binnen met de FitBoostR loopband voor thuis

Wil jij ook thuis sporten en aan je conditie werken? Deze loopband is speciaal ontworpen voor wie fit wil blijven en calorieën wil verbranden. De loopband is bijzonder geschikt voor mensen die minder ruimte in huis hebben. Door het inklapbare ontwerp kun je deze makkelijk opbergen.Nu voor slechts € 399,-.Bestel direct en vertrouwd via Bol.com en je kunt er morgen al op hardlopen.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikelen
warming-up voor hardlopen
Lees verder

De ultieme warming-up voor hardlopers

Voordat je gaat hardlopen, is het van belang je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Dit doe je met een warming-up. Door de verhoogde hartslag zijn ook je hart en longen klaar voor de training of wedstrijd. Met deze warming-up van 15 tot 20 minuten ga je goed van start.
hardlopen bij koud weer in de winter
Lees verder

Hardlopen bij koud weer

Hardlopen bij koud weer in de winter is niet altijd een pretje. De trainingen in dit seizoen zijn dan ook alleen weggelegd voor de echte doorzetter. Geen paniek! Met deze 12 tips blijf je deze winter vrolijk doorlopen en ga je fit het voorjaar in.
conditie opbouwen met hardlopen
Lees verder

Conditie opbouwen doe je zo

Ben jij vaak buiten adem wanneer je de trap op loopt of een sprintje trekt om de bus te halen? Misschien het moment om je conditie te verbeteren. Ga jij die uitdaging aan?