Thermokleding

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Als je het koud hebt tijdens de hardlooptraining, presteer je minder en verdwijnt het plezier, waardoor je sneller stopt met trainen. Dit is zonde want hardlopen in de kou is hartstikke gezond voor je immuunsysteem. Blijf vooral hardlopen bij koud en guur weer, investeer in de juiste thermokleding. Lees hieronder waar je op moet letten. 

De werking van thermokleding

Veel sporters denken dat thermokleding je vanzelf warm houdt. Dat is niet waar, daarvoor moet je echt bewegen. Warmte in je lichaam ontstaat door beweging die jij zelf veroorzaakt door te sporten. Als je het koud hebt en je begint met hardlopen, dan zul je merken dat je het steeds warmer krijgt. De thermokleding is vervolgens in staat om je lichaam warm te houden, zolang je maar blijft bewegen. Het werkt isolerend, laat wel lucht door en zorgt ervoor dat het zweet goed afgevoerd wordt, zodat je geen nat lichaam krijgt. 

Ik haat hardlopen

Ik haat hardlopen

Ik háát hardlopen! Dit is wat meervoudig marathonloopster Hedwig van Bree letterlijk riep na haar allereerste rondje joggen door het park. Dit is het verhaal van een vrouw die zichzelf terugvond toen ze de hardloopster in zichzelf ontdekte. » Meer informatie

Hoe draag je thermokleding?

Thermokleding draag je meteen op de huid en werkt het beste als het goed aansluit op je lichaam. Je hebt verschillende diktes die geschikt zijn bij bepaalde temperaturen of intensiteit van de beweging. Hardlopen is een intensieve sport, waardoor het vaak niet nodig is de dikste variant te kiezen, je warmt jezelf tijdens de training goed op. Het is per hardloper afhankelijk welke thermokleding het beste bij jou past. 

De voordelen van thermokleding op een rij:

 • Het zorgt ervoor dat je zweet goed afgevoerd wordt. 
 • Thermo is vaak naadvrij, zodat het lekker zit en nergens irriteert. 
 • De stof zit dicht op je huid en is elastisch, zodat het je bewegingsruimte niet beperkt.
 • Het is een dunne stof die lucht doorlaat, maar ook goed isoleert en sneldrogend is.
 • Wil je thermokleding kopen? Bezoek dan onze shop voor een uitgebreid assortiment thermoshirts, thermohandschoenen en thermobroeken.

3-lagensysteem

Thermokleding wordt vaak gedragen volgens het 3-lagensysteem. Dit systeem voorkomt dat je het koud hebt en dat je nooit meer nat bent van het zweet. Het 3-lagensysteem wordt met name gebruikt om het bovenlijf warm te houden. Meer dan twee lagen voor je onderlijf beperkt je bewegingsvrijheid.

Laag 1 – basislaag

 • Thermokleding 
 • Gedragen meteen op de huid 
 • Zorgt ervoor dat vocht wordt opgenomen, hierdoor blijft je lichaam droog en warm 
 • Geeft basis warmte

Laag 2 – isolatie

 • Zorgt voor isolatie, het houdt je lichaamswarmte vast
 • Hardloopshirt met korte of lange mouwen
 • Deze laag draag je losser dan de eerste laag, zodat de functie voor isolatie tussen de twee lagen optimaal werkt
 • Voert het vocht verder af, zodat de functie van laag 1 goed werkt

Laag 3 – bescherming

 • Beschermende laag tegen weersomstandigheden 
 • Wind- en waterdicht of waterbestendig
 • Ademend materiaal, waardoor warmte en zweet afgevoerd worden  

Tot slot 2 handige weetjes:

 1. De beste thermokleding bestaat niet. Dat komt omdat niet elk kledingstuk geschikt is voor elk weertype en het jouw persoonlijke voorkeur is. Het is belangrijk dat je goed kijkt wat er bij jouw lichaam past. Laat je niet verleiden door de prijs, duur is niet altijd beter. 
 2. Thermokleding kan je in alle seizoenen dragen. Het zorgt voor een optimaal vochttransport. Zo blijft je lichaam bij warm weer droog en koel, draag dan een dunne laag voor een hoog ademend vermogen.

Wil je thermokleding kopen? Bezoek dan onze shop voor een uitgebreid assortiment thermoshirts, thermohandschoenen en thermobroeken.

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
15
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
hardlooproute
Lees verder

Hoe stippel je een hardlooproute uit?

Loop je elke keer hetzelfde rondje en wil je wat afwisseling? Stippel dan eenvoudig je hardlooproute vooraf online uit. In dit artikel beschrijven we een aantal handige sites waarmee dat kan.
hardloopschoenen
Lees verder

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Een goede hardloopschoen is van belang om blessurevrij en met veel plezier te lopen. Maar wat maakt een hardloopschoen nu een goede schoen? En waar moet je nu specifiek op letten bij het kopen van hardloopschoenen?
Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?
Lees verder

Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Je hardloopschoenen zijn je beste hardloopmaatje! Zorg goed voor ze en vervang ze op tijd. Voor je het weet voelen de kilometers loodzwaar aan of heb je een vervelende blessure te pakken. Maar wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?