Hardlooptips

10 verrassende hardlooptips die je direct kunt toepassen

Hardlopen is een sport voor iedereen. Of je nou beginner, gevorderd of wedstrijdloper bent… iedereen kan zichzelf een hardloper noemen. Er zijn mensen die niet zonder kunnen en er zielsgelukkig van worden, er zijn ook mensen die hardlopen haten. Het aantal hardlopers in Nederland groeit nog steeds. Sommigen met een reden en doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of conditie opbouwen. Anderen omdat ze een sport willen beoefenen die op elke tijd en plek kan. Hardlopers heb je in allerlei soorten en maten, maar deze 10 hardlooptips zijn er voor iedereen!

1. Loop niet alleen met mooi weer

Wind en regen? Daar kunnen wij wel tegen! Geniet van hardlopen in alle seizoenen. Het heeft voordelen om te rennen in alle weersomstandigheden. Het werkt positief voor het verleggen van je grenzen en zorgt voor een mentale uitdaging. En met een goed waterdicht hardloopjack blijf je lekker droog.  

2. Ga juist niet hardlopen

De rustdag, een woord dat lang niet bij alle hardlopers populair is. Er zijn hardlopers die deze dag verschrikkelijk vinden, terwijl anderen er juist van genieten. Een rustdag is geen teken van zwakte, maar de belangrijkste dag van je week. Je kan niet zonder, dus plan deze in en geniet van je rustdag

3. Zorg goed voor je hardloopschoenen

Je belangrijkste maatje zijn je hardloopschoenen. Deze hebben net als jij na een training wat aandacht nodig. Zo houden ze bijvoorbeeld niet van regen, maar vinden ze het ook niet lekker om op te drogen bij de verwarming. Hardloopschoenen zijn dol op een rustdag, na een training hebben je hardloopschoenen tot wel 48 uur rust nodig om te herstellen, afhankelijk van de intensiteit en duur. Een makkelijke manier om je schoenen droog en fris te houden is met de schoenendroger van Shoefresh. Deze reinigt je schoenen in 5 minuten en pakt schimmels en bacteriën aan die stank, maar ook voetschimmel en kalknagels kunnen veroorzaken.

Shoefresh Multi-verfrisser & Schoenendroger - Geurvreters voor schoenen – Schoendroger - WitShoefresh Schoenverfrisser & Schoenendroger - € 155.00
koop bij bol
€ 155.00koop bij bol
Shoefresh Schoendeo – Geurvreter voor schoenen – Hygiënische Schoenen spray / Schoenendeo - 150mlShoefresh Schoendeo Geurvreter - € 16.00
koop bij bol
€ 16.00koop bij bol
Bekijk meer schoenverfrissers

4. Zorg voor afwisseling

Verleg je grenzen en daag jezelf eens uit. Wissel je trainingen af, doe ook eens een interval, heuvel of fartlek training. Hiermee bouw je spieren, conditie en kracht op. Je moet jezelf, maar ook je lichaam uitdagen. En daarnaast is het ook nog goed voor de motivatie!

5. Eet gezond

Hardlopen is gezond, een goed eetpatroon is gezond… de combinatie is echt super gezond! Als hardloper is het belangrijk goed voor je lichaam te zorgen, dat doe je ook met een gezond eetpatroon. Dat betekent echt niet dat je geen taartje mag eten op een verjaardag. Je eet bewust, afwisselend en volgens de schijf van vijf. Nog meer hardlooptips? Op naar tip 6!

6. Hou je motivatie vast

Iedereen heeft weleens geen zin om hard te lopen. Met een aantal kleine aanpassingen is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Loop bijvoorbeeld je rondje eens andersom of stap eerst 10 minuten op je fiets en begin daar met rennen om een nieuw hardlooprondje uit te proberen. Gebruik de natuur als speeltuin, sprint tussen twee bomen in, pak een heuveltje, ren een trap op of spring over een omgevallen boom. 

7. Plan je training in je agenda

Mensen houden van gewoontes. Zet je training elke week in je agenda en het wordt automatisch onderdeel van je weekindeling, net als boodschappen doen en de was ophangen. Het kan ook helpen om je trainingen in te plannen en bij te houden in een hardloopdagboek. Wij zijn fan van het hardloopdagboek dreams van olympisch atlete Susan Krumins, waarin je doelgericht werkt aan het bereiken van jouw ultieme hardloopprestatie.

Hardloopdagboek DreamsHardloopdagboek Dreams - € 23.45
koop bij bol
€ 23.45koop bij bol
Hardlopers logboekHardlopers logboek - € 14.95
koop bij bol
€ 14.95koop bij bol
Bekijk alle hardloopboeken

8. Doe een oefening in de natuur

Naast je hardlooptraining is het verstandig om krachttraining te doen. Maar wat als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan? Oefeningen in de natuur zijn oh zo simpel, je hoeft geen materialen mee te nemen en je kan het gewoon tijdens of na je hardlooprondje doen. 

9. Hou je kleding fris

Lekker hardgelopen en flink gezweet? Niks mis mee, een lekkere pittige training juist! Maar je kleding stinkt en dit stoppen we graag in de wasmachine met veel wasmiddel en wasverzachter. Niet doen! Doe jij dit ook met je stinkende kleren? Lees de tips in ons artikel ‘Zo haal je zweetgeur uit je sportkleding’ hoe je dit beter kan aanpakken. Of bekijk dit overzicht met verfrissers en geurvreters voor hardlopers.

10. Loop ook eens zonder doel

Tot slot de laatste van de hardlooptips. Je trainingen bijhouden met een horloge of hardloop app is super handig en motiverend, lopen met muziek kan heerlijk zijn! Maar loop ook af en toe een rondje zonder iets, het liefst ook nog zonder doel. Gewoon gaan en genieten, dat is zo ontspannend! 

Leuke boeken vol hardlooptips

Op zoek naar nog meer leuke hardlooptips? Wij selecteerden vier hardloopboeken die vol goede tips en adviezen staan die je direct kunt toepassen.

101 tips voor hardlopers101 tips voor hardlopers - € 9.95
koop bij bol
€ 9.95koop bij bol
Alles wat je wilt weten over hardlopenAlles wat je wilt weten over hardlopen - € 19.99
koop bij bol
€ 19.99koop bij bol
Heerlijk hardlopenHeerlijk hardlopen - € 16.50
koop bij bol
€ 16.50koop bij bol
Runner's world 1001 hardlooptipsRunner's world 1001 hardlooptips - € 15.50
koop bij bol
€ 15.50koop bij bol
Bekijk alle hardloopboeken

100+ cadeautips speciaal voor hardlopers

Zoek je een leuk cadeau om te geven aan een hardloper voor Kerst of Sinterklaas? Of voor op je verlanglijstje? Zoek dan niet verder! 100+ cadeautips voor hardlopers voor de feestdagen.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met je hond
Lees verder

Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond is gezellig, motiverend en gezond. Zorg ervoor dat dit veilig en verantwoord is voor je sportieve viervoeter en bereid je goed voor met de volgende tips.
Hardlopen op vakantie
Lees verder

8 tips voor hardlopen op vakantie

Wat is er nou mooier dan hardlopend je vakantiebestemming verkennen? Hardlopen kan tenslotte overal, daarom acht tips om lekker te trainen als je op vakantie gaat. Pak die hardloopschoenen dus maar in!
hardlopen in de regen
Lees verder

Hardlopen in de regen: Zo blijf je warm en droog

Ook in de regen is hardlopen echt prima, sterker nog, het heeft zelfs voordelen. Dus hardloopschoenen aan en gaan! Als je nog twijfelt, lees dan de volgende tips en voordelen voor, zodat ook jij overtuigd raakt.
slaap slapen hardlopen
Lees verder

Slaap beter. Loop beter!

Slaap is van essentieel belang om goed te herstellen van je training. Een uitgerust én fit lichaam brengt je tenslotte verder dan een vermoeid lijf. Logisch? Toch is dit bij veel lopers het meest onderschatte deel van de training.