Zo haal je zweetgeur uit je sportkleding

Zo haal je zweetgeur uit je sportkleding

We kennen het allemaal, zweetgeur in je sportkleding! Veel mensen denken, hoe meer wasmiddel ik gebruik of hoe hoger het aantal graden, des te beter. Door de hoge temperatuur en veel wasmiddel gaan de bacteriën dood en ruikt je hardloopkleding weer fris, toch? Maar niets is minder waar.

Te veel wasmiddel wordt niet goed uitgespoeld en zorgt ervoor dat dode huidcellen in je kleding blijven zitten. Hierdoor komen er juist meer bacteriën en blijven de geuren. Wassen op hoge graden helpt misschien wel tegen geuren, maar dit is niet goed voor de kwaliteit van je sportkleding.

Yoga helpt bij hardlopen

Yoga helpt bij hardlopen

Weinig hardlopers weten het, maar yoga heeft ontzettend veel voordelen. Het versterkt je core stabiliteit, flexibiliteit, balans en een helpt je ademhaling controleren. Weet je niet hoe je moet beginnen? In 9 lessen leert Melanie van Happy Yoga je de basisoefeningen van Yoga. » Meer informatie

Tips om zweetgeur uit je sportkleding te halen

Toch zijn geurtjes in je hardloopkleding makkelijk op te lossen. Probeer eens de volgende tips:

  • Doe je kleding na een training meteen uit, draai het binnenstebuiten en doe het gelijk in de wasmachine. Door het direct te wassen, gaat de zweetlucht er het makkelijkste uit. Lukt dit niet? Hang het dan buiten uit.
  • Stop je kleding 30 minuten in een emmer met koud water en een beker schoonmaakazijn voordat je het in de wasmachine stopt. Als je kleding hebt met oud zweet, laat het dan een nacht weken in de azijn.
  • Gebruik geen wasverzachter, die hoopt zich op in de stof en dit zorgt ervoor dat het water en de wasmiddel slechter bij de zweetlucht kunnen, waardoor het de geur juist vasthoudt. Daarnaast beschadigt de wasverzachter de elastische stof in je kleding.
  • Gebruik niet teveel wasmiddel. Dit kan de vezels van kleding aantasten, waardoor de kwaliteit minder goed blijft.
  • Droog je kleding in de buitenlucht en niet in de droger. Dit voorkomt dat de kleding krimpt en de hitte van de droger verergert de geurtjes juist.
  • Was je kleding binnenstebuiten, dit is ter bescherming van de kleur en zodat de wasmachine de meest vieze kant van de kleding aan kan pakken.
  • Vind je het niet nodig je kleding elke keer te wassen? Je kan ook prima een kort spoelprogramma gebruiken. Of je spoelt het uit in een emmer met water en azijn. Ook kan je de kleding meteen na het hardlopen uit doen en uithangen, het liefst buiten.
  • Sommige mensen willen de kleding na elke training wassen. Doe dit niet te warm, 30 graden is prima, anders krimpt het en kan het de stof beschadigen.
  • Heb je iets wat moeilijk te wassen is? Zoals je hardloopschoenen of een sportas? Gebruik dan een Smellwell Active. Deze zakjes verwijderen nare geurtjes doordat de milieuvriendelijke ingrediënten het vocht absorberen. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om zich te verspreiden. Daarnaast geven de stijlvolle zakjes een natuurlijk frisse geur af, zodat jouw tas of schoenen weer heerlijk ruiken.

Heb jij nog andere tips? Deel het in de reacties

De SmellWell verwijdert nare geurtjes doordat de milieuvriendelijke ingrediënten het vocht absorberen.
De Shoefresh schoenenspray maskeert de geur niet, maar reinigt de schoenen van binnenuit.
Met ShoeFresh reinig en droog je schoenen zonder gebruik te maken van water.

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Gratis e-book: Beginnen met hardlopen

Download het superdikke GRATIS e-book van Run Now om verantwoord en met plezier van start te gaan. Inclusief een gratis hardloopschema: In 12 weken naar 30 minuten lopen. Tips over training, voeding, oefeningen, hardloopgadgets en meer ... Stiekem ook heel leuk voor de ervaren loper. » Meer informatie
Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
Lange hardloopbroek of running tight
Lees verder

Lange hardloopbroek voor in de herfst

De herfst is in aantocht. Ruil de korte broek maar in voor een lange hardloopbroek. Als het wat frisser wordt, een windje staat of regenachtig is, kan het dragen van een lange hardloopbroek, ook wel een tight genoemd, prettig zijn.
Lees verder

Hardloopjack voor de herfst

Hardlopen in de herfst? Natuurlijk, gewoon doen! Zorg ervoor dat je een goed hardloopjack aanschaft. Wat is een goed jack en waar moet deze aan voldoen? Tips voor een goed hardloopjack.
Thermokleding
Lees verder

Wanneer draag je thermokleding met hardlopen?

Als je het koud hebt tijdens de hardlooptraining, presteer je minder en verdwijnt het plezier, waardoor je sneller stopt met trainen. Investeer in de juiste thermokleding zodat je ook bij koud en guur weer blijft hardlopen.