Zo haal je zweetgeur uit je sportkleding en hardloopschoenen

Zo haal je zweetgeur uit je sportkleding en hardloopschoenen

We kennen het allemaal: na je hardlooprondje is het heerlijk je schoenen en kleding uit te trekken en een douche te nemen. Kom je fris en schoon weer terug, ruik je een vieze lucht in huis. Je schoenen en kleding stinken nog! We denken dat dit een zweetlucht is, maar zweet ruik je helemaal niet, de geur wordt veroorzaakt door bacteriën. Dat komt vooral voor op plekken waar je zweet tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld onder je oksels of je voeten. Ja het is vies, maar super makkelijk aan te pakken met de volgende do’s en don’ts!

Dont’s voor je stinkende kleding en hardloopschoenen 

Deze dingen kan je beter niet met je sportkleding doen:

 • Veel mensen wassen stinkende kleding met meer wasmiddel dan normaal. Juist niet handig! Te veel wasmiddel wordt niet goed uitgespoeld en zorgt ervoor dat dode huidcellen in je kleding blijven zitten. Hierdoor komen er juist meer bacteriën en blijven de geuren bestaan. 
 • Een ander zet de was op een hogere temperatuur. Probleem opgelost toch? Nee, ook niet! Wassen op hoge graden helpt misschien wel tegen geuren, maar dit is niet goed voor de kwaliteit van je sportkleding. 
 • Gebruik geen wasverzachter, dit hoopt zich op in de stof van je kleding en zorgt ervoor dat het water en de wasmiddel slechter bij de geurtjes kunnen, waardoor het de geur juist vasthoudt. Daarnaast beschadigt de wasverzachter de elastische stof in je kleding.
 • Droog je kleding niet in de droger. In de droger kan sportkleding snel krimpen en de hitte van de droger verergert juist de geurtjes.

Deze dingen kan je beter niet met je schoenen doen:

 • Stop je schoenen nooit in de wasmachine en droger. Daar houden ze niet van. 
 • Laat je schoenen niet boven de verwarming drogen.

Do's en don'ts voor je stinkende kleding en hardloopschoenen
Do’s en don’ts voor je stinkende kleding en hardloopschoenen

Do’s voor je stinkende kleding en hardloopschoenen

5 tips om zweetgeuren in je sportkleding te voorkomen

 1. De geur gaat er het makkelijkst uit door meteen na de training je kleding te wassen. Stop de kleding direct en binnenstebuiten in de wasmachine. Je kan ook prima een kort spoelprogramma gebruiken. Wassen op 30 graden is ook goed, doe het zeker niet te warm, want dan kan de stof krimpen en beschadigen.
 2. Wil je de lucht uit je kleding halen zonder te wassen? Hang het dan buiten uit, zodat het goed kan luchten.
 3. Gebruik het wondermiddel schoonmaakazijn! Als je kleding erg stinkt kan je het eerst 30 minuten in een emmer met koud water en een beker schoonmaakazijn doen, voordat je het in de wasmachine stopt. Als er nog oude geurtjes in zitten, je kleding ruikt dan vaak erg zuur, laat het dan een nacht weken in de azijn.
 4. Droog je kleding buiten of in de frisse lucht voor een open raam.
 5. Was je kleding binnenstebuiten, dit is ter bescherming van de kleur en zodat de wasmachine de meest vieze kant van de kleding aan kan pakken.

6 tips om zweetgeuren in je schoenen te voorkomen

 1. Droog je schoenen meteen na de training door er wat kranten of keukenpapier in te stoppen. Vervang deze als ze nat of vochtig zijn, totdat de schoenen weer helemaal droog zijn.
 2. Stop je schoenen in een zak in de vriezer. Bacteriën houden niet van kou!
 3. Was je schoenen regelmatig met een zacht borsteltje en een beetje water met sop. Lees voor tips over specifiek jouw schoenen de website van het merk dat jij draagt.
 4. Schoenen hebben net als jij rust en verzorging nodig om te herstellen. Haal het zooltje eruit, laat ze bij droog weer buiten en anders in de schuur luchten en drogen. Zo staan ze de volgende training weer voor je klaar!
 5. Gebruik het wondermiddel soda. Strooi een laagje in je schoenen en laat dit een nacht staan. De soda absorbeert het vocht en doodt de bacteriën. Haal het er de volgende dag weer uit, eventueel met de stofzuiger.
 6. Of gebruik handige hulpmiddelen die op de markt zijn, zoals de Shoefresh schoenenspray, Smell Well Active of Shoefresh pads.

5 manieren om nare geurtjes uit je schoenen te halen

2x 150ml - Shoefresh Schoendeo – Geurvreter voor schoenen – Hygiënische Schoenen spray / SchoenendeoShoefresh Schoenenspray (geurvreter) - € 19.95
koop bij bol
€ 19.95koop bij bol
Shoefresh Bamboe Gelzooltjes – Geurvreters voor schoenen – Anti-zweet inlegzolen heren– Maat 42-46 - 1 paarBamboe gelzooltjes (geurvreter voor schoenen) - € 18.00
koop bij bol
€ 18.00koop bij bol
Bekijk meer schoenverfrissers

Verwijder nare geurtjes met de Smellwell Active

Alle tips gelezen? Tijd om het uit te proberen, zodat je voor altijd klaar bent met vieze geurtjes! Heb je iets wat moeilijk te wassen is? Zoals je hardloopschoenen of een sportas? Gebruik dan een Smellwell Active. Deze zakjes verwijderen nare geurtjes doordat de milieuvriendelijke ingrediënten het vocht absorberen. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om zich te verspreiden. Daarnaast geven de stijlvolle zakjes een natuurlijk frisse geur af, zodat jouw tas of schoenen weer heerlijk ruiken.

SmellWell Active XLSmellWell Active XL - € 12.50
koop bij runningdirect
€ 12.50koop bij runningdirect
SmellWell Active XLSmellWell Active XL - € 12.50
koop bij runningdirect
€ 12.50koop bij runningdirect
SmellWell Active XLSmellWell Active XL - € 12.50
koop bij runningdirect
€ 12.50koop bij runningdirect
SmellWell Active XLSmellWell Active XL - € 12.50
koop bij runningdirect
€ 12.50koop bij runningdirect
SmellWell Active XLSmellWell Active XL - € 12.50
koop bij runningdirect
€ 12.50koop bij runningdirect
Bekijk meer verfrissers
Shokz OpenRun: Dé hoofdtelefoon voor hardlopers

De draadloze sporthoofdtelefoons van Shokz bieden de veiligste manier om naar muziek of podcasts te luisteren zonder je omgevingsgeluid te blokkeren. Dankzij het volledig titanium frame van slechts 26 gram en het open-ear design blijf je bewust en veilig van je omgeving. Samen met een draadloze Bluetooth verbinding is de OpenRun volledig IP67 waterbestendig.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Hoe kies ik een hardloopshirt?
Lees verder

Hoe kies je een goed hardloopshirt?

Een fijn hardloopshirt maakt je runners outfit compleet. Een goed shirt zit comfortabel, heeft een goede pasvorm en voert overtollig vocht snel en effectief af.
Lees verder

Hardloopjack voor de herfst

Hardlopen in de herfst? Natuurlijk, gewoon doen! Zorg ervoor dat je een goed hardloopjack aanschaft. Wat is een goed jack en waar moet deze aan voldoen? Tips voor een goed hardloopjack.
hardloopmuts voor de winter
Lees verder

De beste hardloopmutsen voor de kou

Bij koud en guur weer binnen zitten en wachten tot het warmer wordt? Nee hoor, dat is niet nodig. De echte bikkels trainen gewoon door, hoe koud het ook is. Dat kan ook prima en is zelfs hartstikke gezond. Naast de juiste hardloopkleding, is het aan te raden een hardloopmuts te dragen.
zo kies je de beste hardloopbroek
Lees verder

Zo kies je de beste hardloopbroek

Ben je op zoek naar een hardloopbroek en weet je niet waar je moet beginnen? Ga je voor een korte of lange broek? Wij zetten de soorten hardloopbroeken voor je uiteen en geven tips waar je op moet letten bij het kopen van een hardloopbroek.