4 tips voor het kopen van hardloopschoenen

10 tips voor het kopen van de beste hardloopschoenen

Wil je hardloopschoenen kopen? Dat is een super goed idee! Onze eerste tip: neem de tijd, het vraagt echt wat meer dan het kopen van een brood. Als je hierin wat tijd investeert – met deze tips voor het kopen van hardloopschoenen – heb je later heel veel meer hardloopplezier. Zo voorkom je dat je een te grote schoen koopt of eentje die knelt.

Heb je nog geen idee wat voor hardloper jij bent, welke soorten schoenen er zijn en met welk doel jij wil lopen? Verdiep je hier dan in en lees ons artikel ‘Hoe kies je de juiste hardloopschoenen’. Ben je er al klaar voor om hardloopschoenen te kopen? Je weet of je voor een allround of trail schoen gaat? Je weet hoe en waarvoor je gaat trainen? Wellicht heb je al een voorkeur voor een soort schoen of bepaald merk. Gebruik onderstaande tips voor het kopen van je hardloopschoenen voor heel veel plezierige hardlooprondjes!

1. Laat een loopanalyse maken

Laat een voet- en loopanalyse maken in een hardloopspeciaalzaak. Jouw loopstijl wordt opgenomen met een speciale high-speed camera. Hiermee wordt de beweging van het enkelgewricht goed zichtbaar. Uit de opname blijkt welke type hardloopschoen je nodig hebt. Kan jij het beste gaan voor een neutrale, onderpronatie of overpronatie hardloopschoen? (lees meer hierover in ons artikel: ‘Hoe kies je de juiste hardloopschoenen‘). Als je dit weet is het verstandig een aantal modellen uit te proberen.

2. Perfecte pasvorm

Na het maken van een loopanalyse is het aan te raden een aantal verschillende soorten en merken schoenen te passen. Er zijn zowel dames- als herenschoenen waar een duidelijk verschil in zit. De hiel van een vrouw is meestal smaller dan de voorvoet, precies de reden dat deze hardloopschoenen een andere vorm met een smallere leest hebben. De demping bij de hardloopschoenen voor vrouwen is zachter en lichter, hierdoor zijn ze minder stug. Mannen hebben baat bij een betere demping, omdat ze in principe meer gewicht meedragen. Draag tijdens het passen altijd je eigen hardloopsokken en trek beide schoenen aan. De pasvorm moet perfect zijn, zowel in de lengte als de breedte. Blijf niet zitten met passen, maar ervaar hoe de schoenen staand en lopend voelen.

3. Maat

Houd er rekening mee dat je voeten tijdens het rennen uitzetten. Daarnaast vallen hardloopschoenen vaak klein. Hierdoor komt je maat meestal niet overeen met de schoenen die je in het dagelijkse leven draagt, een hardloopschoen koop je meestal iets groter. In de winkel moet je geen irritatieplekjes voelen, deze worden tijdens het hardlopen alleen maar versterkt.

4. Demping

In elke hardloopschoen zit demping, deze zorgt ervoor dat schokken bij elke stap verdeeld worden en de impact op je spieren en gewrichten minder is. De hoeveelheid demping verschilt per schoen en merk. Het is een persoonlijke keuze welke demping jij het prettigst vindt. Dit kan je alleen maar voelen als je hardloopschoenen gaat passen en er een stuk op loopt.

5. Ren een rondje

Heb je een schoen die perfect zit? Niet meteen kopen, maar eerst uitproberen! Loop buiten of in de winkel even een stukje hard op de nieuwe schoenen om te testen of deze echt goed zitten. Je kan dit eventueel doen bij meerdere schoenen, zodat je het verschil kan ervaren. Als je schoenen online besteld hebt, kan je dit prima thuis doen. Trek ze aan en ren een rondje door het huis of loop er binnen een uurtje op.

6. Kies de beste en niet de hipste schoenen

Van een hippe en mooie hardloopschoen ga je niet sneller en plezieriger lopen. Laat dit los bij het kopen van je hardloopschoenen. Het is van belang dat je kiest voor de juiste pasvorm en het beste draagcomfort.

7. Koop je schoen aan het einde van de dag

Maakt dit uit? Zeker! Het is heel normaal dat je voeten door de dag heen wat uitzetten. Koop je schoenen daarom altijd in de namiddag of avond. Lukt dit niet? Dan is het verstandig je schoenen de volgende dag thuis nog eens goed te passen en te testen aan het eind van de dag of je echt de goede maat hebt gekocht.

8. Neem je oude hardloopschoenen mee

Als je oude schoenen hebt, neem deze dan mee als je nieuwe gaat kopen. De experts in een hardloopwinkel kunnen aan de slijtage van jouw zool goed zien welke loopstijl jij hebt. Je kan niet zonder na te denken hetzelfde model en merk weer kopen. Soms worden er kleine details veranderd, waardoor dit voor jou niet meer de beste schoen is.

9. Vervang ze op tijd

Voorkom pijntjes! Koop nieuwe hardloopschoenen voordat je oude versleten zijn. Lees meer hierover in ons artikel: wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

10. Inlopen

Gooi je oude schoenen niet meteen weg. Het is aan te raden om je nieuwe hardloopschoenen in te lopen en af te wisselen met je oude. Je spieren en gewrichten moeten echt wennen aan nieuwe schoenen, ook al heb je hetzelfde soort en merk gekocht. Gun je lichaam wat tijd en loop met meer plezier.

Tot slot: Een dure schoen is niet per se een betere schoen. De schoen moet in één keer lekker zitten en goed aanvoelen. Veel hardloopplezier op je nieuwe schoenen!

Hardloopschoenen kopen

Ben je op zoek naar nieuwe hardloopschoenen? Check dan ook onze hardloopschoenen shop. waarin je het aanbod hardloopschoenen vindt van alle grote webwinkels zoals All4running, Bol.com, Decathlon en Runningdirect. Met merken zoals Asics, Adidas, Brooks, Hoka One One, Nike, Mizuno en meer. Hieronder vind je de beste modellen voor dames en heren.

Neutrale hardloopschoenen voor heren

Nike Air Zoom Pegasus 40 (Wide) HerenNike Air Zoom Pegasus 40 (Wide) Heren - € 64.95
koop bij all4running
€ 64.95koop bij all4running
Bekijk alle hardloopschoenen voor heren

Antipronatieschoenen voor heren

Nike Air Zoom Structure 25 HerenNike Air Zoom Structure 25 Heren - € 129.95
koop bij all4running
€ 129.95koop bij all4running
ASICS GT-4000 3 (Wide) HerenASICS GT-4000 3 (Wide) Heren - € 159.95
koop bij all4running
€ 159.95koop bij all4running
Brooks Adrenaline GTS 23 HerenBrooks Adrenaline GTS 23 Heren - € 149.95
koop bij runningdirect
€ 149.95koop bij runningdirect
Bekijk alle hardloopschoenen voor heren

Neutrale hardloopschoenen voor dames

Adidas Supernova 3 DamesAdidas Supernova 3 Dames - € 54.95
koop bij all4running
€ 54.95koop bij all4running
ASICS Gel Nimbus Lite 3 DamesASICS Gel Nimbus Lite 3 Dames - € 116.95
koop bij all4running
€ 116.95koop bij all4running
Brooks Ghost Max DamesBrooks Ghost Max Dames - € 159.95
koop bij runningdirect
€ 159.95koop bij runningdirect
Bekijk alle dames hardloopschoenen

Antipronatieschoenen voor dames

Brooks Adrenaline GTS 22 DamesBrooks Adrenaline GTS 22 Dames - € 59.00
koop bij runningdirect
€ 59.00koop bij runningdirect
Saucony Munchen 5 DamesSaucony Munchen 5 Dames - € 129.95
koop bij all4running
€ 129.95koop bij all4running
ASICS Gel Kayano Lite 2 DamesASICS Gel Kayano Lite 2 Dames - € 107.95
koop bij all4running
€ 107.95koop bij all4running
Bekijk alle dames hardloopschoenen
Decathlon marathon vest

Dit populaire marathonvest is ontworpen om je bevoorrading tijdens trainingen en wedstrijden eenvoudig mee te nemen. In de vele zakken (totaalvolume: 3 liter) kun je je bevoorrading tijdens trainingen en wedstrijden meenemen. Nu voor: €29,99

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Asics hardloopschoenen
Lees verder

Klaar voor de start met ASICS hardloopschoenen

ASICS hardloopschoenen zijn wereldwijd populair door de goed ontwikkelde technologieën, het strakke uiterlijk, de perfecte pasvorm en goede demping. De beste ASICS hardloopschoenen op een rijtje.
Brooks hardloopschoenen
Lees verder

Run Happy met Brooks hardloopschoenen

Brooks gelooft dat elke run een dag, een leven, de wereld beter kan maken! Wij zetten de populaire, Brooks hardloopschoenen op een rijtje.