Zo wordt 2021 jouw hardloopjaar

Zo wordt 2024 jouw hardloopjaar

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Heb jij al goede voornemens? We helpen je graag op hardloopgebied. Beginner of gevorderd? Met deze 10 tips ren jij vrolijk 2024 in! Super gezond, afwisselend en uitdagend.

1. Blijf in beweging 

De wetenschap blijft het zeggen: “Blijf in beweging. Zitten is het nieuwe roken”. Ga lekker hardlopen. Twijfel niet en ren op je nieuwe hardloopschoenen 2024 in! Het grote voordeel is dat je buiten bent. Je kan altijd en overal een rondje rennen. Voor je werk om je dag fris te starten, na je werk om je dag te verwerken of liever tussendoor voor een energieboost. Trek je hardloopkleding aan, plan je route en geniet. Super gezond voor je dagelijkse beweging, immuunsysteem en geluk!

2. Bepaal een doel

Begin met het maken van een afspraak met jezelf. Wat wil je? Rennen voor het goede doel? Je kerstkilo’s kwijt? Een halve marathon kunnen lopen? Of ben je tevreden als je een half uur achter elkaar kan rennen? Bepaal je doel en schrijf het op. Dit houdt je gemotiveerd. Als je jouw doel hebt behaald, geeft dit een kick om door te gaan en een nieuw doel te stellen. Zorg wel dat je doel realistisch is. Als je de lat te hoog legt ben je bij een tegenslag snel geneigd helemaal te stoppen.

3. Houd je progressie bij

Zorg dat je doel realistisch is, maar ook meetbaar en zichtbaar resultaat oplevert. Een dagboek bijhouden is een goede manier om je voortgang in de gaten te houden. Dit kan in één van de vele hardloop apps, in je hardloopschema, een hardloop dagboek of logboek. Zodra je ziet dat je progressie maakt, motiveert dit om door te gaan.

Hou je progressie bij met een hardloopdagboek:

Hardloopdagboek DreamsHardloopdagboek Dreams - € 23.45
koop bij bol
€ 23.45koop bij bol
Hardlopers logboekHardlopers logboek - € 14.95
koop bij bol
€ 14.95koop bij bol
Bekijk alle hardloopboeken

Of met een handig sporthorloge:

Gps-hardloophorloge forerunner 55 zwartGarmin Forerunner 55 - € 169.99
koop bij decathlon
€ 169.99koop bij decathlon
Garmin Forerunner 945 sporthorloge met hartslagmeter - 47 mm - ZwartGarmin Forerunner 945 - € 375.99
koop bij bol
€ 375.99koop bij bol
Polar Vantage M Black S/MPolar Vantage - € 194.99
koop bij bol
€ 194.99koop bij bol
Apple Watch SE (2022) 44mm Zilver Aluminium Sportband S/MApple Watch - € 309.00
koop bij coolblue
€ 309.00koop bij coolblue
Bekijk alle hardloophorloges

4. Loop met een schema

Een schema geeft structuur, werkt motiverend en voorkomt dat je niet te veel wil en te snel gaat. Bouw rustig op en zorg dat je niet geblesseerd raakt. Je hoofd wil vaak meer dan je lichaam kan. Het moet wel gezond zijn en vooral heel leuk. Zeker ook op de lange termijn. Download hier ons gratis schema voor beginners.

5. Doe mee aan een wedstrijd

Houd je van een wedstrijdje? Helpt dit jou gemotiveerd te blijven? Kies een leuke wedstrijd uit en train er voor! Check hier alle evenementen van 2024.

6. Geniet

Geniet! Van de mooie natuur om je heen, de rust, de buitenlucht, vogels. Maar ook van regen, hitte, wind, sneeuw en vallende blaadjes. Geen betere manier om de omgeving te leren kennen terwijl je sport en hard te lopen door weer en wind. In elk seizoen en elke omgeving is het weer anders en uniek.

7. Varieer met je route

Zorg voor afwisseling. Dit houdt iedereen gemotiveerd! Voor sommige hardlopers is hardlopen leuk en uitdagend en voor anderen is het stom en saai. Door regelmatig een andere route te rennen word je steeds weer uitgedaagd. Het kan al helpen om je rondje andersom te lopen, dit geeft een heel ander gevoel en straatbeeld.

Een tweede voordeel is dat afwisseling positief werkt voor je lichaam. Je loopt bijvoorbeeld een keer op een andere ondergrond. Dat is goed voor je lichaam, je spieren worden dan op een andere manier aan het werk gezet en hier worden ze alleen maar sterker van. Daarnaast vraagt een nieuwe route weer een andere houding en balans, dit houdt je lichaam flexibel en maakt het sterk.

Tot slot word je er mentaal sterker en weerbaarder van. Je doorbreekt routines, gaat voor het onbekende, ontdekt nieuwe dingen en leert omgaan met veranderingen. De omgeving is anders. Er is een groot verschil of je rent in de natuur met rust, fluitende vogels en boomwortels. Of dat je door de stad loopt met druk verkeer, stoplichten en op moet passen voor stoepranden. Een rondje uitstippelen is super simpel, lees ons uitgebreide artikel “Hoe maak je een hardlooproute?

8. Afwisselende trainingen

In de meeste hardloopschema’s voor gevorderden, heb je verschillende trainingen zitten. Zo heb je bijvoorbeeld een interval training, tempoloop, korte en lange duurloop. Het maakt je rondje een stuk afwisselender én je wordt er ook nog eens sneller en sterker van. En ken jij de fartlek training of trail run al? Super gaaf om uit te proberen!

9. Pak voldoende rust

Slaap is van essentieel belang om goed te herstellen van je training. Een uitgerust én fit lichaam brengt je tenslotte verder dan een vermoeid lijf. Logisch? Toch is dit bij veel lopers het meest onderschatte deel van de training. Daarnaast hebben we het bij hardlopen over een rustdag. Sommige hardlopers haten dit en anderen omarmen het. Of je het nou leuk vindt of niet, een rustdag hoort in je trainingsschema. Je hoeft niet stil te zitten op je rustdag. Sterker nog, bewegen is juist goed voor je herstel en lichaam. Kies voor een alternatieve training met een lage intensiteit, zoals bijvoorbeeld zwemmen, wandelen of yoga.

10. Afvallen

Oliebollen verbranden? De kerstkilo’s kwijtraken? Hardlopen helpt je met afvallen en vet verbranden. Daarnaast moet je uiteraard ook gezond eten en helpt een gezonde leefstijl.

Wil jij 2024 goed van start? Ga lekker door met hardlopen óf begin nu!

Shokz OpenRun: Dé hoofdtelefoon voor hardlopers

De draadloze sporthoofdtelefoons van Shokz bieden de veiligste manier om naar muziek of podcasts te luisteren zonder je omgevingsgeluid te blokkeren. Dankzij het volledig titanium frame van slechts 26 gram en het open-ear design blijf je bewust en veilig van je omgeving. Samen met een draadloze Bluetooth verbinding is de OpenRun volledig IP67 waterbestendig.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Dry January Hardlopen
Lees verder

Dry January 2024: Daag jezelf uit!

Genoeg alcohol gedronken tijdens de feestdagen? Oliebollen gegeten en te weinig gesport? Doe mee aan Dry January 2024, het wereldwijde evenement dat steeds populairder wordt. Het concept is simpel: Jij drinkt een hele maand geen alcohol. Wij dagen je uit om daarnaast ook regelmatig te blijven hardlopen. Een goede en gezonde combi.
Van hardlopen word je slim
Lees verder

Van hardlopen word je slim!

Hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geheugen verbetert door hardlopen en zelfs de kans op dementie verkleint.
loop hard en leef langer
Lees verder

Loop hard en leef langer

Uit onderzoek van de Iowa State University blijkt dat hardlopers gemiddeld drie jaar langer leven dan mensen die niet hardlopen. Een paar minuten langzaam rennen per dag is volgens de onderzoekers al genoeg.
Krimpen je hersenen van hardlopen
Lees verder

Huh? Krimpen je hersenen van hardlopen?

Onderzoek bij lange afstand lopers laat een zeer opmerkelijk resultaat zien: na afloop van een ultramarathon was het hersenvolume van de lopers met 6,1% procent afgenomen. Hoe zit dat?